0

Що можна посадити в червні

Что можно посадить в июне

Місяць червень ще дозволяє висівати (висаджувати) культури, які можуть давати врожай до самої осені.


    Фахівці, при літній висадці, рекомендують дотримуватися деяких правил:

  • дуже важливо в літній період забезпечити рослинам правильний полив, у всьому важлива міра: надлишок вологи, як і його недолік може згубно позначитися на рослинах;

  • пережити культурам посушливу погоду допоможе регулярне внесення добрив;

  • кореневу частину рослини, потрібно вкривати від попадання прямих сонячних променів, тобто мульчувати, можна використовувати соснову кору, скошену траву, кокосові чипси, також можна використовувати джутові диски.

Посадка рослин в червні
Що можна посадити в червні

Овочі


Спаржева квасоля - у першій половині місяця висаджуються ранні сорти культури. Вони можуть дозрівати приблизно через 60 днів. Особливістю цієї квасолі є те, що її стручки вживають до повного дозрівання. Приблизно через 10 днів після зав'язі бобів стручки стають соковитими і ніжними.

Ефект від посадки спаржевої квасолі буде подвійним: ви отримаєте смачний урожай, а земля збагатиться азотом, який містить в собі коріння, листя і квіти квасолі.

Морква - висіваються сорти (пізньостиглі) для зберігання в зимовий період. Зазвичай вони дозрівають в кінці вересня, або на початку жовтня. Чим хороша червнева посадка моркви? Тим, що влітку культура не страждає від нападів морквяних мух, особливо, якщо по сусідству культивується цибуля.

Квасоля сапаржева
Моркова

Дайкон - японська редька з великим коренеплодом, що має ніжний і соковитий смак. Цей овоч містить в собі багато вітамінів, а приймати в їжу його можна щодня. Дозріває дайкон, в середньому 60-100 днів. Середньостиглі і пізньостиглі сорти найкраще висаджувати у другій половині червня або на початку липня. Якщо ж посадити навесні пізній сорт, він зацвіте і мине фазу утворення коренеплоду.

Турнепс - якщо ви висіваєте для зимового зберігання, то для цієї мети підійдуть перші числа липня. Успішне вирощування турнепсу у відкритому ґрунті залежить від своєчасних поливів. Але потрібно стежити, щоб поливи були помірними: недолік вологи може зробити плід гіркуватим, а її надлишок - зробить водянистим. Частота поливів в середньому становить 1-2 рази на 7 днів. Кількість внесеної вологи варіюється в залежності від віку рослини і погоди.


Ріпа купити
Дайкон купити
Турнепс купити

Капуста - на початку червня можна висаджувати ранні сорти капусти білоголової. Позитивною рисою цієї культури є її короткий термін дозрівання, але в той же вона не призначена для тривалого зимового зберігання. Кожен сорт білоголової капусти має свої терміни дозрівання, в середньому вони становлять приблизно 110 днів.

Капуста - вологолюбна рослина - в посушливий період її варто поливати з розрахунку 2 л води на одну рослину. Але не варто допускати перезволоження ґрунту, і утворення скоринки на ньому. Для цього ґрунт потрібно обережно розпушуватине тільки біля коріння, а й між рядами, це сприяє кращому проникненню повітря до кореневої системи. Саджанці капусти також потребують внесення добрив, бажано рідких. Вносити їх варто після поливу, щоб не обпекти кореневу систему.

Протягом місяця займаються культивуванням пекінської капусти. Якщо ви вирощуєте пекінську капусту для зберігання і вживання восени - хороший час для її посадки у відкритий ґрунт - кінець червня-початок липня. Для хорошого розвитку і попередження стрілкування, капусті потрібно багато вільного місця, тому оптимальна відстань між рослинами 35-45 см.

До поливу і розпушування пекінська капуста відноситься, як і звичайна. Так, землю потрібно розпушувати для проникнення кисню і кращого розвитку рослини. Також потрібно стежити щоб не було застою води, в такому випадку можуть розвиватися бактерії, що призведе до хвороб рослини.

У цей час можна вирощувати одну з найбільш скоростиглих овочевих культур кольрабі Терміни її дозрівання 65-75 днів. Завдяки скоростиглості її можна висаджувати в кілька етапів і збирати урожай протягом всього сезону. Для посадки в червні підійдуть пізні сорти цієї капусти. В такому випадку насіння висівають відразу у відкритий ґрунт, а пізніше проріджують посіви, залишаючи відстань між рослинами 25-30 см.

При виборі місця посадки потрібно враховувати, що кольрабі - сонцелюбна культура, але півтінь також може перенести. Позитивно на розвитку рослини позначаться регулярне розпушування ґрунту, прополки і своєчасний полив. Потрібно уникати нестачі і надлишку вологи, так як це негативно позначиться на плодах.

Капуста містить велику кількість вітамінів, серед яких – С, Р, К, Е, вітаміни групи В та унікальний вітамін U. Їх рівень майже не знижується навіть при тривалому зберіганні і заквасці.

Капуста білокачанна купити
Пекінська капуста купити
Кольрабі купити

Цибуля (перо) - у червні саме час посадити цибулю на зелень. Пір'я посадженої цибулі навесні, вже грубнуть до цього часу, але погода ще дозволяє отримати новий урожай зелені. На відміну від ріпчастоого родича, «пір'яна» цибуля ще багатша на вітамін С. Так, що червнева цибуля дозволить насолоджуватися молодою зеленню і отримувати вітамінний заряд протягом літа. Вдале сусідство з іншими культурами дозволить відігнати поширених шкідників. Хорошим сусідом, в такому випадку виявиться морква, яку також не пізно посадити в червні. Морква віджене цибулеву муху, а цибуля - захистить її від морквяної. Непоганими сусідами також будуть буряк, огірок, салат.

Огірки, посаджені в червні, за літо встигнуть добре вкоренитися, вирости, і до осені порадують вас соковитим урожаєм. Огірки можна висаджувати на звільнені ділянки, де раніше росли ранні культури. В даному випадку хорошими попередниками стануть цибуля, зелень, картопля, шпинат. Бажано, щоб в попередньому сезоні на місці посадки огірків не росли баштанні культури - гарбуз, кавун, кабачки, огірки, патисони, диня.

Ґрунт слід підготувати за пару днів до посадки, внести в нього органічні добрива. За цей час земля повинна прогрітися і насититися поживними речовинами. Для отримання хорошого врожаю цієї культури потрібно забезпечити правильний полив, особливо в стадії формування плодів. Поливати краще ввечері, вода обов'язково повинна бути теплою, прогрітою. Холодна вода може привести до захворювання рослини і уповільнення її розвитку.

Цибуля на зелень
Огірки в червні

Гарбузи, кабачки - невибагливі, тому висаджування на початку літа пройде безболісно. Позитивно на розвитку позначаться хороша освітленість і достатня кількість вологи.

При виборі ранніх сортів кабачків, урожай ви можете отримати вже через 30-35 днів ( Арал F1), 35-40 днів ( Скворушка, Гайдамака), 40-45 днів ( Пупсик, Іскандер F1, Тарміно F1, Аеронавт).

Гарбуз в середньому має термін дозрівання 110-120 днів ( Голонасінний, Титан), але такі сорти, як Арахісове масло і Жовтий гігант дозволять отримати урожай через 60-80 днів.

Буряк - ранні сорти буряка можуть дозріти за 80-100 днів ( Червона куля, Детройт, Буряк делікатесний). Для посадки краще всього вибирати сонячні місця і подбати про хороше розпушування. А щоб коренеплід добре розвивався важливо забезпечувати своєчасний і помірний полив.

Гарбуза, кабачок
Буряк в червні

Томати - ранні сорти можуть дати урожай вже через 90-100 днів ( Скороспілка, Ольга, Солеросо F1, Санька). Полив рослини повинен проводитися під корінь, уникаючи попадання на листя, в іншому випадку це може привести до захворювань. До зав'язування плодів досить забезпечувати вологість ґрунту, щоб уникнути пересихання, а коли почнуть рости плоди варто проводити регулярні поливи, підтримуючи вологість на одному рівні.

Горох - висаджують в першій половині червня. Ґрунт повинен бути добре удобрений і зволожений. За спекотного літа, рослина потребує регулярного поливу.

Томати
Горох

Пряні трави


Якщо виконувати всі агротехнічні вимоги, то через місяць-другий, можна буде приготувати салат зі своїм кропом, петрушкою, салатом, базиліком, шпинатом або зварити ароматний борщ зі щавлем.

Кріп - найкращий термін для висівання - друга половина місяця. Рекомендовано вибирати ділянки, на які сонячні промені потрапляють тільки до першої половини дня.

Для отримання якісної зелені кріп краще висівати в нейтральний ґрунт, добре удобрений і підгодований. Сіяти насіння потрібно в добре розпушену землю, на глибину приблизно 2 см, після посіву полити. Не забувайте, про комфортну вологість - за посухи рослина припиняє свій розвиток, при надлишку вологи і застої води вона слабшає і стає схильною до захворювань. Правильний догляд дозволить їсти молоду зелень вже через 35 днів.

Петрушка - влітку петрушку можна висівати конвеєрним способом - через 2-3 тижні. Це дозволяє мати завжди свіжу зелень на своєму столі. Догляд полягає в регулярних поливах, розпушуванні, прополках і проріджуванні. Якщо петрушка вирощується на зелень - то проріджування виходить природним чином.

Салат - щоб зелень салату була присутня на столі протягом усього літа, висівають його кожні 2 тижні. Повне визрівання культури настає через 25-50 днів, в залежності від сорту. Салат необхідно забезпечувати рівномірною кількістю вологи, поливати найкраще ввечері. Коли починають формуватися качани поливи потрібно зменшити. У цей період надлишок вологи може привести до загнивання культури.

Кріп купити
Петрушка купити
Салат купити

Базилік - під посадку потрібно вибирати добре освітлене і удобрене місце. Краще культуру висаджувати після п'ятнадцятого числа, коли не буде загрози зниження (критичного) температури. Підживлення потрібно проводити двічі на місяць. Під час цвітіння базиліка - полив потрібно скоротити.

Шпинат можна висівати кілька разів за сезон (інтервал двадцять-тридцять днів). Що особливо цікаво - кількість білка в шпинаті, в рази більше ніж в бобових.

Чебрець - якщо ви любите натуральні чаї, чебрець (або ж тим'ян) стане ідеальнім рішенням, рослина містить вітаміни групи А, В, К, Р, Е, С, а також кальцій, магній, залізо, калій, натрій, фосфор, цинк, ще феноли і флавоноїди. А килим ніжних фіолетових квітів чулово доповнить ваш квітник.

Орегано не тільки декоративна, але й корисна рослина. Так само як розмарин, базилік і м'ята, користується особливою популярністю в середземноморській кухні. Додасть пряного аромату грецькому салату та італійській піці. Рослина містить безліч антиоксидантів, аскорбінову кислоту, ефірні масла. До того ж материнка є рослиною - медоносом, що привертає в сад безліч бджіл та інших корисних комах.

Базилік купити
чебрець купити.jpg
Шпинат купити

Квітник


У червні закінчується висівання однорічних культур календула, чорнобривці , ротики, космея і ін. Це швидкорослі рослини, і вони будуть декорувати ваш сад до самих заморозків. З багаторічників маргаритка, турецька гвоздика, дзвіночок, наперстянка та ін.

Догляд за квітами зводиться до видалення бур'янів, поливу, підживлення і розпушування ґрунту. Добриво вноситься під кореневу частину рослини, як органічне, так і спеціальне - квіткове.


Календула купити
Гвоздика турецька



01.06.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.