0

Гід по сортам лілій: як вибрати ідеальну квітку

Разновидности лилий

Сьогодні ми з вами поринемо в величезне лілейне море, в цей неосяжний світ квіткової досконалості і безмежного захоплення. Ми розповімо вам про тонкощі, які необхідно знати при виборі цієї рослини, про її унікальні особливості і відмінності.

У світі налічується близько п'яти тисяч сортів, і близько ста видів цієї дивовижної рослини.

Сорти (включаючи гібриди) діляться на вісім груп, в дев'яту входять тільки види лілій. Класифікація сортів лілій (а точніше гібридів) досить непроста.

Гібриди (базові)


Азіатські. Цей розділ нараховує близько п'яти тисяч сортів і по праву вважається одним з найчисленніших.

Висота азіатських лілій, коливається від сорока сантиметрів і до півтора метра. Квіти великі, в діаметрі - до чотирнадцяти сантиметрів. Колірної забарвлення - від білого і практично до чорного.

Лілії невибагливі, добре переносять морози, стійкі до шкідників, і дуже добре розмножуються - цибулинами (дочірніми), бульбочками і лусочками. Ґрунт люблять нейтральний, або рихлисто-слабокислий, можуть рости в півтіні. Цвітуть «азіати» з останніх чисел червня і до початку серпня. Але тільки є одне «але» - азіатський гібрид не має запаху.

Лілії, які потрапляють в цей розділ, в свою чергу діляться ще на три групи:

  1. Квіти чашовидні - пелюстки спрямовані вгору;
  2. Квіти зірчасті - пелюстки спрямовані в бік;
  3. Чалмовидні - пелюстки «пониклі», спрямовані вниз

Вибір сортів величезий - це Tiber, Fusion, Must See, махрові гібриди - Fata Morgana, Elodie і багато інших.

Азіатські лілії
Азіатські лілії

Східні. До цієї групи належать найбільші сорти. Висота лілій іноді досягає до двох з половиною метрів, квітки в діаметрі - до тридцяти сантиметрів. Найчастіше східні гібриди йдуть на зрізання, і не дивно - у них приголомшливий п'янкий аромат, і неймовірної краси цвітіння.

Рослина дуже примхлива, не переносить зайвої вологості. Восени лілії потрібно вкривати і оберігати від опадів, навесні - від заморозків (зворотних). Ґрунт повинен бути пухкий, кислий і добре дренований. Після чотирьох-шести років життя рослини на одному місці - рекомендується гнізда розділити. Гібриди цвітуть від серпня і до вересня.

У східному розділі - 5 груп:

  1. Трубчаста форма квітки.
  2. Чашоподібна форма.
  3. Квіти з чалмовидною формою.
  4. Квіти з плоскою формою.
  5. Кубковидна форма.

Сорти, які користуються великою популярністю - Josephine, Brindisi, Mero Star, Casa Blanca і ін.

Східні лілії
Східні лілії

Трубчасті. Найвідоміший представник цього виду лілій - королівський. Висота гібридів - від півметра до метра вісімдесяти сантиметрів, квітки - від вісімнадцяти до двадцяти сантиметрів. Забарвлення виведених сортів дуже різноманітне - від чисто білого і до бузкового відтінку. Трубчасті лілії мають приємний запах, і досить стійко переносять вірусні захворювання.

Але в догляді, вони дуже вибагливі. Не люблять перезволоження і кислого ґрунту, вимагають осіннього приховування від дощу, люблять сонячне світло. На зиму трубчасті лілії вкривають ялиновим гіллям або іншим покривним матеріалом.

Тут чотири групи квіток, які розрізняються за формою.

  1. Трубчасті.
  2. Чашовидні.
  3. Чалмовидні.
  4. Зіркоподібні (з плоскими формами).

Найбільш цікаві сорти – Pink Perfection, Night Flyer.

Трубчасті лілії
Трубчасті лілії

Довгоквіткові. Квітка нагадує старовинний грамофон: листочки акуратно вигнуті, а простір, немов звуками заповнюється найніжнішим ароматом. Висота культури - до одного метра. Висаджуються довгоквіткові - виключно в теплицях, і вирощуються тільки для продажу (зрізання).

Решта гібридів


Білосніжні. У лілій в цій групі, квітки трубчастої форми, пелюсточки витончено загнуті. Різновиди і кольори сортів не великі - це білий, або жовтий (з відтінками). Аромат - досить інтенсивний.

Лілії цієї групи, дуже схильні до грибних інфекцій, тому їх краще вирощувати на півдні або приділити достатню увагу обробці цибулин і профілактиці захворювань.

Мартагон. Форма квітки нагадує канделябр, який обнизаний дрібними квіточками (чалмовидна).

білосніжні лілії
Мартагон

Сучасні, міжгрупові гібриди


Основою і генетичним матеріалом для створення сучасних груп лілій стали гібриди - Азіатський (А), Східний (О - орієнтальний), Довгоквітковий (Л) і Трубчастий (Т). І в процесі гібридизації і «витяжки» найкращих агротехнічних якостей з цього базового матеріалу, нові сорти отримали свій шифр або індекс, який дозволятиме визначити до якої групи вони належать.

ЛА-гібриди - отримані в результаті схрещування азіатської та довгоквіткової груп. Найперспективніша група, за відгуками селекціонерів. Від азіатської групи гібрид «взяв» невибагливість, стійкість до захворювань, зимостійкість і великий спектр кольорів. Від довгоквіткових - кубковидні, великі, і з легким ароматом квітки. Висота культури сягає одного метра.

ОТ-гібриди. Отримані після схрещування східних і трубчастих лілій. Вони відрізняються високим зростом - до півтора метра, і великими, з яскравим ароматом квітками. Обидва «батьківських» сорти, як відомо, погано переносять зиму, не сприймають кислий ґрунт. Але їх молоде потомство (ОТ) - більш витривале. Отриманий гібрид краще висаджувати на світлих ділянках, з добре дренованим ґрунтом.

ЛА гібриди
ОТ гібриди

OA-гібриди. «Батьками» цих гібридів стали східна і азіатська лілія. Східні красуні нагородили гібрид неймовірною красою (багато квіток мають хвилясті краї), а азіатки - широкою гамою кольорів. Сорт зимостійкий, віддає перевагу добре освітленим місцям.

ЛО-гібриди. З'явилися на ринку зовсім недавно, в результаті схрещування довгоквіткових і східній лілій. Рослини в висоту - до півтора метра, діаметр квіток - близько двадцяти сантиметрів, вони мають гарні короткотрубчасті і воронкоподібні форми, видають приємний аромат.

Гібрид погано переносить перезволоження, потребує зимового приховування, і схильний до грибкових інфекцій. Але його краса настільки чарівна, що варто спробувати виростити у себе в саду цю квітку, приділивши увагу профілактичній обробці від грибків та інфекцій.

ЛОО – гібриди. Вдосконалений варіант ЛО-гібридів, шляхом потрійного схрещування (Л + О + О). Володіє дуже сильним запахом і відрізняється величезними суцвіттями.

ОА гібриди
ЛОО гібриди

12.04.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.