0

Глобальне потепління і нові шкідники

Тануть льодовики, розширюється пустельна зона, погода кидає екстремальні виклики. Поки вчені сперечаються, з чим це пов'язано: техногенною діяльністю людини або циклічністю клімату, деякі види комах активно розширюють ареал проживання.
Потепління просуває популяції комах з півдня на північ. Природні вороги відсутні, що веде до збільшення популяції і поширенню шкідників. Метаболізм шкідників прискорюється, це збільшує кількість поколінь в сезоні.
За останні десятиліття аграрії зіткнулися з нехарактерними для нашого регіону комахами. Познайомимося з ворогами ближче - це половина перемоги.

 
Томатна міль

 тута абсолюта_.jpg  тута_.jpg  абсолюта_.jpg
Південноамериканська томатна мінуюча міль (Tuta absoluta) - карантинний шкідник. Вона здатна знищити до 100% врожаю. До 2018 року жила тільки в південних регіонах України, в 2020 помічена в центральних областях і активно пересувається на північ. У тути абсолюти немає природних ворогів, самка відкладає 150 - 250 яєць. Яйцекладка розтягнута в часі і триває до 20 днів. Шкідник живе в землі або всередині стебел і плодів і веде потайний спосіб життя. Це ускладнює боротьбу з тутой. Томатна міль за рахунок розтягнутості циклів розвитку швидко адаптується до інсектицидів. Тому, використовуйте проникаючі препарати нового покоління: Ампліго, Вертімек, Проклейм. З біо-препаратів підійде Лепідоцид.

 
Американська біла цикадкабіла цикадка.jpg

 У 2012 році білу цикадки виявили на території України. З 2016 зараження територій набули масового характеру. Цикадка розповсюджує віруси і бактеріози рослин, а на її виділеннях селяться грибкові інфекції. Меткалфа (Metcalfa pruinosa Say) розвивається в одному поколінні. Пік її активності припадає на липень. Цикадка всеїдна і пошкоджує більше трьохсот видів рослин. Найбільші особини ледь досягають 5 мм. Личинки ховаються під білим восковим нальотом, що нагадує пушок. Це ускладнює боротьбу з ними. Захист від цикадок повинен бути комплексним:

 
1. Знищення бур'янів біля культурних рослин.
2. Прибирання і знищення рослинних залишків восени.
3. Обробка рослин системними або проникаючими препаратами: Енжіо, Прованто Вернал, Вертімек.


Коричневий мармуровий клоп (Halyomorpha halys)

мармуровий клоп.jpg

 Комаха помічена в 2017-2018 роках на території Херсонської та Миколаївської областей. Клоп всеїдний, але вважає за краще фруктові і ягідні культури. Пошкоджує овочі - пасльонові, баштанні, бобові культури. Клоп підгризає листя, плоди - на рослині з'являються характерні некрози в місцях прокусів. Це викликає передчас

не осипання плодів, а зібраний урожай не зберігається. Клоп теплолюбний. Комфортна температура для нього - 15 - 30 С. Тому, прибирання рослинних залишків, моніторинг приміщень, де ховаються комахи - льохів, сараїв, стримає навалу. Помітили клопа на рослинах - обробіть Прованто Вернал або Вертімек.  

Білокрилка

     Алейродіда (Aleyrodidae) - далеко не новий шкідник на наших широтах, який вважав за краще закритіприміщення - теплиці і оранжереї. 

білокрилка.jpg

Вид відноситься до карантинних шкідників. Потепління клімату вивело білокрилку у відкритий ґрунт. Комаха висмоктує з господаря-донора рослинні соки, а також переносить і поширює сажистий грибок. Якщо струсити уражену рослину - над нею злетить біла хмарка дрібних комах. Лист знизу присипаний  білястим порошком, а сама листова пластина липка. Рослина перестає розвиватися, покривається хлорозними плямами.Білокрилка захищена борошнистим нальотом, це ускладнює обробки. Контактні препарати малоефективні і дають тимчасове полегшення. Пролийте уражені рослини Актарою з розрахунку 1.4 г на 700 мл води, додатково обприскуйте Прованто Верналом або Актелліком. Якщо врожай вже зріє, використовуйте Вертімек - 3 обробки по листу з інтервалом 5 - 7 днів.

  
Червоний придорожній слимак (Arion lusitanicus)

Величезний слимак завоював територію України за неповний десяток років. Він зустрічається масово і вже не викликає жаху і подиву у дачника. Його довжина сягає 12 см. Луїзіанський слимак з'їдає всю зелень на своєму шляху і здатний підніматися на дерева, щоб поласувати листочками. Він навчився зимувати в нашому регіоні. Восени слимак йде під землю на глибину до 10 см для останньої яйцекладки, вибирає льохи і компостери.

Методи боротьби: 

    червоний слимак.jpg
  • Пастки. Розкладайте мокрі ганчірки, дошки, тарілочки з пивом. Такі способи ефективні для боротьби з нашими місцевими слимаками, але іноді потрапляють і іспанські. Перевіряйте пастки щоранку і знищуйте шкідника.
  • Перепони. Розкидайте біля рослин золу, яєчну шкаралупу, вапно. черевоногі не люблять пересуватися по гострих краях шкаралупи, а зола і вапно викликають у них зневоднення. Пам'ятайте! Ці методи не підійдуть для кіслолюбних рослин - лохини, рододендронів, гортензій.
  • Препарати. Вибирайте препарати від слимаків з великої гранулою: Снаколь - найбільш ефективний метод боротьби з луїзіанським слимаком.

Новий шкідник на ділянці - не привід для паніки. Грамотний підхід і знання слабких сторін допоможуть від нього позбутися і зберегти врожай.


01.08.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.