0

Як правильно вкривати троянди?

Троянда - королева серед квітів. Кущі троянд вражають своєю різноманітністю видів і форм, від мініатюрних трояндочок до велетнів висотою в три метри. Жовті, червоні, білі, рожеві, персикові, бузкові і навіть чорні троянди. Вони створені щоб радувати нас своїм безперервним цвітінням з початку літа і до пізньої осені. І тому дуже важливо правильно вкрити кущі на зиму.

Які чинники впливають на зимівлю троянд?

1. Зимостійкість конкретного сорту (шрабові і паркові більш зимостійкі).

2. Стан рослини і підготовленість її до зими.

3. Погодні умови (в сніжні зими троянди зимують краще).

4. Способи укриття (агроволокно, тирса, торф, дернова земля).

Як і коли правильно вкривати троянди?

1. Не можна вкривати троянди занадто рано - рослини обов'язково повинні пройти всі природні процеси, своєчасно закінчити зростання і перейти в стан спокою.

2. Правильна обрізка. Мета осінньої обрізки - підготувати кущ до укриття. Чайно-гібридних, флорибунд, поліантових троянд підрізають на половину їх довжини. Плетисті підрізають на 1/3 довжини.

3. Якщо ви заздалегідь не обірвали у троянд листя, зробіть це безпосередньо перед укриттям. Кущі на яких залишилося листя, вкривати не можна, тому через них буде випаровуватися волога і у рослини є великий ризик засохнути взимку.

4. Перед укриттям ґрунт на клумбі акуратно перекопують (на 10 см), намагаючись не пошкодити коріння.

5. Потім кущі підгортають - підсипають до основи куща горбок сухої землі висотою не менше 25 см (чайно-гібридні троянди і флорибунда будуть засипані землею майже повністю).

6. Підгортання кущів потрібно робити в два етапи. З кінця жовтня в основу чагарників злегка підсипають землю, щоб уберегти від несподіваних ранніх заморозків. А остаточно підгортають вже перед настанням постійних холодів (стабільний мінус вночі). Для укриття не рекомендується використовувати чистий торф, тирсу або пісок - вони дуже добре вбирають вологу і при різких коливаннях температури взимку навколо троянд може утворитися крижана кірка. Підгортання - кращий вид захисту кореневої системи. Дуже важливо не згрібати землю з клумби, щоб не оголити коріння, а підсипати. Зверху горбок вкривають білим агроволокном 50 г/м² якщо троянди посаджені рядами, для укриття можна використовувати теплицю з агроволокна. Особливо це зручно якщо кущі троянд досить великі.

7. Плетисті троянди з'єднують в пучки, скручують в кільце, укладають на підстилку з голок (ялинкових, соснових), зверху теж вкривають голками і присипають шаром землі 30 см. А зверху агровлокно або теплиця з агроволокна. Якщо кущі плетистой троянди дуже потужні і їх не можна зняти з опори, тоді обов'язково потрібно укутати кущ агроволокном 50 г/м². Вкривають кількома шарами, таким чином, щоб між ними циркулювало повітря.


Тепличка

06.11.2015

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.