0

Як створити гарний зимовий пейзаж в саду

Как украсить сад зимой

Зима - це час, коли практично вся рослинність засинає, затінюється, і збирається з силами для наступного, весняного сезону. Загалом, здавалося б, життя застигло і завмерло. Але, все-таки, якщо уважно придивитися - оголене дерево в саду, на тлі важкого, свинцевого неба нагадує дивовижну казкову фігуру, чагарники незвичайної форми і кольорів притягують і зупиняють на собі погляд. А якщо додати ще кілька декоративних «штучок», то сад миттєво може перетворитися і стати вашим улюбленим місцем відпочинку. Тут можна зібратися з друзями на шашлички, всім разом спорудити зі снігу фортецю або симпатичного сніговичка, пограти в сніжки.

Так що ж потрібно зробити, щоб ваша садова ділянка була гарною взимку?
Для цього потрібно проводити підготовку вже з весни.

Висадіть трав'янисту культуру. Листя дикого вівса, міскантусу (тільки вибирайте сорти, які не потрібно вкривати на зиму), прутоподібного проса нагадують пір'я дивовижних і «дивних» птахів. Під випавшим сніжком вони будуть виглядати особливо ефектно.

Розбавте ділянку чагарниками з червоними відтінками. Як варіант - червоний дерен. Протягом сезону його гілочки перефарбовуються від яскраво-зеленого до насиченого пурпурного кольору.

Та й взагалі, всі чагарники з «ошатною», декоративною корою, можуть створити прекрасну ландшафтну композицію, і, безсумнівно, зможуть прикрасити будь-яку ділянку.

Рослини з химерними, вигнутими і зигзагоподібними (ломаними) пагонами. Дуже цікаву форму має ліщина Конторта. У цієї ліщини гілочки викручені спіралькою. А верба Матсуда виглядає як гарненька жінка після відвідування модного салону. Її локони-гілочки ніжно в'ються і спадають під щойно випалим снігом.

Як прикрасити сад взимку
Як прикрасити сад взимку

Хвойники. Вибір чагарників і дерев величезний, форми і відтінки теж різноманітні. Рослини цього виду добре переносять морози, багато представників не вимагають зимового приховування. А якщо на Новорічні свята хвойні прикрасити гірляндами та іграшками, то ваш сад стане окрасою не тільки вашого будинку, а можливо, і всієї вулиці.

Вічнозелені (або частково) листяні рослини. Зверніть увагу на барвінок, магонію (тільки не всі види), рододендрон. Вся цінність цих рослин в тому, що навіть взимку вони не втрачають своєї барвистості і яскравих відтінків. Висаджені вони групами або індивідуально - не так вже й важливо, вони в будь-якому випадку завжди будуть виділятися з сіро-білої гами зимового саду. Тільки постарайтеся не забувати вчасно струшувати сніг з тендітних гілочок, інакше вся краса так і залишиться під сніговим покривом.

Як прикрасити сад взимку
Як прикрасити сад взимку

Рослини з плодами (декоративними). Куди ж ми без барбарису, сніжноягідника, гостролиста, кизильника, декоративних яблуньок (деякі види). Їх яскраві ягідні вкраплення, дуже «надихають» і освіжають сумний зимовий пейзаж. Тільки якщо ви хочете, щоб ця картинка якомога довше тішила ваш погляд - завжди підгодовуйте пташок. В іншому випадку, ягідки будуть їжею для зголоднілих пернатих.

Годівниці для птахів. Пам'ятайте, що тільки таким способом, ви зможете допомогти нашим пернатим друзям пережити холодну і голодну зиму. Ці нехитрі пристосування можна спорудити з підручних матеріалів. Крім якихось стандартних форм, можна винайти і сконструювати ефектні, в прямому сенсі слова унікальні художні твори - все залежить від вашого бажання і фантазії. Якщо у вас на це немає часу, годівниці завжди можна придбати в магазині.

Як прикрасити сад взимку
Як прикрасити сад взимку

Садові (декоративні) скульптури. Знову ж, виготовити їх можна з будь-якого підручного і непотрібного матеріалу. Це може бути велосипед, старе взуття, безхазяйний садовий транспорт (наприклад, тачка). Включіть фантазію, створіть цікаву і яскраву композицію. Уявіть собі, як вона буде класно виглядати в вашому саду не тільки взимку, але і влітку. Якщо ж ви не хочете, або у вас немає часу і можливості займатися творчістю - завжди можна зайти в спеціалізовані магазини, і вибрати скульптуру на ваш розсуд.

Садове освітлення. Уявіть собі, як в темну пору доби буде виглядати ваш будинок і присадибна ділянка - виглядати буде дуже витончено і вишукано. Для особливих, урочистих заходів використовуйте свічки, встановіть біокаміни, розвісьте гірлянди. Відчуваєте, як відразу «потягнуло» романтикою, і створилася потрібна романтична атмосфера.

Як прикрасити сад взимку
Як прикрасити сад взимку

Підійдіть творчо до укриття дерев і чагарників на зиму. Своїми ручками можна зшити прекрасний декоративний матеріал для укривання рослин зі звичайного агроволокна. Це можуть бути смішні тваринки, якісь елементи з фантастичних фільмів або комедійних серіалів. Все повинно бути цікавим, строкатим, але, природно, зі смаком.

Зимові контейнерні композиції. Уявляєте, як вони будуть ефектно і стильно виглядати в вашому саду або біля будинку. Можна використовувати карликові хвойники, які добре адаптовані під ваш регіон, сухі гілки, стебла чагарників і дерев (верба, деревій і т.д.).

Як прикрасити сад взимку
Як прикрасити сад взимку

І так, як ви вже здогадалися, декорування саду в зимовий період не вимагає особливих вкладень або архіскладних зусиль - все потрібно робити з любов'ю і терпінням. І в кінцевому рахунку є впевненість, що наступну зиму ви вже зустрінете в якомусь казковому зимовому царстві, де будуть виконуватися всі ваші найзаповітніші бажання.


21.01.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.