0

Які квіти потрібно викопувати на зиму

Какие цветы нужно выкапывать на зиму

З приходом осені так хочеться якомога довше поспати, поніжитися в теплому ліжечку. Або сидіти біля вікна з чашкою гарячого чаю, закутавшись в плед і спостерігати зовнішній світ через «об'єктив» вікна свого будинку. Осінь - це пора домашнього затишку, пора закутування в теплі речі і підготовки до найхолоднішої пори року.

Квітам, як і людині, в цей час, потрібно забезпечити затишне та комфортне середовище відпочинку. Адже тільки в такому випадку вони будуть сильними, здоровими і повними енергії для нового сезону цвітіння. Дізнаємося яким саме квітам потрібна осіння викопала і укриття від зимових холодів.

Які квіти потрібно викопувати на зиму
Які квіти потрібно викопувати на зиму

Які квіти потрібно викопувати восени і які умови зберігання їм потрібно забезпечити


Для хорошого розвитку і цвітіння, збереження сортності, викопування і пересадки вимагають цибулинні і бульбові квіти. Терміни і періодичність викопування залежать від конкретного виду квітів.

Перезимувати в теплих умовах краще наступним квітам:

Глаіолуси– викопувати гладіолуси можна приблизно через місяць після закінчення цвітіння. Цибулини цих квітів можуть вражатися захворюваніми. Тому після викопування потрібно їх оглянути, відібрати уражені і обробити здорові розчином Фундазолу або протруюйника Максим. Протягом місяця варто просушити цибулини в добре провітрюваному приміщенні, а після прибрати в темне, прохолодне місце, при температурі приблизно 7 ° С.

Жоржини – ці рослини варто витягати з землі після враження стебел і листя першими заморозками. Стебла обрізають на висоту 30-40 см від бульби. Після викопування потрібно промити бульби, залишити тільки здорові щільно приєднані до кореневої шийки і ті, які мають бруньки відновлення. Тепер стебло обрізають дуже коротко, так як воно може почати гнити.

Після цих процедур бульби складають на просушку в добре провітрюваному приміщенні. Перед закладанням на зиму бульби жоржин варто обробити розчином Фундазолу (30 грам на відро води). Це допоможе убити можливих збудників хвороб. Зберігають жоржини при температурі 5-7 ° С, в погребі чи в пакетах. У другому випадку пересипають торфом і зав'язують пакети, щоб бульби не пересохли.

Які квіти потрібно викопувати на зиму
Які квіти потрібно викопувати на зиму

Ранункулюси (Лютики) – також потрібно викопувати восени, після відмирання стебел і листя. Коренебульби слід промити, потримати в розчині Фундазолу протягом 20-30 хвилин. Після просушити протягом 5 днів і прибрати в прохолодне місце на зимове зберігання, пересипавши бульби торфом, піском, мохом або тирсою.

Бегонія клубнева – ця рослина просто потребує періоду спокою для відновлення сил і красивого зовнішнього вигляду. Також вона негативно ставиться до низьких температур, тому її потрібно обов'язково викопувати на зиму.



Готуючись до викопування бегонії, в вересні потрібно зупинити підгодівлі і скоротити поливи. Коли надземна частина рослини зів'яне, потрібно зовсім припинити поливи, залишити в спокої десь на два тижні. В цей час бульби наберуть поживних речовин. Якщо погодні умови дозволяють, можна залишити рослину в землі і на довше, щоб коріння краще зміцніло і квіти рясніше цвіли в наступному сезоні.

З ґрунту бульби витягують в земляному комі, щоб не пошкодити тендітні корінці, поміщають в ємності і відправляють на просушування приблизно на місяць. Взимку рослину зберігають в темному прохолодному місці, стежачи за тим, щоб бульби не пересихали - для цього рази 3-4 за зиму земляний ком зволожують по краю горщика.

Які квіти потрібно викопувати на зиму
Які квіти потрібно викопувати на зиму

Іксії – тропічна рослина, яке погано переносить низькі температури, тому на зиму її також краще витягти з ґрунту в більш комфортні умови. Після цвітіння іксіі потрібно скоротити полив. Дочекавшись висихання надземної частини, викопати, просушити і зберігати до весни в сухому прохолодному місці.

Фрезії – після зрізання квітів, не потрібно поспішати з викопуванням фрезії. Протягом ще 3-6 тижнів триває формування і зміцнення нових цибулин. В цей час варто скоротити поливи рослини. З настанням перших заморозків, приблизно в кінці вересня, бульби витягують із землі. Їх обробляють фунгіцидами, просушують і відправляють на зимове зберігання в специфічні умови з високою температурою (від 20 до 30 ° С) і високою вологістю.

Тигридії – викопують після відмирання надземної частини, дуже акуратно, щоб не пошкодити тендітне коріння. Перший час цибулини можна просушити в кімнаті, потім помістити в ящики з торфом або піском (без цих наповнювачів цибулини пересохнуть). Взимку цибулини зберігають в ящиках при температурі 5-7 ° С.

Які квіти потрібно викопувати на зиму
Які квіти потрібно викопувати на зиму

Кали – приступати до викопування варто після пожовтіння листя, але не допускаючи настання морозів. Після викопування разом зі стеблами і корінням їх просушують протягом 10 днів. Потім прибирають всі корінці і листя, промивають в розчині фунгіциду і просушують ще 2 тижні. На зимівлю кали відправляють в паперовій упаковці, зберігають при температурі 5-7 ° С, в приміщенні з невисокою вологістю. Також ці квіти можна пересадити в горщики і вони продовжать радувати своєю зеленню навіть в зимовий період

Кани – витягають разом з комом землі і зберігають при температурі 7-8 ° С, присипавши торфом або піском. Слід перевіряти стан рослини раз на місяць, при необхідності, трохи поливати.

Викопка квітів восени допоможе зберегти сортність і вберегти теплолюбні рослини від ураження низькими температурами. Підготовка до зимового зберігання - також чудова можливість для обробки коренів фунгіцидами та протруйниками, що дозволить вбити хвороботворні мікроорганізми. Для осінньої обробки цибулинних квітів можна обрати протруювач протруювач Максим або фунгіцид Фундазол.



Препарати для обробки рослин варто купувати в професійних магазинах, щоб уберегтися від неякісних підробок. Купити фунгіциди поштою в спеціалізованому магазині - це гарантія вашої впевненості в надійності препарату.

Які квіти потрібно викопувати на зиму
Які квіти потрібно викопувати на зиму

20.09.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.