0

Король клумби - Гладіолус

Багато років до нашої ери гладіолуси ... їли. Вірніше в їжу вживали цибулини, які спочатку запікали, а потім робили з них коржики. Сьогодні гладіолус - всіми улюблений «король клумби». Символ першого вересня, який об'єднав в собі всі яскраві враження літа. Різноманітність форм і забарвлень просто захоплює. Однотонні або багатобарвні, з штрихами, або цятками, розмитими, або чітко окресленими, або ледь помітним переходом одного кольору в інший: холодний білий мармур, блискучий шовк, ніжний оксамит, найтонший шифон, вишукане мереживо. Таким різноманіттям форм, мабуть, не може «похвалитися» жодна інша квітка.

Придбати гладіолусиІ здавалося б все давно зрозуміло і про вирощування і про відхід. Але от чомусь в одних чудові граціозні гладіолуси радують око протягом трьох місяців, а у інших дрібні суцвіття, та й ті цвітуть близько місяця. Грунтуючись на особистому досвіді і на досвіді наших покупців, ми виділили правила, дотримуючись яких гладіолуси займуть гідне місце серед «мешканців» Вашої клумби.

Отже, Ви купили цибулини в магазині і з ними приїхали на дачу:

Обираємо місце. Хороший результат дає посів на звільнені грядки сидератів, особливо гірчиці білої. Вона збагачує грунт доступним азотом, запобігає вимивання його з грунту. А також є профілактичним засобом від дротяників - дуже небезпечного шкідника для цибулинних. Що стосується самого місця посадки, то воно повинно бути добре освітленим, захищеним від вітру і досить дренованим (волога не повинна застоюватися).

Обробка цибулин. Дуже важливо на етапі посадки запобігти розвитку хвороб, таких як сіра гниль, фузаріоз. Тому перед висадкою обов'язково треба замочити в розчині препарату Максим з розрахунку 4 мл на 1 л води протягом 30 хв.

Посадка. Висаджують гладіолуси, коли грунт прогріється до 10-12˚С, на глибину рівну висоті 3 цибулинок. Ширина між рядами зазвичай 1-1,2 м, щоб зручно було доглядати за посадками. Обов'язково внесення комплексних добрив: Нітроамофоска, Агролайф або спеціальне добриво для цибулинних Аgrecol. Навіть забарвлення квітів безпосередньо залежить від наявності в грунті фосфорно-калійних добрив. Через пару тижнів після висадки Ви побачите, як з-під землі з'являється листя у формі меча, звідси і народна назва «гладіолус». Коли листя виростуть сантиметрів до 30-ти, їх потрібно підгорнути - підгребти навколо трохи землі, як навколо картоплі. Це збереже вологу, а головне - не треба буде прив'язувати опору.

Мульчування. Гладіолуси, вирощені на замульчуваних ділянках, мають більш потужні суцвіття, з великою кількістю бутонів, збільшується і сам розмір квітки, а також тривалість цвітіння. Це пов'язано з тим, що мульчуючий матеріал (кора, тирса, лушпиння соняшнику) перешкоджає ущільненню грунту, покращує аерацію, одночасно сприяє швидкому найбільш повному поглинанню води, яка випадає у вигляді опадів і при поливах. У весняні місяці мульчування гладіолусів покращує прогрівання грунту, а в жаркі літні місяці захищає від надмірного перегріву грунту.

Є ще одне важливе правило, і думаю, багато садівники погодяться, що є сорти, які стають «Вашими», інші ж сорти при абсолютно однакових умовах догляду навідріз відмовляються розмножуватися і цвісти. І тому важливо знайти «свої» сорти. І ми щиро хочемо, щоб пошук цей увінчався успіхом.

28.03.2014

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.