0

Багаторічні квіти: як правильно розрахувати площу для посадки

Оформление дачного участка

При непрофесійному і безграмотному оформленні присадибної ділянки, часто спостерігається дуже сумна картинка. Окремо красиві і «породисті» квіти виглядають чудово, але варто їх висадити в загальну групу рослин - і відразу цей шик пропадає. То рослину починає витягати вгору, то з'являються на клумбі якісь прогалини, то навпаки - все дуже загущено і «нагромаджено». Знайома ситуація? Ось все це відбувається через неправильно розраховану площу, під посадку тієї чи іншої рослини.

Скільки потрібно виділяти ґрунту під посадку багаторічних рослин


Все залежить від розміру кореневища рослин. Чим могутніше коріння, тим більше місця під нього потрібно залишати. За правилами, на один квадратний метр має висаджуватися

  • до трьох високорослих культур;
  • до семи середьорослих;
  • до одинадцяти низькорослих.

Під час висадки рослин потрібно враховувати і характеристику росту і розростання рослин. Розглянемо їх типи

  • Щільнокущові (костриця, міскантус, осока дерністий, ехінацея і т.д.) - повільноростущі, на один квадратний метр висаджується від чотирьох до десяти культур.
  • Рихлокущовий – (тимофіївка, флокси, їжака збірна, лілейники і т.д.) - виростають великим/пухким кущиком. На один квадратний метр висаджується від однієї до чотирьох культур.
  • Кореневищний - (мітлиця біла, рудбекія, канареечник тростніковідний, вербейник) - досить агресивні, розростаються дуже швидко і гноблять інші рослини. На одну рослину - не менш одного квадратного метра грунту.
  • Грунтопокривний (чебрець повзучий, очиток, герань садова, ломикамінь, горець, чебрець та ін) - виростають досить повільно, невибагливі. На один квадратний метр - від п'ятнадцяти до двадцяти п'яти рослин.

Для того, щоб квітники виглядали природно, намагайтеся висаджувати культури асиметрично, а не рівними рядами. Але якщо у вас багато вільного місця на дачі - регулярний стиль вам підійде.

 Оформлення дачної ділянки
 Оформлення дачної ділянки

Яка оптимальна відстань при висадці чагарників (декоративних)


Розраховуйте простір/відстань так, щоб група чагарників могла добре рости і формуватися, щоб їх коренева система безперешкодно отримувала всі корисні мікроелементи. Якщо ви все-таки помилилися з розрахунками, завжди можна щось і розсадити.

Ще одне правило. Якщо ви придбали високорослу рослину, ви повинні розуміти, що розростатися вона буде широко. Тобто відстань між культурами має бути не маленькою.

Якщо культура щільнокущового типу - витримується відстань в двадцять сантиметрів.

Культури з довгими кореневищами і сланкими пагонами - відстань тридцять сантиметрів і більше.

І ще одне правило. Відстань від рослини до рослини не повинна бути менше, ніж одна третина висоти культури.

Існує правило розподілу трьох «наймасштабніших» груп багаторічників:

  • Перша. Рослини, які будуть родзинкою: вони надають «шик» квітнику. Це яскраві, високорослі, ефектні квіти - скумпія, роджерсія, мордовник, і ін. Висаджуються вони в одному екземплярі або парно. Відстані - не менше шістдесяти сантиметрів.
  • Друга. Культури з не таким яскравим цвітінням і меншим розміром - ромен, очиток і ін. Не такі ефектні як в першій групі, але тільки до того моменту, коли їх висадять групами (віддаль не менше сорока сантиметрів). Ось тоді, всі разом, вони заграють чудовими насиченими фарбами.
  • Третя. Це рослини, які заповнюють собою весь вільний простір - манжетка, астра чагарниковий дороникум. Це багаторічники з невеликим зростанням, але групуючись, створюють дивовижні різнокольорові килими. Висаджувати їх, потрібно дотримуючись інтервалу до двадцяти п'яти сантиметрів.

Важливо! Півонії висаджувати на відстані одного метра, не менше.

Якої відстані дотримуватися при висаджуванні живоплоту?

Добре виглядають в ролі огорожі (живої) рослини з лікарського ряду - шипшини, глід, барбариси і ін. Відстань при посадці залежить від мети, яку ви перед собою ставите. Жива огорожа - не менш ніж п'ятдесят сантиметрів, для врожаю - не менш одного метра.

Наводимо приклад висадки дерену і туї (західної), дивіться схему. Дистанція між культурами туї не менш сімдесяти сантиметрів, cornus (Дереном) - шістдесят сантиметрів. Важливо. Завжди враховуйте сорти - у цих багаторічників є різниця у висоті/ширині

 Оформлення дачної ділянки
 Оформлення дачної ділянки

Якої відстані дотримуватися, якщо це посадки поодинокі або невеликими групками (селіторні)?

Головна мета селітерних - це домінування. На відмінно з цієї роллю справляться акуратний чагарник, невисоке деревце або «Пишнотіла» трав'яниста. Роль яскравого лідера на присадибній ділянці запросто може взяти на себе рододендрон, хеномелес, магнолія і т.д. Відстань від точки огляду до селітера повинна дорівнювати двом-трьом висот культури, в іншому випадку втрачається ефект декоративності.

Якої відстані дотримуватися, висаджуючи рослини на клумбі?

Уважно вивчіть схемку. На ній вказано, яка відстань повинно бути між квітами.

Якої відстані дотримуватися, висаджуючи рослини в міксбордери?

Міксбордер - сам по собі вже дуже непростий квітник. Він являє собою дуже складну багаторядову і багатоярусну композицію. Рослини в ньому висаджуються досить щільненько, тому вибирайте культури не агресивного ряду. Дотримати дистанцію при висадці культур дуже складно. Тому уважно вивчайте рекомендації фахівців, ну і на власний ризик. Але все одно, потрібно буде регулярно видаляти зайві або непотрібні пагони.

Зразок висадки рослин

 Схема оформлення дачної ділянки
 Схема оформлення дачної ділянки

Всі можливі рекомендації ми розглянули. Пробуйте, експериментуйте, може, ви додасте щось зі свого досвіду і практики. У будь-якому випадку, дивитися, як піднімається, розпускається і розквітає посаджена вами рослина - це завжди велика радість, гордість і море позитивних емоцій.

07.12.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.