0

Чи можна змішувати добрива?

Чи можна довільно змішувати добрива, засоби захисту рослин та «народні» препарати? Або як випадково не створити на своєму городі нову болячку.

У вас залишилася відкрита пачка добрив чи протруйників з минулого сезону? На весь город не вистачить, а якщо змішати з іншим препаратом, буде більше… А якщо додати туди зеленки, як радила сусідка, ще й жуків можна позбутися? Стоп-стоп-стоп! Не робіть цього. Адже, виконуючи такі маніпуляції, можна позбутися, хіба що, врожаю.

Чи можна змішувати препарати від різних виробників?

Спойлер: Ні-ні-ні!

Заміксувати залишки різних препаратів – не найкраща ідея. Навіть якщо кожен із засобів сам по собі чудовий і ви користувалися ним вже не один раз. Для наочності можна провести паралель з продуктами харчування. Оселедець – добре. Молоко – добре. Оселедець з молоком – вже майже бактеріологічний коктейль.

Будь-який протруйник, інсектицид чи фунгіцид не можна змішувати зі сторонніми порошками чи рідинами. І немає ніяких «домашніх» способів підсилити їх. Важливо притримуватися інструкції та витримувати інтервали між застосуванням різних препаратів.

Коли можна експериментувати?

Експериментуйте на здоров’я. Але лише якщо у вас є дипломи біолога, аграрія та біохіміка. А краще – усі три разом. Якщо ви провели в лабораторних умовах безліч експериментів, запатентували свій винахід і тепер точно впевнені, що утворена сполука не буде токсичною для вас і навколишнього середовища.

Добрива та протруйники своїми руками?

Чому такий hand made може лише розсмішити шкідників, а вас позбавити врожаю.

«Куди вилити стару чайну заварку? В ящик з розсадою її! Почистили яйце? В город! Залишився борщ? (Гм, це дивно, бо борщ не може залишитися не з’їденим). Але якщо все ж таки щось на стінках каструлі налипло – на грядку! Перегниє!» - Такі поради ледь не щодня публікуються на форумах аматорів. Та цей підхід навряд чи допоможе вам виростити гарні овочі та фрукти. Скоріше, засмітити город відходами. Які не скоро перегниють, але будуть валятися, повільно гнити і розкладатися, приваблюючи грибки та бактерії.

Такою ж ефективністю можуть похвалитися «народні» рецепти від шкідників з розведенням марганцю, обробкою кип’ятком та іншими варварськими чи бездієвими методами.

Агрономія – це наука, а не галузь алхімії чи підрозділ чаклунства. І в межах її компетенції діють загальноприйняті закони природи. Зі звичайними «нудними» науковими формулами, лабораторними експериментами та доказовою методологією. Тож для створення кожного препарату вчені ретельно прораховують формули, пропорції та спектр дії.

Всесвітня змова! Є дуже простий, дешевий та нешкідливий засіб позбутися від усіх видів шкідників.

Але увесь світ мовчить про нього, бо це не вигідно великим корпораціям.

Гортаючи стрічку новин в соцмережах, можна натрапити на цілий оберемок порад щодо створення «чудодійних» препаратів, які  можна зробити з підручних засобів чи купити на базарі за три копійки.

І хоч ми ще не забули про усі свої минулі спроби наслідування подібних інтернет-лайфхаків, одразу хочеться спробувати новенький. А може цей уже нарешті спрацює? Але… Якби це було правдою, такий засіб уже б став світовою сенсацією та змінив би хід аграрної історії. Можливо, такий винахід в майбутньому і з’явиться. Але ви про це обов’язково дізнаєтеся не з сумнівних коментарів в соцмережах.

Не довіряйте свій город незнайомцям з інтернет-форумів

Важливо вмикати критичне мислення навіть тоді, коли так хочеться наївно, по-дитячому, повірити у диво. Інформація про те, що звичайне борошно, сода, цукор чи йод – таємна панацея від усіх проблем на городі – звичайний «клікбейт». Тобто привабливий заголовок, який заманює в свої тенета велику кількість людей, марно обіцяючи їм золоті гори.

Тільки уявіть! Увесь світ замовчує про чудо-властивості якоїсь речовини, все тримається в величезному секреті. Про це не знає жодна душа… окрім, звісно, тьоті Шури з третього під’їзду, якій доступні таємні знання міжгалактичного рівня. Та окрім сумнівного сайту, який поки приведе вас до самої статті, покаже десяток спливаючих реклам.

Один засіб – проти всіх хвороб та шкідників

Не існує єдиної пігулки проти всіх проблем. Адже для кожної проблеми, кожного різновиду шкідників потрібний особливий підхід та спеціалізовані препарати. Засобом від борошнистої роси марно намагатися протравити колорадських жуків, а укорінювач не треба використовувати для захисту від хрущів.

Як правильно та ефективно боротися зі шкідниками:

  1. Уважно читайте інструкцію від виробника. Та суворо дотримуйтесь вказаних норм та пропорцій. Обов’язково заміряйте кількість води під час розведення, не замішуйте «на око».

  2. Дотримуйтесь умов зберігання препарату. Та зауважте, що зазначені правила зберігання, зазвичай, стосуються герметично запаяної тари з заводським маркуванням. Відкриті та розведені препарати зберігаються за інших умов. І терміни їх зберігання значно скорочуються (в окремих випадках – до декількох годин).

  3. Перевіряйте терміни придатності. А після їх вичерпання – просто утилізуйте засоби, які не встигли використати. Навіть якщо вони дуже дорогі. Навіть якщо їх терміни спливли недавно. Викидайте.

  4. Застосовуйте препарат лише для заявлених виробником культур та для заявлених цілей. Тож спочатку важливо поставити точний «діагноз» вашим помідорчикам чи картоплі, щоб обрати вузькоспеціалізований засіб.

  5. Консультуйтеся з професіоналами. Тільки фахівець може надати кваліфіковану допомогу та допомогти підібрати ефективні препарати. Хаотичне оприскування золою, зеленкою чи іншими речовинами, які знайшлися вдома – не тільки не принесе результату, а й може нашкодити.

  6. Дотримуйтесь техніки безпеки. Захисні рукавички, респіратор, розведення в добре провітрюваному приміщенні: для кожного препарату є свої вимоги безпеки.

  7. Купуйте лише сертифіковану продукцію від перевірених виробників. Остерігайтеся підробок та контрафакту. Адже підпільні виробники не несуть жодної відповідальності та не гарантують результативність.

Будьте розсудливі та допитливі, отримуйте гарні врожаї разом з мережею професійних магазинів для саду та городу Світ рослин.

20.07.2013

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.