0

Миші атакують!

Мыши атакуют!

Разом з похолоданням в наш будинок проникають небажані гості. Якщо ви прокинулися вночі від шереху або писку - настав час боротися з гризунами.

Гризуни псують продукти, пошкоджують електропроводку, виводять з ладу меблі і навіть стіни. Це джерело неприємного специфічного запаху в приміщенні. Щури і миші переносять лептоспіроз, туляремію, різні види лихоманок, стають джерелом пандемій. В саду вони підгризають кору дерев і чагарників, пошкоджують укриття для рослин, псують цибулинні квіти і знищують урожай. Якщо з ними не боротися, популяція стрімко збільшується. Одна миша за рік приносить від п'яти до десяти приплодів. У кожному посліді від 4 до 12 дитинчат. Пара мишей здатна за рік відтворити маленьку армію з 50 особин. А якщо врахувати, що статева зрілість мишей настає в 1,5 - 2 місяці, ми отримуємо геометричну прогресію і більше 500 гризунів. Саме тому необхідно боротися з мишами при перших ознаках їх появи.

Способи боротьби з гризунами

Способи боротьби з гризунамиПриродні вороги. Заведіть кішку. Вона здатна годинами підстерігати шкідників. До того ж, запах ворога зробить житло непривабливим для мишей.

Мишоловки і пастки. Стандартні мишоловки з приманкою або липкі пастки допоможуть виловити одиничних прибульців. Розставляйте їх в рукавичках. Гризуни можуть не підійти до приманки, якщо почують людину. Не забувайте перевіряти пастки, щоб уникнути неприємних запахів.

Відлякуючи пристрої. Ультразвуковий відлякувач видає неприємний для гризунів звук. Використовуйте його в нежитлових приміщеннях: звук відбивається від стін, меблів і перегородок. Хоч ультразвук і не чути людським вухом, але викликає роздратування і занепокоєння. Для комор і сараїв - дуже корисне пристосування. 

Родентициди.  Хімічні засоби для скорочення популяції гризунів прості в застосуванні і ефективні. 

Які бувають родентициди

Які бувають родентицидиЗа швидкістю дії:

  • Препарати гострої дії отруюють мишей при одноразовому поїданні. Гризуни швидко розуміють, звідки прийшла біда, і перестають брати приманку. Це препарати цинку та миш'яку. Так як такі отрути небезпечні для людини і домашніх тварин, їх використовують рідко.

  • Препарати хронічної дії працюють поступово. Діюча речовина поступово накопичується в організмі. Від моменту поїдання препарату до загибелі гризуна проходить від 3до14 днів. Миша не пов'язує поїдання приманки з погіршенням самопочуття.

За механізмом дії:

  • Фумігантні родентициди. Діють на гризунів при вдиханні, їх вносять шляхом обкурювання - газації. Діючі речовини таких препаратів важчі за повітря і проникають в усі щілини і нори. Фуміганти використовують в нежитлових приміщеннях - в коморах, на складах.

  • Кишкові родентициди. Впливають на гризунів при поїданні. Сучасні препарати мають хронічну дію і спрямовані на порушення згортання крові мишей. Потрапляючи в печінку гризунам, діюча речовина блокує вітамін К. Перестає згортатися кров, а стінки судин стоншуються. Починаються внутрішні кровотечі. Гризуни гинуть протягом 3 - 10 днів. Такі препарати називаються коагулянтами. Саме їх сьогодні використовують в присадибному господарстві і вдома. Найпоширеніші діючі речовини - бромадіолон, бродіфакум, флокумафен.

За препаративною формою:

  • Тістові приманки.. Готові ароматизовані препарати на основі зернового тіста і коагулянту.

  • Зерно, зернові гранули і пластівці. Оброблені препаратом ласощі для мишей. Чи не цікаві домашнім тваринам. 

  • Воскові і парафінові брикети. Зручні для застосування в приміщеннях з високою вологістю. Добре показують себе при захисті саду. Їх розкладають в зимових укриттях для рослин. Брикети зберігають свої властивості до трьох років.

В сучасні родентициди додають яскраві барвники, щоб не сплутати їх з продуктами харчування. У препаративну форму входять муміфікатори - це позбавляє від неприємних запахів. Гіркі добавки захищають наших домашніх вихованців від випадкового поїдання отрут. Та й основної діючої речовини недостатньо для отруєння ссавця. І все ж - обережність наше все.

сучасні родентициди

Правила роботи з родентицидами

  • Звертайте увагу на термін придатності препарату.

  • Працюйте в рукавичках - це захистить ваші руки і не відлякає гризунів від приманки.

  • Розкладайте приманки в недоступних для дітей і тварин місцях.

  • Не їжте, не пийте і не паліть при розкладанні принад.

  • Ретельно помийте руки після використання.

  • Якщо препарат потрапив в шлунок, покажіть упаковку лікарям. При випадковому вживанні коагулянтів, допоможе вітамін К - вікасол, фітоменодіон.

  •   При правильному застосуванні сучасні родентициди безпечні для домочадців. Вони захистять будинок від рознощиків інфекцій і хвороб, а сад від пошкоджень.

20.11.2020

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.