0

На що впливає тип ґрунту і як його визначити

На что влияет тип почвы и как его определить

Висаджуючи на дачних ділянках ті чи інші культури, ми іноді можемо спостерігати не дуже приємну картину. У когось погано сходить або зовсім не росте буряк, хтось безуспішно намагається виростити на своїх грядках перці, комусь не «щастить» з капустою. І причина цих невдача - неграмотне використання ґрунту

Під час обробки ґрунту, ви звертали увагу, що земля має різну будову. Вона може бути щільною, розсипчастою, липкою, «мокрою», іноді з неї можна зліпити навіть фігурку. Будова ґрунту, залежить від того, яке у ній процентне співвідношення піску, пилу, глини, дрібних камінчиків.

як підібрати правильний ґрунт
ґлинистий грунт

Як перевірити механічний тип ґрунту


Для того, щоб встановити механічний склад ґрунту, не обов'язково проводити надскладні лабораторні аналізи.

Досить тільки взяти в долоні жменьку ґрунту і намочити її трохи водою. Потім зволожену землю потрібно розім'яти в руках до стану тіста і зліпити невелику кульку (з волоський горіх). Якщо у вас вийшло з землі зробити кульку, постарайтеся з нього розкачати шнур. А тепер сам шнур згорнути в колечко. Спробували? А тепер подівіться результати, Які відображені в таблиці .

Визначити тип ґрунту

Пощастило власникам, у яких на ділянці ґрунтсуглинистий. Він підходить для вирощування всіх типів культур. Такий ґрунт прекрасно пропускає вологу і повітря, його легко можна подрібнити. Суглинний ґрунт не потребує частого перекопування, його тільки потрібно регулярно «підгодовувати» органікою.

Не зовсім пощастило дачникам, у яких піщаний або глинистий ґрунт. І ось тут кожному власникові землі необхідно знати кілька нюансів.

Піщаний ґрунт. Він добре пропускає воду, але практично її не утримує. Така земля, з приходом весни, швидко нагрівається, і на ній добре ростуть ранні сорти культур. Але є одне «але» - ґрунт дуже швидко пересихає, що сприяє стрімкому розпаду гумусу. Всі ці фактори негативно впливають на родючість.

Що потрібно робити, щоб поліпшити ґрунт?


  • Для того, щоб не порушити структури піщаної землі - перекопувати її треба тільки один раз в рік - восени;
  • Полив проводити часто і потроху. Корнепроживаючі шари повинні бути регулярно зволожені;
  • Піщана земля потребує великої кількості органічних підгодівль (два-три відра на один квадратний метр). Переважно удобрювати компостом/гноєм;
  • Потрібно використовувати сидерати (запашний горошок, люпин, гірчиця, рапс, боби і ін.). Як тільки зелень скосять (до того, як рослини зацвітуть), її закладають в землю на грядці.

Суглинних ґрунт
Піщаний ґрунт

Найоптимальніша підгодівля для вирощуваних культур - це добрива з вмістом азоту і калію (весна), і фосфору (осінь). Вносяться вони тільки один раз в рік, і на глибину - двадцять-двадцять п'ять сантиметрів. Насичення ґрунту магнієм відбувається завдяки підгодівлі борошном (доломітовим): на один квадратний метр - двісті-чотириста грамів.

Існує інший метод «обтяження» ґрунту – верхній шар замінюється дерновою землею, чорноземом, або глиною (до п'ятдесяти кілограм на один квадратний метр).

Ґлинистий ґрунт – важкий і практично непридатний для вирощування культур. Він вологий, по весні він повільно відтає і погано прогрівається. Природні опади практично не надходять в нижні шари. Як результат - через відсутність повітря, коренева система рослин відмирає.

Що робити, щоб поліпшити ґрунт?


  • Додати в землю промитий пісок. П'ятнадцять-тридцять кілограм на один квадратний метр;
  • Можна поліпшити склад ґрунту за допомогою перепрілого гною, компосту, торфу, перегною - на один квадратний метр до двох відер;
  • Найбільш результативні добрива - гранульований суперфосфат, а також - підкормка з вмістом калію. Двічі на рік рекомендується вносити добрива в землю: восени - зола, навесні - азот;
  • Потрібно проводити раз на рік вапнування: чотириста-шістсот грамів на один квадратний метр.

Глинистий ґрунт
Як поліпшити глинистий ґрунт

Можна також визначити по рослині (без аналізу ґрунту), які мікроелементи у неї в дефіциті:


  • Азот - листя погано ростуть, окрас у них - блідо-зелений;
  • Фосфор – квіточки починають «дрібніти», стебла коротшають. Колір листя стає фіолетово-червоним, бузковим, і в кінцевому рахунку відпадає;
  • Калій- листя світлішає і дуже сильно «вигорає», пагони дерев'яніють;
  • Мідь - скорочується плодоношення, провокує появу хлорозу листя. Спостерігається надмірне кущіння;
  • Бор - супроводжується відмиранням верхівкової бруньки і коренів. Молоді пагони дуже бліднуть, і коротшають міжвузля.

Як вивчити ґрунт
Визначити по рослині ґрунт

На що впливає кислотність ґрунту і як її визначити


Ще не менш важливий фактор в характеристиці ґрунту - це його рівень кислотності. Ґрунт буває кислим, нейтральним або лужним..

Визначити кислотність ґрунту можна і без залучення фахівців. Досить купити лакмусовий (універсальну) папір (шкала кислотності повинна додаватися). Далі беруться зразки ґрунту з ділянки і кожен зразок загортається в щільну тканину і поміщається в окрему скляну ємність (стакан). Співвідношення землі і води (дощової або дистильованої) - один до одного. Через п'ять хвилин в кожну склянку на одну-дві секунди опускається папір. Індикатор, відповідно, починає змінювати колір і можна безпомилково встановити кислотність.

Кислотність
Як вимірювати кислотність ґрунту

Найбільш оптимальною для вирощування більшості культур, вважається ґрунт з нейтральною реакцією.

Якщо ви помітили, що рослини погано ростуть, у них ослаблений імунітет, а коріння схильне до хвороб і часто висихає - то це все ознаки кислого ґрунту. Кислий ґрунт «видадуть» такі рослини як хвощ, мох, щавель.

Кислотність
Як вимірювати кислотність ґрунту

Щоб нейтралізувати кислотність застосовують крейду, вапно, золу, доломітове борошно. Для нейтралізації лужності ґрунту застосовують гіпс. Рослини, які люблять такий грунт - лобода, польова гірчиця.

Вносяться нейтралізатори з дозуванням від ста до трьохсот грам на один квадратний метр. Все залежить від показника кислотності. Проводиться така процедура або навесні, або восени. Речовини розкидаються тонким шаром на заздалегідь очищену від рослин землю. Далі, при перекопуванні, закладається в глибину на двадцять п'ять-тридцять сантиметрів. Через чотири-п'ять років реакція ґрунту вийде на потрібний і необхідний рівень.

Ну ось, загальне уявлення про типи і реакції ґрунту ви маєте. Тепер врожаї будуть все краще з кожним роком.

Грайливий кошеня
Кошеня в квітах

Никакой политики, никакой философии просто котики... По весне, знаете ли, даже кот - садовод!

13.03.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.