0

Бджолярам початківцям. Що потрібно зробити на пасіці восени

Начинающим пасечникам. Что нужно сделать на пасеке осенью

Підійшов до кінця перший осінній місяць, він почав череду осінніх робіт на пасіці. За багатьма рекомендаціями до цього часу вже варто закінчити підгодівлю бджіл цукровим сиропом. Якщо підгодівлі продовжувати після 10 вересня, бджоли можуть не встигнути переробити сироп. З другої половини вересня в меню для смугастих трудівниць краще залишити тільки натуральний мед.

Хоча підгодівлі і закінчилися, проте осінні роботи на пасіці ще в самому розпалі, адже потрібно встигнути якісно підготувати бджолині сім'ї до зими, щоб в наступному році отримати від них максимум рідкого золота.

Що потрібно зробити на пасіці восени
Що потрібно зробити на пасіці восени

Чому осінній обліт так важливий для бджіл


У жовтні, якщо погода дозволяє, бджоли роблять останній осінній обліт. Основу бджолиної сім'ї, яка вирушає на зимівлю складає молоде потомство. Якраз восени воно і нарощується. Молоді бджілки вивелися зовсім недавно (кінець серпня, вересень) і просто потребують участі в обльоті. Навіть підсвідомий інстинкт змушує «молодь» вилетіти з вулика, як тільки з'явитися відповідна можливість. Адже це допоможе їм очистити кишечник, тим самим зберегти собі життя і забезпечити спокійну обстановку в вулику взимку. Чим пізніше восени бджоли зроблять обліт, тим для них краще, адже на зимівлю вони підуть з очищеними від шлаків кишечниками.

Ця процедура настільки важлива, що деякі пасічники навіть допомагають бджолам - в сонячні дні знімають кришки для кращого прогріву гнізда у вулику або постукують, щоб пробудити бджіл до дії.

Що потрібно зробити на пасіці восени
Що потрібно зробити на пасіці восени

Для чого проводять ревізію в бджолиних сім'ях


Осінній огляд бджіл допоможе відібрати для зимівлі тільки сильних особин. Зима може не пощадити слабких, тому роблячи огляд потрібно слабкі сім'ї з'єднати або об'єднати з більш сильною. Слабких маток замінити на більш продуктивних, виявити хворих бджіл, щоб вони не заразили всю сім'ю, провести лікування і профілактичні заходи. Кількість бджіл у вулику визначає кількість необхідного корму на зиму.

Що потрібно зробити на пасіці восени
Що потрібно зробити на пасіці восени

Лікування і профілактика бджіл восени


Це, мабуть, найважливіше завдання для пасічника. Адже якщо у вулику є зараза і ви відправите таку сім'ю зимувати, то вважайте, що вона загинула. Осінній час для обробки більш сприятливий, оскільки вивівся останній молодняк. Проводячи огляд сімей зверніть увагу на стан бджіл, якщо ви виявили маленьких, безкрилих або з пошкодженими крилами особин, швидше за все вони вражені кліщем Варроа. Ці паразити дуже хитрі, вражають цілі сім'ї.

У сучасному світі існує багато препаратів для боротьби з паразитами і захворюваннями. Поки бджоли не сформували гнізда, для боротьби з кліщем можна застосовувати пластини Байварол. Кілька таких пластин, в залежності від сили сімей, розміщують між рамками. Вони оброблені спеціальним препаратом, при взаємодії з яким кліщ гине. Якщо бджоли вже сформували гніздо, краще використовувати горючий препарат Санапін. Попередньо закривши всі щілини і вічко, його розбризкують по вулику, намагаючись не потрапляти на бджіл. Чітко дотримуючись дозування, зазначеного на упаковці. Препарат здатний боротися з різними захворюваннями бджолосімей - аскосфероз, гнильцеві хвороби, кліщ Варроа.

Що потрібно зробити на пасіці восени
Що потрібно зробити на пасіці восени

Скільки рамок з медом залишають на зиму


Гнізда бджоли формують самі. Пасічнику дістається роль спостерігача, в разі потреби він коригує кількість рамок у вулику виходячи з потреб сімей.

Для сильної сім'ї потрібно поставити 8-12 рамок з медом, в середину ставлять рамки з меншою кількістю меду (2 кг), з боків від центру рамки з великою кількістю (4 кг). У вуликах з середніми родинами застосовують односторонній спосіб розміщення рамок з медом. З краю розміщують рамку з найбільшою кількістю меду, до центру поступово зменшують, крайня рамка вагою приблизно в 2,6 кг. Слабким сім'ям буде потрібно близько 16 кг, найповніші розміщуємо по центру, зменшуємо кількість меду від центру до країв.

Що потрібно зробити на пасіці восени
Що потрібно зробити на пасіці восени

Як провести утеплення бджоляника і вуликів на зиму


На осінь потрібно додатково утеплити вулики. На покривне полотно кладуть газету в кілька шарів, потім укладають спеціальні подушки або мати для утеплення. Утеплення вуликів знизу забезпечують розміщенням на заповнені соломою ящики. Якщо вулики будуть зимувати на вулиці їх потрібно утеплити додатково.

Найкраще рішення для зимівлі бджіл - це поселити їх у зимівник - спеціально споруджений будиночок. Він повинен бути оснащений хорошою системою вентиляції. Але все одно перед занесенням туди вуликів необхідно його добре провітрити, перевірити систему вентилювання. Всі щілини в ньому потрібно закрити. Обов'язково запобігти проникненню мишей в зимівник і вулики. Для цього всі щілини в будиночку замазують глиною. Якщо в підлозі були знайдені мишачі нори потрібно в них заштовхати реп'ях або бите скло і засипати підлогу шаром піску в 10 см.



За кілька днів до перенесення вуликів в зимівник його протоплюють залізними печами і обкурюють сіркою з розрахунку 30 г на 1 м3 простору. Після прокурювання приміщення закривають на добу, потім обмітають стіни металевою щіткою і білять.

Перед поселенням бджіл в зимівник знімають утеплюючі подушки з боків, покривні полотна змінюють на нові. Дощечки на дерев'яному гнізді кладуть поперек рамок, залишаючи невеликі щілини - до 2 мм, щоб забезпечити надходження повітря бджолам.

Що потрібно зробити на пасіці восени
Що потрібно зробити на пасіці восени

Переносити бджіл починають коли кілька днів поспіль спостерігаються стійкі негативні температури. Переносять вулики дуже акуратно, намагаючись не створювати зайвих коливань, льотки при цьому закриваю, відкрити їх можна лише на наступний день, після того, як бджоли заспокояться.

Розміщують вулики в два-три яруси, на нижньому ставлять вулики з сильними сім'ями, на середньому - сім'ї середньої сили і на верхньому - вулики зі слабкими сім'ями. Збирання вуликів проводять одним днем в суху погоду. Занісши бджіл в зимівник двері залишають відкритими на кілька годин. На наступний день знімають головне утеплення, так як налишок тепла може потривожити бджіл.

27.09.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.