0

Посадка саджанців винограду

А чи знаєте Ви, що в білий виноград знімає втому? Справа в тому, що в ягоді білого винограду міститься залізо, воно сприяє розслабленню організму після фізичних навантажень. А виноградний сік миттєво наповнює організм енергією. І це не дивно, адже виноград є тією сонячною ягодою, яка вбирає в себе силу сонячних променів і енергію землі. 

Рясний урожай плодового саду починається з правильної посадки саджанця. Ось про правильну посадку саджанця винограду ми і поговоримо сьогодні. 

Коли краще висаджувати виноград? 

Однозначної відповіді на це питання немає, думки садівників розходяться. Однак дотримуючись основних правил посадки отримати хороший урожай можна і при осінній, і при весняній посадці саджанців. Восени висаджуються наприкінці жовтня. Навесні в кінці квітня. 

Вибір місця для посадки 

Виноград добре росте на будь-яких типах ґрунтів. Однак найкраще - на піщаних ґрунтах. І якщо для інших плодових «жителів» Вашого саду обов'язково потрібен родючий ґрунт, то виноград віддячить Вас благодатним урожаєм і на піщаному ґрунті. Не саджайте виноград поруч з плодовими деревами. Вони будуть їх пригнічувати нормальний розвиток один одного. А ось озеленити стінки господарських будівель або зробити акцент у ландшафті за допомогою заплетеного на арку соковитого ароматного винограду не тільки можна, а й треба. 

Саджанці винограду купити

Підготовка ділянки 

Існує два способи посадки винограду: 

  • Плантажний. Плантаж – це суцільний перевал ґрунту, в результаті якого вся площа, призначена під плантацію винограду, добре розпушується і удобрюються. 

  • Ямковий. Найбільш прийнятний для невеликих садових ділянок. Суть його в тому, що для кожного саджанця готується окрема посадкова яма, ґрунт в якій добре розкушується і удобрюються. Запорука гарного врожаю – вчасно внесені добрива! 

Підготовка посадкової ями 

  1. Копаємо посадкову яму розміром 60х80 см. Обов'язково на дно укладаємо дренаж, для цього підійде щебінь або керамзит. 

  2. Наступний шар посадкової ями (після дренажу), добрива змішані з ґрунтом. Ідеально підійде добриво Екоплант або Суперфосфат

Підготовка саджанця до посадки 

  1. Укоротіть коріння на 5-10 см. 

  2. На пагоні залиште 4-5 бруньок, решту обріжте. 

  3. Замочіть в розчині коренеутворювача мінімум на 1 годину. Рекомендуємо Вам використовувати Корневін

Посадка 

  1. Саджанці винограду висаджують на глибину 30-40 см. Виноград – теплолюбна рослина, тому посадка на зазначену глибину захистить молоді коріння від вимерзання. 

  2. Зробіть на дні посадкової ями горбок, на нього акуратно розправте кореневу систему саджанця. 

  3. Засипте ґрунтом на 20 см, рясно полийте, засипте ґрунтом до верху.

  4. Замульчуйте пристовбурні кола торфом. 

Важливо! Саджанці винограду висаджуються на глибину 30-40 см. А що робити, якщо саджанець коротший? У такому випадку, саджанець все одно висаджується на зазначену глибину. Але верх ями не засипаємо. Саджанець виходить ніби у воронці. Він підніметься над рівнем ґрунту за рахунок молодого приросту. Слідкуйте за тим, щоб молоді саджанці не заливалися водою під час поливу і дощів. 

Укриття винограду на зиму 

При настанні стійких низьких температур саджанець потрібно вкрити. Для цього засипте його сухим ґрунтом (ґрунт потрібно підготувати заздалегідь, до того як земля замерзне), таким чином, щоб він був на рівні 20-25 см вище рівня верхньої бруньки саджанця. Зверху накрийте агроволокном 50 щільності. Розкривати навесні теж потрібно поступово. У міру підвищення температури повітря. 

Ще кілька важливих моментів: 

  • Для отримання хорошого врожаю винограду посадіть поруч: горох, цибулю ріпчасту, редьку городню, цвітну капусту, буряк або диню. 

  • При посадці багато садівників вставляють у посадкову яму трубку, через яку поливають кущ і підживлюють. 

  • Обережно розпушуйте землю через два дні після дощу або поливу, не допускайте в'янення листя і пересихання ґрунту від нестачі вологи. 


Купити саджанці винограду та отримати консультацію по посадці і догляду Ви можете у фахівців інтернет-магазину «Свiт Рослин»


Гарного врожаю!

07.09.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.