0

Найефективніший компост з опалого листя. Хитрощі приготування

Натуральные удобрения для огорода

Більшість людей чомусь вважає, що опале листя на присадибній ділянці - це нікому непотрібне сміття, яке тільки «захаращує» дачну ділянку. Але ми вас запевняємо, що це дуже велика помилка. Особливо, це стосується тих, хто має свій город або сад в межах міста, і у кого немає прямого доступу до натуральних органічних добрив.

Звичайно ж, опале листя по своїй корисності і органічності не замінять гною або курячого посліду, але вони відіграють велику роль в світлі майбутнього врожаю, і значно поліпшать стан вашого ґрунту.

Чому? Визрілий компост (листовий) прекрасно гумуює і наповнює корисними мікроелементами ґрунт, тобто добре відновлює втрачені ресурси. Крім того, він допомагає утримувати вологу в ґрунті, де міститься великий відсоток піску, і працює свого роду провідником повітря в глинистому ґрунті.

Натуральні добрива для городу
Граблі купити

Згадаймо про мульчування. Ми вже не один раз писали, що молоде компостне листя – незамінний захист для овочів, квітників від всіляких захворювань, бур'янів, холодів тощо.

Боїтеся в якості мульчі використовувати листя дерев, побоюючись перенесення хвороб? Хвороби плодово-ягідних і овочевих/квіткових культур разюче відрізняються один від одного - у них зовсім інший характер пошкоджень. А це означає, що один одного заразити вони не можуть.

На тлі великих переваг компосту, все-таки є невеликий мінус - ґрунт стає кислим. Тому шари компосту найкраще посипати золою, крейдою, вапном, доломитовим борошном. Вони, в свою чергу, виступають розкислювачами і приводять хімічний склад ґрунту в норму.

Добрива купити
Купити інвентар садовий

Технологія приготування компосту з опалого листя


Якщо неправильно дотримуватися технології виготовлення компосту/добрива, процес може розтягнутися на роки.

Що потрібно робити? Виділіть або спорудіть під компост три ємності/споруди.

У першу ємність закладаєте свіжий опад цього року, в другій буде відбуватися визрівання листя і ґрунту, в третій буде розміщуватися вже готовий компост, придатний для використання.

Бажано не затягувати зі звільненням третьої ємності, і постаратися використовувати перегнилий компост восени або навесні. Не забувайте, що наступного літа в нього має переміститися вміст з другої компостниці.

Важливо! При перекиданні компосту з однієї ємності в іншу, відбувається наповнення його киснем. Без нього загинуть різні корисні мікроорганізми і дощові черв'яки. А вони - головна складова цього добрива. Такі перевалки потрібно робити за сезон двічі-тричі. Пам'ятаємо, компост повинен дихати.

Садовий інвентар
Органічні добрива

Якщо у вас немає часу, або ви не хочете «морочитися», все можна зробити і в одній компостниці. Просто наповніть її листям із ґрунтом, а на наступний рік перекидайте всю суміш на землю і відповідно назад. На наступну осінь можна використовувати у вигляді мульчі для багаторічників або посівів на зиму. Що це дає? Компост буде дозрівати вже безпосередньо на грядках. Ну а ви восени знову наповнюєте листям звільнену ємність.

З чого можна приготувати компостницю? Можна придбати її в спеціалізованих магазинах. А можна спорудити з підручних засобів - підійде навіть щільний великий сміттєвий пакет, або стара бочка, ванна, бак. Головна умова - в ємностях повинні бути отвори, через які буде надходити повітря. Нагадаємо також про регулярне перелопачування добрива.

Що ще потрібно знати для приготування компосту?


  1. Після завершення листопада, листя складають у лоток разом із шарами землі (товщина земельного шару - п'ять-десять сантиметрів).

  2. Компост потрібно зволожувати водою. Буде добре, якщо його змочити кілька разів сечовиною, коров'яком або ЕМ-препаратами.

  3. Продумайте, чим ви накриєте добриво. Воно повинно бути захищене від дощів і палючого сонця.

  4. І найголовніше - земляні хробаки (дощові). Наберіть жменю дощовиків і випустіть їх в компост, вони там будуть стрімко розмножуватися, що і прискорить процес визрівання.
Купити органічні добрива
Купити лопату

Як дізнатися, що компост вже готовий?


У ньому не повинно залишитися неперепрівшого листя, зорово він повинен виглядати однорідною, пухкою масою. Черв'яків теж не повинно бути - вони повністю переварили листя і покинули компостницю. І останнє - зрілий компост пахне лісом.

Субстрати
Добрива

Що не підходить для компосту?


Хворе, уражене листя. Краще обійти стороною опад брусниці, горіха (волоського), дуба. Призупинять процес достигання добрива листя глоду, осики, клена. Вони мають дуже щільну структуру, тому їх краще подрібнити.

Як приготувати компост
Граблі віялові

30.10.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.