0

Секрети успішної посадки аґрусу

Секреты успешной посадки крыжовника

Аґрус славиться своїми великими, соковитими і солодкими ягодами. Крім того, що вони дуже смачні, вони ще й дуже корисні. У ягодах аґрусу багато білка, клітковини, вуглеводів, вітаміну С, фенольних сполук, мінералів і ліпідів. Взагалі - це джерело багатьох можливих «корисностей». При правильному догляді за культурою, можна отримувати врожай протягом двадцяти років і збирати з кожного куща по шість-вісім кілограм ягід.

Але щоб домогтися таких успіхів, потрібно знати певні правила.

Посадка аґрусу
Посадка аґрусу

Выбор месця для аґрусу


Воно повинно бути добре освітленим і захищеним від холодного вітру. У тінистих місцях аґрус, звичайно ж, виросте, але ягід буде мало, і вони будуть дрібнішими. Ґрунт під посадку не повинен бути глинистим. Не рекомендується висаджувати аґрус в низинах, де рясно накопичується волога.

    Причини дві:
  • Перша. Застій води може спровокувати виникнення таких грибкових захворювань як листова плямистість, борошниста роса (американська) і т.д.;
  • Друга. Велика кількість вологи може привести до того, що коренева шийка чагарнику згниє. І в результаті - рослина загине.

Найкраще підійдуть легко-і середньо суглинкові, дерново-підзолисті, і піщані грунти.

Посадка аґрусу
Посадка аґрусу

Посадка аґрусу


Культура може висаджуватися в грунт як навесні, так і в осінній період. Восени посадку рекомендується проводити за чотири-шість тижнів до приходу заморозків. За цей час агрус встигне «викинути» молоденькі корінці, які укореняться на новому місці.

За правилами ідеальної висадки, інтервал між малогабаритними сортами агрусу - один метр, між габаритними - два метри. Глибина посадки для саджанців віком одного-двох років - 60х60 см.

    Для забезпечення куща необхідним «харчуванням», в ямку вносяться добрива:
  • Десять кілограмів органіки (перепрілої). Це може бути гній, опале перегнивше листя, бур'ян без насіння і т.д .;
  • Замість гною можна додати готове добриво Агролайф на основі курячого посліду;
  • Сто грамів попілу;
  • 1 таблетка «Ініциітору» для захисту від шкідників і хвороб;
  • При осінній посадці - п'ятдесят грам суперфосфату (подвійного);
  • Сорок грам калію сірчистого.
    Протягом року добрива вносяться два рази:
  • Перше внесення проводиться, як тільки культура відцвіте. Це буде сприятливо позначатися на розвитку молодої порослі і на кількості врожаю в тому числі;
  • Друге внесення проводиться, як тільки зібраний урожай. Це підготує агрус до закладці квіткових бруньок майбутнього року.

Перед висадкою в землю, з агрусу потрібно прибрати всі висохлі корінці і далі провести обрізку верхівок гілок. При цьому, залишити на всіх пагонах приблизно по п'ять бруньок. У посадковій ямі кущ розміщується трохи під нахилом, а грунт засипаний в ямку, в обов'язковому порядку потрібно ущільнити. Це посприяє запобіганню утворення пустот. І в кінці посадки все потрібно рясно полити.

Посадка агрусу
Посадка агрусу

Обрізка куща


Це один із найважливіших етапів. У перші пару років обрізка формує основу чагарнику: вполовину коротшають скелетні (багаторічні) гілочки і видаляється велика частина порослі кореневої.

Роботи по боротьбі з загущенням рослини ведуться на четвертий рік. Повністю зрізаються засохлі, слабкі і "не в тий степ» зростаючі пагони. Основний відсоток врожаю формується на гілках, яким від трьох до шести років. Гілки, які старше шестирічного віку, можна теж обрізати.

Формування чагарнику проводиться після того як листя опаде і до моменту розпускання бруньок.

Для того, щоб врожайність агрусу підвищилася, практикується літнє укорочення молодих (зелених) пагонів. На кожному пагоні залишається тільки від п'яти до семи листочків, а верхня частина гілки зрізається повністю. Ця процедура дозволяє отримати на виході дуже великі ягоди.

Посадка крыжовника
Посадка крыжовника

Догляд за агрусом


Для того, щоб агрус радував вас гарним врожаєм, потрібно восени обережно перекопати землю. Глибина перекопування - дванадцять-п'ятнадцять сантиметрів. Важливо. Коріння не повинні пошкодитися.

По весні в міжряддях грунт потрібно розпушити на глибину приблизно десять-дванадцять сантиметрів. Навколо чагарнику - на шість-вісім сантиметрів. Далі потрібно провести мульчування пристовбурних кіл торфом/ компостом.

Якщо погода буде посушливою, то потрібний регулярний полив. Особливо він важливий в період активного росту і під час появи зав'язі.

Посадка агрусу
Посадка агрусу
    Внесення добрив:
  • Перший рік. Після весняної висадки вносяться добрива з великим вмістом азоту;
  • У наступні роки дози аміачних добрив збільшуються;
  • Один раз в три-чотири роки вносяться повні мінеральні підгодівлі;
  • Кожні два-три роки потрібно вносити органічні добрива.
Посадка агрусу
Посадка агрусу

Хвороби і шкідники агрусу


Культура часто уражається пилильщиками, вогнівками і попелицями. Для боротьби з ними потрібно застосовувати настій золи (один кілограм деревної золи розвести в трьох літрах води) і додати біопрепарати.

Обприскування потрібно проводити навесні. Якщо є потреба в повторній обробці - вона проводиться, коли рослина відцвіте.

Є ще один серйозний ворог агрусу - це борошниста роса. Як тільки ви помітили на пагонах і листках сіру плямистість, відразу приступайте до ліквідації хвороби.

Тут вам допоможуть розчини: залізного купоросу (три грами на один літр води), або ж харчової солі (п'ять грам на один літр води).

Ми сподіваємося, що наші рекомендації вам допоможуть виростити здорову культуру, і зібрати гарний урожай.

Посадка крыжовника
Посадка крыжовника

12.04.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.