0

Засоби захисту рослин, без яких не обійтись в першій половині літа

Средства защиты растений, без которых не обойтись в первой половине лета

Літо - це маленьке життя. І життя не тільки для наших улюблених рослин, а й життя для паразитів, які так і норовлять поживитися молодими кущами, овочами і зеленню. У першій половині літа рослини особливо вразливі, вони приваблюють своєю молодою та свіжою зеленню хижих комах. В цей час, недостатньо зміцнілі, вони піддаються підступним хворобам, та й ще бур'яни, як на зло, не дають спокійно дихати! Все те, що ви з такою любов'ю і турботою ростили тепер може опинитися під загрозою? Не варто опускати руки - є безліч препаратів, які допоможуть без особливих зусиль позбутися від неприємностей в саду і на городі.

Шкідники першої половини літа і як з ними боротися

Займаючись посадкою рослин, ви вже передчували величезні збори смачного корисного врожаю. А хтось в цей час спав в коконі лялечки і тепер прийде на все готове. Тільки рослини зазеленіли, а ними вже поспішають пообідати мерзенні гусениці. Згодом, вони перетворяться на красивих метеликів, ну а зараз можуть знищити все на своєму шляху. Деякі гусениці просто обожнюють бобові та зернові культури, пошкоджують горох, сою, люпин, сочевицю і т.п. Також гусениці харчуються м'якоттю молодого листя, бутонами і бруньками плодових дерев, утворюють павутинні гнізда в деревах, де і зимують. Навала цих комах може привести до втрати листя, ослаблення плодоношення і зимостійкості дерева.

Деяких комах складно помітити - вони живуть в рослинах, але сліди їх життя приховати неможливо. Якщо листя знебарвилося, на ньому з'являються плями коричневого, бурого або сріблястого кольору, або ж чорні крапки і дрібні проколи - це свідчення перебування тут трипсів. Помітили на рослинах тунельні ходи - це значить в них оселилися листові мінери, що висмоктують їжу з рослини і відкладають в них яйця.

Літні шкідники
Шкідники плодово-ягідних

Щоб уберегти свій сад і город від подібних паразитів, потрібно застосовувати спеціальні препарати, які здатні вразити шкідників на будь-яких стадіях розвитку. Ефективно справляється зі знищенням комах інсектицид Ампліго. Засіб здатний вражати широкий спектр шкідників. Діяти препарат починає дуже швидко - з моменту обробки, а перші результати можна помітити через годину. Гусениця темніє, зменшаться в розмірах, зупиняються процеси харчування. Перші гусениці вмирають через однин день після використання препарату, всі паразити гинуть через 3. Використовуючи даний засіб, контроль над шкідниками ви встановите на 2-3 тижні, так як він має тривалу дію і стійкість до змивання дощем.

Комахи шкідники
Препарати від довгоносика
Інсектициди

Також на допомогу в боротьбі з комахами прийде препарат Вертімек. За допомогою цього інсектициду кишково-контактної дії, ви зможете захистити овочі, яблуні, виноград, і квіткові культури від мідяниць, трипсів, личинок двокрилих мінерів і кліщів. За 2 години інсектицид проникає в тканини рослини, а комахи, які їм харчуються, гинуть. Препарат швидко розкладається, за рахунок чого він не зашкодить корисним комахам, а урожай можна зібрати вже через 3 дні після використання.

З багатьма комахами допоможе впоратися інсектицид Энжіо. Він має тривалу дію, більше 20 днів, здатний діяти при високих і низьких температурах і навіть посушливих умовах.

А кому приємно зустріти на своїй ділянці дрібних коричневих мурашок, які в'ють свої гнізда в ґрунті, тим самим пошкоджуючи коріння рослини? Для боротьби з цими надокучливими сусідами використовують порошок BROS, його можна застосовувати для обробки як ділянок на городі, так і біля будинку. Варто його розсипати на шляхах пересування, звідки він буде перенесений в мурашине гніздо, і готово - гніздо знищено.

Боротьба з гусеницями
Боротьба з мурахами

Хвороби рослин і як їм запобігти

Сіра гниль, фітофтороз, парша, альтернаріоз, борошниста роса, аскохітоз і антракноз - звучить як страшні діагнози для рослин. Якщо ви не хочете, щоб ці діагнози перетворилися в вирок для ваших городніх і садових культур, слід вжити ряд заходів щодо їх лікування. Грибкові захворювання поширюються досить швидко і можуть вражати будь-які рослини. У подібних випадках потрібно застосовувати фунгіциди та біофунгіциди, розроблені спеціально для боротьби з хворобами.

Для захисту рослин від грибкових захворювань застосовують біофунгіцид Триходермін — він охороняє рослини від багатьох хвороб, викликаних бактеріями та грибками. Біофунгіцид пригнічує збудники хвороб, і захищає стебла і листя культур. Використовують для захисту гороху, квасолі, соняшнику, кукурудзи, картоплі, томатів, баклажанів, перців, огірків, моркви, буряка, плодово-ягідних культур і навіть обробки ґрунту. Препарат є нешкідливим для людей, тварин, птахів, бджіл і навколишнього середовища.

Хвороби рослин
Хвороби рослин
Хвороби рослин

Ваші улюблені огірки і помідори, на жаль, є схильними до таких хвороб як фітофтороз, борошниста роса, а в'юнкий виноград може бути вражений мільдью та оїдіумом. Для боротьби з цими грибковими захворюваннями можна використовувати системний фунгіцид Квадріс. Крім того, що цей препарат вбиває збудників хвороби, він впливає на тривалість плодоношення овочевих культур і покращує властивості при зберіганні в домашніх умовах.

Квіткові культури також можуть вражатися хворобами. Так трапляється з трояндами - красиві та витончені прикраси саду можуть втратити свою декоративність, потемніти, покритися бурими плямами або дірами. Для захисту цих красунь можна використовувати біологічний продукт — Фітоспоринову пасту. Використання цього біофунгіциду підвищить стійкість троянд до грибкових захворювань і захистить від хвороботворних бактерій.

Боротьба з хворобами рослин
Хвороби рослин

Як боротися з бур'янами в літній період

У червні роботи на дачі не припиняються. Прополки доводиться проводити знову і знову, оскільки в землі може зберігається безліч насіння, а висмикування їх за чуби не є достатньо ефективним вирішенням проблеми. Агресивні бур'яни стають конкурентами культурних рослин, в боротьбі за світло, вологу та поживні речовини. Тому потрібно «поставити їх на своє місце».

У цей час найкраще скористатися післясходовими гербіцидами, щоб вони знищили саме бур'яни і не нашкодили культурним рослинам.

Проводячи післясходове обприскування культур, потрібно врахувати деякі моменти:

  • Стійкість культури до гербіциду;
  • Дозування препарату - пропорції можуть відрізнятися при обробці різних видів бур'янових рослин в посівах різних видів культур;
  • Етапи розвитку бур'яна;
  • Погодні умови.

Зі злаковими бур'янами в посівах овочевих культур впорається препарат Антипирій. Дія даного гербіциду знищує надземну і підземну частину рослини, провокує загибель кореневої системи і запобігає її повторному росту. Не менш ефективною дією володіє гербіцид Фюзилад форте. Гербіцид, проникаючи через листя рослин, поширюється по ним, досягаючи коренів. Найбільший ефект настане якщо застосовувати його в фазі активного росту рослини і при температурі не нижче +15 °С. Через 4-5 днів після використання засобу, трава втрачає колір, жовтіє і відмирає. Препарат мало токсичний, безпечний для бджіл та навколишнього середовища.

Гербіциди
Гербіциди

Якщо ж ви хочете очистити доріжки від небажаної трави, звільнити від неї парканчики чи просто зробити ділянку біля будинку або офісу акуратною і доглянутою, одним словом облагородити, тоді варто скористатися гербіцидами суцільної дії. У такому випадку для боротьби з бур'янами можна застосовувати гербіцид Напалм. Використовується цей препарат для знищення однорічних та багаторічних злакових і дводольних бур'янів. Небажані рослини починають гинути вже через 5 днів. Повністю знищується пирій повзучий, берізка польова, осот польовий, хвощ польовий. Застосовується протягом вегетації бур'янів. Після знищення трави, оброблену ділянку потрібно обов'язково перекопати і тільки потім садити культурні рослини.

Також для очищення ділянки від бур'янів, можна застосувати гербіцид Ураган Форте. Він знищує осот, берізку, пирій, володіє швидким проникненням в рослини і їх коріння, що сприяє моментальній дії.

Гербіциди суцільної дії
Гербіциди суцільної дії

Важливо Потрібно врахувати, що ці два препарати знищують всі рослини в радіусі використання. Тому не варто застосовувати їх там, де ростуть культури, яким ви не хочете нашкодити.

21.06.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.