0

Грудневі канікули садівника: чи можна розслаблятися?

Грудневі канікули садівника: чи потрібно розслаблятися?

Грудень - один з найбільш спокійних місяців для садівника. Деякі помилково вважають, що можна влаштувати собі невелику відпустку, але той, у кого більше досвіду, знає: розслаблятися ще не час. Здавалося б, город прибраний і сад готовий до зими, але саме дерева без листя і рослини в стані спокою потребують нашого догляду і захисту. Причина в тому, що в грудні погода нестійка - то мороз, то відлига, то снігопад з переважно мокрим снігом - це і є основна загроза для наших рослин.

сажданці дерев

Сніг в саду - чудовий матеріал для теплоізоляції. Чим його більше, тим краще зносять зиму рослини, в т.ч. озимі посіви, плодові сади, ягідні чагарники і квіти, оскільки він захищає ґрунт від глибокого промерзання. Виходячи з цього, основне завдання для грудня - затримати сніг. При нестачі снігу дерева і чагарники можуть постраждати, тому важливо укрити снігом нижню частину стовбурів дерев до висоти 50-60 см і радіусом пристовбурного кола 1-1,5 м. Але є рослини, які не люблять товстий сніговий покрив - це чорноплідна горобина, вишня, слива. А ось яблуні витримують покрив товщиною до 1,3 м. У смородини і аґрусу плодові бруньки не стійкі до морозу, тому їх краще вкрити снігом повністю. Малина також прекрасно зносить високі кучугури понад 1,2 м.

Необхідно пам'ятати, що мокрий сніг небезпечний для саду: під його вагою гілки дерев можуть не витримати і зламатися, особливо ті, яким було зроблено щеплення. Тому мокрий сніг треба струшувати з гілок і розбивати грудки всередині крон. Скидати сніг треба у міру його накопичення. Якщо немає можливості це робити, то необхідно подбати про встановлення підпірок, чагарники стягнути на зиму шпагатом або зробити навколо куща утримуючу дерев'яну раму.

догляд за деревами

Якщо снігу в саду немає, а морози вже прийшли, дуже важливо укрити рослини матеріалом для утеплення, ідеально підійде агроволокно. Є 3 способи це зробити: 

  • Розстелити на землю - так вкривають посадки полуниці і суниці. 

  • Обмотка - обмотують штамби і гілки дерев, завдяки чому навіть екзотичні породи (персики, інжир) спокійно витримують сильні морози. 

  • Формування тимчасових каркасних споруд - цей спосіб підходить для декоративних посадок. Їм можна утеплити, наприклад тую; але щойно сонце почне пригрівати, мішок з агроволокна слід зняти, щоб хвоя не пожовтіла. 

Ще одне з найважливіших завдань для садівника в грудні - захист саду від гризунів і зайців. Для цього слід щільно обв'язати штамби і скелетні гілки дерев з підручних матеріалів (гілки малини або ожини, ялиновий лапник, руберойд, дрібна сітка, яка повинна бути поглиблена в землю). Або ж обробити стовбури спеціальною відлякуючою сумішшю. Для захисту від мишей потрібно ущільнювати сніг навколо дерев - рити нори для них стане важко. 

купити годівницю для птахів

У грудні садівник може розпочинати боротьбу зі шкідниками. Але в цій справі йому потрібні помічники. Ними легко обзавестися, розвісивши в саду годівниці і шпаківні для комахоїдних птахів, які залишаються на зимівлю. Починаючи з першого місяця зими підгодовуйте синичок, дятлів, повзиків, пищух і вони будуть частіше заглядати у ваш сад і, можливо, навіть залишаться для гніздування. Завдяки птахам, в саду зникнуть гусениці і яйця шкідливих комах. Для підгодівлі використовуйте крихти хліба, насіння бур'янів, соняшнику, шматочки несолоного сала. Взимку в сад можуть також заглянути сови, які виловлюють мишей. Якщо їх не турбувати, вони із задоволенням залишаться зимувати на ваших деревах.

Зараз саме час оглянути сховище для плодів, погріб, підвал.

засоби захисту для рослин

Потрібно перебрати весь квітковий посадковий матеріал - бульби і цибулини. Засохлі, хворі і підгнилі екземпляри видалити, ті що залишилися - обробити. Субстрат, в якому зберігаються бульби, замінити на свіжий.

Також контрольного огляду вимагають фрукти і овочі. Безжально знищуйте зіпсовані гниллю цибулини, головки часнику, коренеплоди. Якщо почала підгнивати капуста, зніміть верхні листки і опиліть залишені качани крейдою. У міру зменшення фруктів, залишки  розкладайте більш вільно у звільненій тарі.

Потрібно простежити щоб у сховищі було темно і працювала вентиляція приміщення. Ідеальні умови для зберігання: температура повітря - 1-2 градуси, а вологість - 85-90%.

Нехтувати вищепереліченим списком робіт не варто навіть найледачішому хазяїну. Краще не ризикувати майбутнім урожаєм і витратити трохи часу на виконання не найскладніших завдань, а на дозвіллі відпочити і помріяти про майбутній урожай, який неодмінно вас порадує.


01.12.2017

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.