0

Підбірка найкращих рослин для створення альпійської гірки

Подборка лучших растений для создания альпийской горки

Про унікальність дикої природи і пишності альпійських скель знято, і написано багато фільмів, і творів. А чого тільки вартий альпійський захід сонця? Кажуть, що це чудове видовище!

Ми постараємося допомогти вам відтворити свою, домашню альпійську гірку та можливо, хтось з вас зможе розкрити в собі таланти ландшафтного дизайнера, знайти якісь нові нестандартні рішення.

 Альпійська гірка

Альпійська гірка є ідеальним варіантом для оформлення клумб в заміських «маєтках», на дачних ділянках. Для створення неповторного гірського оазису потрібно підбирати рослини, які підходять до вашої кліматичної зони, так як гірка проектується не на один сезон, а корективи можуть привести до загибелі рослин. І врахуйте, що жити вашим рослинам доведеться не зовсім в комфортних умовах. За день каміння сильно розпалюється, а вночі навпаки - остигають. І є ще один нюанс - досить важко викласти камені так, щоб вони не перекривали доступ води до рослин.

Традиційно, для створення альпійської гірки використовують повільнозростаючі і низькорослі рослини, такі як - спірея низькоросла, перстач, різні хвойники, а для заповнення «лисин» між камінням висаджують грунтопокривні багаторічні рослини.

На першому етапі, поки не зацвіли багаторічні квіти, порожній простір можна заповнити однорічними.

Як ви встигли вже помітити, альпійська гірка - це досить-таки складна споруда, з кількома ярусами. На кожному ярусі - свій, особливий, мікроклімат. Одні рослини люблять сонце, інші - вологу, треті - півтінь.

На верхньому ярусі будуть чудово себе відчувати рослини, стійкі до посухи. До цієї групи відмінно підходить іберис вічнозелений (сорт низькорослий «Weisser zwerg»). Як тільки настане весна - ці красиві і ніжні квіти, немов наречена прикрасять і огорнуть своїм білим вбранням вершину вашої гірки.

Створення альпійської гірки

Відмінним дизайнерським рішенням, буде «підселити» на верхівку гвоздику, вона буде цвісти ціле літо і радувати вас своїми маленькими рожевими вогниками.

Алпійська гірка фотонів і звичайно ж, куди ж без едельвейса альпійського - символу природних скель, ущелин і гір? Він неймовірно скромний і зачарує вас з першого погляду. Нижні суцвіття рослини оповиті білим повстяним нальотом, а верхня частина - зеленіша, з сіруватим відтінком - все це буде дуже ефектно і стильно виглядати на кам'яних завалах.

І нарешті, молодило. Рослина, яка здатна укоренитися в найбільш важкодоступних місцях, прощелинах, розривах гірки і укорінюючись, вона як би «склеює» її схили.

Для середнього ярусу, де висока вологість, і куди вже не так рясно пробиваються сонячні промені - потрібно висаджувати рослини з відповідним уподобаннями. У середній зоні добре буде рости і добре розвиватися флокс шилоподібний.

Відразу як тільки флокс відцвіте, на зміну йому приходить обрієта культурна, у неї дуже велика гамма кольорів і відтінків, і вона, безумовно, буде прикрасою будь-якої альпійської гірки.

 Етапи створення альпійської гірки

Гарним доповненням до цієї групи рослин стануть декоративно-листяні квіти. Чистець шерстистий, зі своїми «морозними» листочками створить вигідний контраст квітучих рослин, і додасть шик вашому твору.

Урізноманітнюють вашу гірку також полин Шмідта, очитки, альпійська астра, простріл звичайний і ще дуже багато рослин, поєднання яких привнесе щось нове в ландшафтний дизайн.

І, нарешті, підніжжя гори. Тут садять рослини, які люблять вологий грунт, незалежно від їх переваг - чи люблять вони світло, або тінь.

Тут звичайно панує ломикамінь, рослина по-своєму унікальна, вона прекрасно росте на скелях, в ущелинах і здатна розколоти навіть камінь.

Для підніжжя відмінно підійде дюшенея індійська, яка візуально нагадує суницю листям і ягідками, вона буде як ніби розповзатися по камінню, імітуючи лісову галявинку.

Ідеально до підніжжя гори підходять папороті, самшиту, ялівець,хости і багато інших рослин.

Підніжжя гори

Вибір рослин, за великим рахунком, залежить від смаків і уподобань кожної людини. У будь-якому випадку, ви отримаєте величезне задоволення створюючи «свою» альпійську гірку, і безсумнівно вона буде унікальною.

26.06.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.