0

Як правильно посадити буряк у відкритий ґрунт

Как правильно посадить свеклу в открытый грунт

Буряк – популярна культура, яку щорічно вирощують більшість садоводів. Цей червоно-рожевий коренеплід є невід'ємною частиною української кухні. З нього готуються борщі, юшки з буряків, вінегрет, всілякі салати та закуски. Але як посадити буряк так, щоб рослина нагородила багатим урожаєм? Основні нюанси вирощування овочевої культури ми розглянемо у нашій статті. Вирощування буряків відповідно до правил агротехніки дозволить отримати не лише добрий, а й якісний урожай.

Вибір сорту буряків для посадки

БурякВсі сорти буряків поділяють на три великі групи: столові, цукрові та кормові. Кормові культури вирощуються для тварин і не використовуються у кулінарії. Цукрова група призначена для виробництва цукру, вона має біле забарвлення та видовжену форму. А ось столові сорти мають широку сортову різноманітність та застосовуються у приготуванні різних страв.

При виборі рослини слід враховувати кліматичні особливості регіону, врожайність, розміри та смакові особливості коренеплодів, термін дозрівання, стійкість до захворювань.

За термінами дозрівання розрізняють:

  • скоростигла (80-110 днів) — Червона куля, Пабло, Бордо;

  • середньостигла (110-130 днів) — Циліндра, Детройт, Мулатка;

  • пізньостигла (130-145 днів) — Торпедо.

Сівообіг — після чого можна, а після чого не можна сіяти буряки

Вирощування буряків починається з вибору місця посадки. Одним із важливих критеріїв вибору грядки є різновид культури, який вирощувався минулого сезону. Хорошими попередниками стануть рослини, які не надто виснажують ґрунт. Такими культурами є представники сімейства пасльонових: 

  • баклажани;

  • помідори;

  • перець.

Буряк дає хороший урожай і після огірків, адже їхня коренева система лежить не дуже глибоко, тому в ґрунті залишається достатня кількість поживних речовин, необхідних для розвитку коренеплоду.

Висаджувати буряк рекомендується також після бобових та зернових культур, патисонів та кабачків. Ці рослини сприяють накопиченню корисних елементів у глибоких шарах ґрунту.

Якщо ґрунт виснажений попередниками, перед посівом буряків рекомендується виростити сидерат, а наступного року після нього буряк. Конюшина відновить родючість ґрунту і збагатить її поживними речовинами, тому вирощувані після нього коренеплоди будуть великими і смачними.

Буряк не висівають після культур із спільними вимогами до поживних речовин, шкідниками та захворюваннями. Невідповідними попередниками є:

  • морква;

  • капуста;

  • шпинат;

  • мангольд;

  • картопля;

  • ріпак.

Важливо! недотримання правил сівозміни призводить до сильного виснаження ґрунту, після чого йому потрібне тривале відновлення.

Коли сіяти насіння у відкритий ґрунт навесні

Залежно від регіону

Буряк відноситься до теплолюбних культур, тому і висаджувати його слід, коли ґрунт прогріється до +8…+10 градусів. У південних районах розпочинати висів насіння вже з середини квітня. У центральних районах України посадка буряків проводиться на початку-середині травня, а у більш північних посадках краще відкласти до другої половини травня. 

За місячним календарем 2022

Якщо хочете вибрати точну дату для посадки буряків, місячний календар підкаже найсприятливіші дні для вирощування культури. Так, найкращими днями для посіву буряків згідно з місячним календарем у 2022 році стануть: 

Місяць

Сприятливі дні

Квітень

3-7, 9, 14, 18, 21-22, 26-27

Травень

1-6, 10-11, 15, 17, 19, 23-24, 27, 31

Червень

1-3, 7-9, 12, 16, 19-20, 24-25, 29-30

Орієнтуючись на місячний календар, слід обходити несприятливі дні для посадки. У 2022 році це дні Повного Місяця та Молодика, а також, коли Місяць знаходиться у Водолії.

Місяць

Несприятливі дні

Квітень

1, 16, 23-24, 30

Травень

16, 20-22, 30

Червень

14, 17-18, 29

Правила посіву буряків у відкритий ґрунт

Підготовка ґрунту

Як уже згадувалося, буряк любить тепло, тому й місце для грядки має добре освітлюватися сонцем. Готувати ділянку під вирощування буряка рекомендується ще з осені. Ґрунт перекопують на глибину до 20-25 сантиметрів. Якщо на ділянці важкий ґрунт, його можна полегшити за допомогою торфу та піску. Надмірно легку землю можна розбавити компостом. В якості добрив можна внести перегній із розрахунку 3-4 кг на 1 кв.м. Також до нього можна внести 30-40 гр. суперфосфату або сульфату калію. Якщо на ділянці зайва кислотність, розкислити ґрунт можна за допомогою вапна або доломітового борошна. 

Підготовка насіння

Насіння буряка можна сіяти і сухим, але для кращої схожості їх рекомендується замочити. Пророщувати посівний матеріал можна на папері або серветці, у тирсі, у бавовняній тканині. Вибраний матеріал зволожують, укутують у нього насіння, кладуть у тару і ставлять у тепле місце за температури +20-22 градусів. Щоб насіння не пересохло, тару періодично зволожують. Завдяки пророщуванню можна досягти кращої схожості в більш ранні терміни, відсортувати порожні екземпляри.

Технологія посіву

Буряк відноситься до невибагливих овочевих культур, тому навіть садівник-початківець зможе без особливих труднощів виростити коренеплід на своїй ділянці. Перед самою посадкою ґрунт знову скопують і поливають. Для грядки заготовляють борозни завглибшки 2-3 сантиметри на відстані 20-30 сантиметрів одну від одної. Насіння буряка має досить великі розміри, тому розкласти його з проміжком 3-4 сантиметри не стане проблемою. Посіви присипаються землею і трохи додають деревної золи. До появи сходів посіви можна накрити плівкою для створення парникового ефекту.

З появою паростків рослини слід прорідити, видаляючи слабкі рослини і залишаючи міцні на відстані 10 сантиметрів.

Як посіяти насіння буряків на розсаду

Розсада бурякаРозсадний спосіб вирощування використовується у разі очікуваного короткого холодного літа. Посів насіння буряків на розсаду проводиться на початку-середині квітня. Тоді на момент висадки розсади ґрунт на ділянці вже досить прогріється.

Для вирощування можна використовувати готовий магазинний субстрат для розсади або можна приготувати його самостійно. Для цього необхідно змішати 2 частини садової землі, 1 частину крупнозернистого річкового піску, 4 частини торфу і 2 частини компосту, що перепрів. Саморобний ґрунт необхідно знезаразити шляхом прожарювання в духовці або розчином Фітоспорину. 

Ємність наповнюють субстратом і розміщують зверху насіння з проміжком 3-4 сантиметри, яке зверху присипають тонким шаром ґрунту. Землю зволожують за допомогою пульверизатора, щоб не розмити посіви. Ємність накривають плівкою і ставлять у добре освітлене місце за температури +18-20 градусів.

З появою сходів рекомендується зменшити температуру до +14-16 градусів, що допоможе загартувати рослини.

Пересадити розсаду буряків у відкритий ґрунт можна з появою 3-4 справжніх листків. До пересадки рослини слід заздалегідь загартувати. Для цього розсаду виносять надвір, щодня збільшуючи час провітрювання. Перед пересадкою ґрунт поливають, що допоможе легше витягти сіянці разом із земляною грудкою. Посадку рекомендується проводити у похмуру погоду.

Чим більша відстань буде між саджанцями, тим більше виростуть плоди. Але слід взяти до уваги, що великі коренеплоди незручні у використанні. Між рядами має бути відстань 25 сантиметрів, а розміщувати сіянці слід проміжком 5 сантиметрів друг від друга. Підрослі рослини проріджують, залишаючи відстань 9-10 сантиметрів.

Догляд за буряком після посадки

Вирощування бурякаДогляд за буряком мало відрізняється від догляду за іншими культурами та включає видалення бур'янів, регулярний полив та розпушення ґрунту, що забезпечує кореневій системі адекватний волого- та повітрообмін. Спростити догляд можна за допомогою мульчування, яке запобігатиме появі кірки у верхньому шарі ґрунту, уповільнить зростання бур'янів. Для цього в міжряддя укладають шар тирси або торфу завтовшки 1-2 сантиметри.

Буряк може переносити тимчасову посуху, але зовсім без поливу залишати рослину не можна, адже в такому разі коренеплоди будуть дрібними, твердими та несмачними. Вперше грядки поливають після першого проріджування. Поливи проводяться ввечері кожні 5-7 днів у міру підсихання верхнього шару ґрунту, а наступного дня проводять розпушування. Норма поливу становить 10 л на кв.м. Полив припиняють за 2-3 тижні до збирання врожаю, що продовжить термін зберігання коренеплодів.   

Якщо під час посадки рослини не підгодовували, слід це зробити під час вегетації:

  1. Перше підживлення проводять після утворення першого справжнього листя і проріджування. Можна використовувати органічні добрива, розчинивши 1 кілограм курячого посліду або коров'яку у 10 літрах води. Розчин настоюють 10 днів, потім один його літр знову розчиняють в 10 літрах води. Також можна застосувати мінеральні добрива, наприклад, 30 г Нітроаммофоски. 

  2. Вдруге вносять добрива після того, як почнеться плодоутворення, використовуючи фосфорнокалійні добрива. 

  3. Для третього підживлення також використовуються фосфорно-калійні добрива. Вона проводиться між рядами на стадії змикання бадилля.

Зверніть увагу! Щоб плоди були солодшими, необхідно збагатити ґрунт натрієм. Для цього на початку липня можна полити рослини слабосолоним розчином (20-30 г харчової солі на 10 літрів води).

Відповіді на часті запитання

Чи можна посадити буряк на зиму

Посадка може проводитися під зиму, використовуючи для цього спеціальні озимі сорти. Такий спосіб вирощування застосовується, якщо очікується коротке літо. Схема посадки така сама, як і при весняному вирощуванні. За зиму насіння буряків пройде природну стратифікацію, що додасть їм стійкості до низьких температур, захворювань та шкідників. Проростати посіви почнуть вже у березні чи на початку квітня, а перший урожай можна буде отримати вже у липні.

Зверніть увагу! На час посіву насіння повинне бути сухим і вноситися в сухий ґрунт. 

Поливати посіви не потрібно. Грядки мульчуються шаром сухого торфу завтовшки 3 сантиметри. У разі холодних зим додатково накриваються сухим листям або лапником. Якщо зима видалася сніжною, на грядки можна накидати невеликі кучугури. З настанням весни укриття знімають, щоб рослинам не довелося крізь нього пробиратися. Поверхню ґрунту розпушують і накривають грядки плівкою до появи перших сходів. Саме тоді рослини можна підгодувати азотом, що наблизить дозрівання плодів однією тиждень.

Що посадити після буряків

На наступний рік після вирощування буряків рекомендується висаджувати такі культури:

  • Бобові.

  • Помідори.

  • Баклажани.

  • Картопля.

  • Гарбуз.

  • Огірки.

Бобові культури (горох чи квасоля) вважаються найбільш вдалими рослинами для вирощування після буряків, адже вони допомагають відновити баланс мікроелементів у ґрунті.

Зверніть увагу! Щорічно садити буряк на одній і тій же грядці не можна, адже це призводить до погіршення врожайності, виснаження ґрунту та розвитку захворювань.

Також не рекомендується вирощувати моркву після буряка. Адже ці коренеплоди мають схожі вимоги до харчування. Однак така зміна культур можлива при внесенні компостних добрив перед посівом моркви.

Чи можна посадити буряк після часнику

Після часнику добре росте безліч культур і буряк не є винятком. Коренеплід не дуже прийнятно ставляться до ґрунту після такого попередника, проте, буде непогано рости на цій грядці. Поліпшити ситуацію допоможе внесення добрив перед посадкою буряка.

Буряк є смачним джерелом корисних елементів, тому користується такою широкою популярністю у вирощуванні овочевих культур. Ознайомитись з широким асортиментом сортів буряків, їх фото, цінами та описом можна у каталозі інтернет-магазину «Світ рослин». На нашому сайті можна замовити посівний матеріал у зручний для Вас час із доставкою поштою до найближчого відділення. Поділитися своєю думкою та залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.  

23.09.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.