0

Азотні добрива – що це, з чого вони складаються, як правильно вносити

Азот відноситься до одних з необхідних елементів для розвитку рослин. Він входить до складу хлорофілу, який відповідає за зелене забарвлення надземної маси. Садові культури поглинають всі необхідні азотні сполуки з ґрунту, тому в разі його виснаження слід поповнити запаси елемента за допомогою азотних добрив. У нашій статті можна ознайомитися з видами добрив, їх перевагою і недоліками, особливостями підгодівлі. 

Що таке азотні добрива

Азотні добрива – неорганічні і органічні суміші, що містять в основній кількості азот і вносяться в ґрунт для здорового і активного росту рослин, що призводить до підвищення врожайності культур.  

Центри виробництва азотних добрив в Україні і в світі

На сьогоднішній день найбільшими виробниками азотних добрив є регіони і Китаю і Індії, США. Основні центри виробництва азотних добрив в Україні розміщені в районах дислокації коксохімічних заводів (Сєвєродонецьк, Кам'янське, Запоріжжя, Горлівка), в районах видобутку газу і поблизу газопроводів (Рівне, Черкаси, Одеса). Найбільшим центром виробництва азотних і інших добрив є Ostchem Holding AG, куди входять заводи ПрАТ "Концерн Стирол", ПАТ "Азот", ПАТ "Рівнеазот", ПрАТ "Сєвєродонецьке об'єднання Азот". У таблиці можна ознайомитися і з іншими заводами з виробництва азотних добрив в Україні.

Назва

Місцезнаходження

Характеристика

Одеський припортовий завод

Одеська область

Спеціалізується на виробництві аміаку і карбаміду.

ПАТ "ДніпроАзот"

Кам'янське (Дніпродзержинськ), Дніпропетровська область 

Відноситься до виробників рідких азотних добрив: карбамід, карбамідно-аміачна суміш і аміачна вода.  

ПАТ "Сумихімпром"

Суми

Завод спеціалізується на виробництві однокомпонентних азотних добрив, двох і трикомпонентних комплексних добрив.

Компанія GROSSDORF

Хацьки, Черкаська область. 

Спеціалізується на виробництві комплексних, мінеральних добрив. Відноситься до одних з найбільших виробників карбамідно-аміачних сумішей. 

ПрАТ "Хімдівізіон"

Кам'янське

Спеціалізується на виробництві кальцієвої селітри, азотної кислоти, карбаміду, карбамідно-аміачної суміші і рідких комплексних добрив. 

Навіщо потрібні азотні добрива

Азотні добрива

Азот необхідний для синтезу ДНК, РНК і білків, які необхідні для обмінних процесів, а також відповідають за формування, ріст і розвиток рослин. Елемент збільшує розміри листя і стебел, а також разом з калієм і фосфором позитивно впливає на закладання бруньок, бутонізацію та формування плодів, підвищуючи врожайність культур. Азот позитивно впливає не тільки на розмір плодів, а й їх якість.

При дефіциті азоту можна спостерігати пожовтіння і вигоряння верхньої частини старого листя і кінців пагонів рослини, відмирання молодого листя. При цьому плоди виростають невеликого розміру, а стебла рослин забарвлюються в темно-червоний відтінок. Поява даних ознак вказує на необхідність проведення підгодівлі азотними добривами.

Для яких рослин застосовувати

Азот, так само як калій і фосфор необхідний більшості городніх і садових рослин. Він сприяє не тільки нарощуванню зеленої маси, а й формуванню більшої кількості бруньок і великих квітів, що призводить до збільшення розмірів плодів і поліпшенню їх характеристик.

Азотні підгодівлі проводяться після обрізки дерев і чагарників, сприяючи швидкому загоєнню ран. При дефіциті азоту місця спила і зрізів заживають довше, що часто призводить до зниження морозостійкості, а підмерзлі рослини стають уразливі до розвитку інфекційних і грибкових захворювань.

Підгодівлі азотом підійдуть і для рослин, у яких давно відсутнє плодоношення, при нормальному зростанні крони вгору і вшир. Таке часто зустрічається у яблуні або груші, тому для виправлення ситуації застосовуються азотні добрива. 

Що входить в азотні добрива

В азотних добривах азот може бути представлений в наступних формах:

  1. Амідна ( NH2).

  2. Амонійна (NH4).

  3. Нітратна (NO3).

Амідна форма безпосередньо рослинами не засвоюється, але при попаданні в ґрунт вона перетворюється спочатку в амонійну, після чого в нітратну, які добре поглинаються. Амідна форма добре підходить для позакореневого підживлення, оскільки добре засвоюється рослинами через надземну частину. Добрива цієї групи мають високий вміст азоту, тому використовується менша кількість на одиницю площі.

Амонійна форма характеризується поступовим засвоюванням культурами, позитивним впливом на кущіння і ріст кореневої системи, сприяє хорошому засвоєнню фосфору, сірки, бору. Дана форма рекомендується для передпосівного внесення.

Нітратна форма відрізняється швидким засвоюванням рослинами, особливо при високій температурі і в кислих ґрунтах, тому підживлення таким добривом стане відмінним варіантом для передпосівного внесення під рослини, коли вони потребують великої кількості азоту на стадії раннього розвитку і активного росту. Однак так само швидко поживні компоненти можуть вимиватися в глибші шари ґрунту. Нітратна форма сприяє кращому засвоєнню калію, кальцію і магнію.

Користь і шкода азотних добрив для рослин

Застосування азотних добрив

При достатній кількості азотних сполук в ґрунті можна отримати:

  • активне зростання зеленої маси рослин;

  • пригнічення розвитку патогенної флори в ґрунті;

  • високу врожайність рослин;

  • поліпшення характеристик плодів, продовження їх строків зберігання;

  • поліпшення мінералізації додаткових компонентів, внесених в ґрунт.

Під час проведення підгодівлі важливо дотримуватися дозування для кожної культури, адже надлишок елементів так само шкідливий, як і дефіцит. Надлишок азоту впливає на культури наступним чином:

  • активне нарощування зеленої маси на шкоду розвитку плодів;

  • погіршується зберігання цибулин, бульб і плодів, вони починають швидше гнити;

  • культури стають сприйнятливі до захворювань і шкідників;

  • відбувається накопичення нітратів в плодах, стеблах і листках.

Внесення азотних добрив в ґрунт – основні правила і запобіжні заходи

При внесенні азотних добрив слід звернути увагу на те, що суміш не може застосовуватися для непророслого насіння або живців без кореневої системи. Рекомендується вносити азот в міжряддя або поверхнево, оскільки він схильний до вимивання і вивітрювання. Під час підгодівлі необхідно запобігати взаємодії гранул азотних добрив з листям, квітами, плодами і стеблами рослин. Важливо дотримуватися точного дозування і кращим буде часте внесення невеликими порціями, щоб не допустити надмірного рівня азоту, що може призводити до накопичення нітратів в плодах і зниження врожаю. Для активного засвоєння азоту велике значення має наявність доступного кальцію. 

При роботі з азотними добривами слід ознайомитися із запобіжними засобами. Необхідно суворо дотримуватися інструкції по застосуванню, дотримуватися рекомендацій і не порушувати дозування. Роботи проводяться тільки в закритому, щільному одязі, щоб запобігти потраплянню препаратів на шкіру та слизову. Особливу небезпеку становлять рідкі форми добрива: аміак і аміачна вода. При роботі з ними необхідно суворе дотримання правил з техніки безпеки, а також залучення фахівців, що пройшли медичний огляд, навчання та інструктаж. Зберігання та використання аміачних добрив неможливе на території поруч з відкритим вогнем, також виключається зберігання поруч з горючими матеріалами та продуктами харчування. 

Які азотні засоби можна застосовувати для рослин

Аміачна селітра містить до 35% азоту. Характеризується високою розчинністю в воді і швидким засвоюванням. Підходить для весняної підгодівлі на ґрунтах з лужною або нейтральною реакцією. Може також застосовуватися для ґрунтової підгодівлі в літній період.

Карбамід містить 46% азоту, він добре всмоктується, однак характеризується швидким вимиванням. З цієї причини карбамід необхідно закладати на глибину до 10 сантиметрів. Сприяє підвищенню кислотності ґрунту. Застосовується в якості весняної або літньої підгодівлі. 

Сульфат амонію містить 20% азоту і 24% сірки. Відрізняється високою розчинністю у воді. Добриво не злежується при зберіганні і не вимивається з ґрунту, запобігає накопиченню нітратних сполук в плодах. Застосовується восени до перекопування на ґрунтах з лужною або нейтральною реакцією. 

Кальцієва селітра в складі містить 15,5 % азоту. Має хорошу розчинність, перешкоджає розвитку вершинної гнилизни. При зберіганні засіб необхідно захищати від вологи, щоб не розчинявся. Застосовується для весняних, літніх підживлень на нейтральному і кислому ґрунті.

Натрієва селітра містить 16 % азоту. Відрізняється хорошою розчинність, а також є додатковим джерелом натрію. До недоліків відноситься швидке вимивання з ґрунту і злежуваність при зберіганні. Застосовується тільки на кислих ґрунтах і не може застосовуватися в теплицях.

Гній відноситься до органічних добрив і містить 0,5 % азоту, тому для підгодівлі потрібні великі обсяги. Відрізняється комплексним складом мікро- і макроелементів, до яких відносяться фосфор, кальцій, калій і магній. Допомагає поліпшити структуру ґрунту. Напівперепріла форма вноситься до осіннього перекопування. Перепрілий гній можна використовувати в лунки перед посадкою.

Які рослини обробити в першу чергу і чому

При проведенні підгодівлі в першу чергу слід приділити увагу тим культурам, у яких очікується активне зростання зеленої маси. До дефіциту азоту чутливі більшість овочевих і плодово-ягідних культур, тому добрива слід застосовувати для капусти, гарбуза, огірків, баклажанів, цибулі, картоплі, перцю, а також вишні, кущів малини і ожини. Не варто захоплюватися азотними добривами для підживлення квітів, які характеризуються пишним цвітінням, адже надлишок даного елемента уповільнює процес формування бутонів.

Так само слід звернути увагу і на терміни внесення азотних підгодівлі. При вирощуванні кореневищних (кали, іриси), плодових цитрусових (апельсини, лимони) і цибулинних рослин (гіацинти, гиппераструмів) азот вносять з перших днів зростання. Бульбові культури підгодовувати слід з появою перших листя.

Норми застосування азотних добрив

В незалежності від того яку форму азотного добрива вибрали, підгодівлі слід проводити дотримуючись інструкції, зазначеної на упаковці, де розписані терміни, дозування і спосіб використання. Переважно азот застосовується для основної і передпосівної обробки території, а також в якості підгодівлі.

Використання мінеральних добрив має нюанси щодо термінів внесення. Чистий азот не підійде для осінньої обробки, тут кращим варіантом стануть комбіновані суміші, наприклад нітроамофоска. Для осіннього внесення так само підійде органіка. Свіжий гній по осені розкладають до перекопування. Для обробки ґрунту у весняний або літній період застосовують перепрілий гній або компост. Добре розчинні сполуки використовуються в якості підгодівлі вже після появи пагонів або з проявом ознак дефіциту.

Так само слід звернути увагу на тип ґрунту, адже добриво може сильно змінити склад в сторону лугу або кислоти. Тому чим тонше шар гумусу, тим обережніше необхідно дозувати підгодівлю. Норми внесення також визначаються змісту в азоту в суміші. азоту Ознайомитися з нормою і правилами внесення можна на упаковці.

Рідкі азотні добрива – список популярних

Рідкі азотні добрива

Рідкі добрива характеризуються високою популярністю завдяки доступній ціні, швидкому всмоктуванню культурами, рівномірному розподілу на ділянці, механізованому транспортування та застосування. Однак такі суміші мають деякі мінуси, до яких відносяться додаткові витрати на закупівлю ємностей для транспортування, залучення підготовлених фахівців і неможливість застосування в період зростання. Глибина внесення добрив залежить від структури ґрунту. На важких ґрунтах вносяться на глибину до 10 сантиметрів, на середніх – до 12 сантиметрів, а на легких – до 18 сантиметрів.

До найбільш популярних рідких добрив відносяться:

  1. Рідкий аміак містить до 83% азоту. Застосовується для обробки великих сільськогосподарських ділянок і вимагає використання спеціальних машин. Може вноситися восени і навесні в попередньо зволожений ґрунт на глибину до 15 сантиметрів. Засіб виробляється у вигляді газу, який транспортують і зберігають у цистернах об'ємом до 50 куб.м. Витрата добрива становить 1 цистерну на гектар. 

  2. Аміачна вода має доступну ціну. Може бути двох різновидів. Перший сорт містить 21 % азоту в складі, другий сорт – до 17 %. Через наявність різкого запаху необхідно суворо дотримуватися правил техніки безпеки та використання засобів захисту.  

  3. Карбамідно-аміачна селітра - це розчин аммонийной селітри і сечовини, де міститься до 32 % азоту. Застосовується в якості базового добрива і для позакореневого підживлення. Зберігати необхідно в герметичних цистернах.  

Коли і в якому дозуванні вносити азотні добрива в ґрунт

Для найвищої ефективності при використанні азотних добрив необхідні оптимальні умови і дотримання термінів їх внесення. Підживлення азотом починаються з весняного періоду, коли встановиться тепла температура. В середньому обробка ґрунту доводиться на середину квітня. Не слід застосовувати засоби ранньою весною, адже тоді азот легко вимиється з ґрунту. Восени азотні підживлення призводять до появи невизрівших пагонів перед приходом зими.

У квітні внесення азоту починається з дерев'янистих рослин з розрахунку 150 грам азоту на 1 пристовбурне коло. Для цього знадобиться 200 грам карбаміду або 300 грам аміачної селітри. З середини травня азот застосовується для плодових чагарників і дерев з розрахунку до 100 грам азоту на 1 стовбур. З другої половини червня рослини підживлюють так само, як і в травні для збереження зав'язей. З кінця липня підгодівлі азотом припиняються, щоб рослини почали готується до приходу зими.   

Чи можна зробити азотне добриво своїми руками

Заповнити рівень азоту можна за допомогою застосування сидеральних зелених рослин. Після звільнення території від врожайних культур, ділянки використовуються для вирощування конюшини, буркуну, люпину, бобових городніх рослин (гороху, квасолі і т.д.). Сидерати здатні поглинати азот з повітря і відкладати і запасати його в спеціальних клубеньках, що утворюються на кореневій системі. Коли рослини підростуть, вони скошуються при осінньому перекопування і закладаються в ґрунт. Рослинні залишки сприяють поліпшенню рихлості і повітропроникності.

Азотні добрива допоможуть забезпечити Вашим рослинами активне зростання і здоровий розвиток. Ознайомитися з широким асортиментом добрив, їх цінами, фото і описом можна в каталозі інтернет-магазину «Світ рослин». Поділитися своїми думками і залишити відгук Ви можете нижче в розділі коментарів.

13.10.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.