0

Підготовка плодового саду до зими

Зима потихеньку вступає у свої права. Температура повітря помітно знизилася. І саме час під підсумувати роботи в саду. Плодовий сад – це живий організм, який, за задумом його людини, що його створила, буде приносити плоди довгий час, не один десяток років. А ми Вам у цьому допоможемо! 

Обробка від грибкових захворювань 

У середині листопада рекомендуємо обробити сад розчином Мідного купоросу, з розрахунку 100 г купоросу на 10 л води. Це хороша профілактика від грибкових захворювань на весь майбутній сезон. 

Перекопування і розпушування ґрунту 

Ґрунт навколо пристовбурного кола обов'язково приберіть від сухої трави та опалого листя. У них можуть зимувати шкідники та збудники грибкових захворювань. Зробити це ретельно Вам допоможуть віялові граблі. Потім перекопайте ґрунт, на штик лопати (не глибше!). Розпушування сприяє збереженню вологи і доступу кисню до молоденьких корінців. А це дуже важливо в підготовці до зими. Молоді корінці швидше відростуть в пухкому ґрунті. Для перекопування використовуйте садові вила

Обрізання дерев 

Секатор купитиДо настання перших заморозків або після них, зробіть обрізання плодових дерев і ягідних кущів. Важливо! Не проводьте обрізку, якщо температура повітря -10°C. За такої температури деревина стає дуже крихкою, і можуть виникнути тріщини на гілках. Залікувати кору дерева вже не вийде. А взимку їх розмір збільшиться і дерево може загинути. 

Правила обрізки: 

  • Відріжте сухі, пошкоджені гілки, а також гілки, які ростуть вглиб дерева, згущаючи крону. 

  • Зріз повинен бути гладким. Зробити обрізку якісно допоможе хороший секатор

  • Місця зрізу замажте садовим варом

Більш докладно про осінню обрізку садових троянд читайте в нашій статті: Час обрізати троянди.

Підживлення саду 

Побілка для дерев

Одним з найважливіших заходів при підготовці саду до зими є правильне своєчасне підживлення. А полягає воно ось у чому. 

  1. Внесення добрив з великим вмістом калію і фосфору. Саме калій і фосфор здатний підготувати рослину до перепадів низьких температур. Використовуйте для осінньої підкірки добриво Екоплант або Суперфосфат

  2. Як правильно внести добрива? Молоді корені у плодових дерев і чагарників знаходяться на рівні крони. Тому дуже важливо вносити добриво не біля пристовбурного кола (особливо якщо у дерева вже добре розвинена крона), а по периметру крони зробити невелику траншею (на багнет лопати), внести добрива згідно дозуванню, добре полити і засипати ґрунтом. 

Побілка 

Кора дерев дуже потребує захисту взимку. А захистити її може тільки побілка. Варто відзначити, що білити дерева можна тільки після ретельного очищення кори від мохів та лишайників. Як це правильно зробити, читайте в нашій статті: Прибираємо мохи та лишайники на деревах. Обов'язково біліть усю нижню частину стовбура і основи скелетних гілок. Рекомендуємо використовувати Фарбу садову Farbex або садову побілку Блок. 


Ваше уважне та дбайливе ставлення до рослин дозволить Вам і Вашим нащадкам – насолоджуватися плодами своєї праці довгий час! 

Гарного врожаю!

12.11.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.