0

Час обрізати троянди

Саджанці троянд

Середина осені – в саду стало тихо, він засинає до весни...  

Осіння обрізка троянд – дуже важливий захід. Вона захистить троянди від морозу і допоможе їм перезимувати з максимальним комфортом. Від своєчасної обрізки залежить і велика кількість цвітіння, і максимальна декоративність куща. Ідеальний час для осінньої обрізки троянд – це середина – кінець жовтня. Важливо! Не можна обрізати троянди, поки не почнуться заморозки, рання обрізка стимулює ріст пагонів, а наприкінці осені це не потрібно рослині.   

Загальні правила  

  • Обов'язково використовуйте тільки гострий секатор для обрізки. У троянд дуже ніжна деревина, і погано заточений інструмент може її травмувати. 

  • Зрізайте пагін під нахилом (косий зріз), тоді місце зрізання не стане осередком інфекції. У місці зрізу не застоюватиметься волога.  

  • Робіть обрізку на зовнішню бруньку.  

  • Укорочуйте пагони до білої деревини.  

  • Кращий час я для обрізки – сонячний день.  

Серед садівників є 3 способи осінньої обрізки троянд.  

  • Обрізка трояндКоротка (низька) обрізка. Застосовується дуже рідко і тільки в тому випадку, якщо пагони рослини сильно вражені шкідниками або грибковими захворюваннями. Коротка обрізка в такому випадку допоможе зберегти улюблений сорт троянди.  

  • Середня обрізка. Найпоширеніший спосіб. Кущ обрізається приблизно наполовину, до 35 см над поверхнею землі, а біля основи залишаються шість або сім бруньок.  

  • Довга (висока) обрізка. Якщо у куща троянди квіткові бруньки розташовані на верхній частині пагона, то його не обрізають. При цьому способі біля основи залишається не менше десяти бруньок.  

А тепер більш докладно про обрізання конкретних садових груп троянд.  

Обрізка чайно-гібридних троянд і флорибунд  

У цих садових груп троянд гілки укорочуємо на 2/3. Класичне правило для обрізки всіх сортів троянд: обрізаємо на 0,5 см вище зовнішньої бруньки. Пагони не будуть перехрещуватися, а центр куща буде добре освітлений і гарно провітрений.  

Обрізка паркових і плетистих троянд  

Троянди доглядПаркові троянди не потребують осінньої обрізки. Однак видалити відцвілі квіти і плоди потрібно обов'язково. Також видаліть слабкі не визрілі пагони і обов'язково обірвіть усе листя. Це потрібно для того, щоб не випаровувалася зайва волога. А ось здорові і здерев'янілі пагони обрізати не можна! Що стосується обрізки плетистих троянд – їх пагони вкорочують на 1/3 довжини.  

Осіння обрізка ґрунтопокривних троянд  

Грунтопокривні троянди не потребують обов'язкової осінньої обрізки. Однак пагони, які втратили свою декоративність, не визрілі та зламані – потрібно обов'язково обрізати.  


Дотримуйтесь наших порад і троянди будуть радувати Вас рясним цвітінням протягом багатьох років.  


Купити якісний секатор для обрізки садових троянд ми запрошуємо Вас в інтернет-магазині «Свiт Рослин». Доставка поштою по Україні: Київ, Одеса, Миколаїв, Херсон, Полтава, Чернівці, Черкаси, Вінниця, Львів, Луцьк, Рівне, Житомир, Тернопіль, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Дніпро, Кіровоград, Хмельницький, Суми, Запоріжжя.

25.10.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.