Прибираємо мохи та лишайники на деревах

Плодові дерева, покриті мохом і лишайником, значно сповільнюють зростання, погано плодоносять, а згодом і зовсім відмирають. У них поселяються і ховаються на зиму шкідливі паразити: комахи, їх личинки, лялечки, спори грибкових захворювань. Якщо вчасно не вжити заходів можна і зовсім позбутися здорових дерев на ділянці. Як же захистити сад? 

Основні причини зараження дерев мохами і лишайниками: 

Залізний купорос

  1. Мохи і лишайники вражають в основному дорослі дерева. Справа в тому, що молоде дерево дуже швидко зростає і в висоту, і в ширину. Відповідно кора на стовбурі розтягується – таке середовище проживання не дуже підходить для лишайників. 

  2. Опірність лишайникам різко знижується у ослаблених шкідниками та грибковими захворюваннями рослин. Тому своєчасно проводьте профілактичну обробку саду! 

  3. Загущення крони – одна з причин зараження кори дерев. Щорічна профілактична обрізка обов'язково необхідна всім плодовим деревам Вашого саду. 

  4. Підмерзання і розтріскування кори. Це може бути результат сонячних опіків навесні або ураження кори гризунами (зайці, миші). 

Способи профілактики 

  • Своєчасна обробка від шкідників і грибкових захворювань. 

  • Щорічна профілактична обрізка дерев для проріджування крони. 

  • Побілка стовбурів дерев для захисту від тріщин і сонячних опіків навесні. 

Якщо все-таки проблема є 

Побілка садоваНайефективніший засіб проти боротьби з мохом і лишайниками – обробка стволів дерев Залізним купоросом

  • Обробка робиться тільки по «сплячій» бруньці. Ранньою весною чи пізньою осінню. 

  • Обов'язково приберіть усе листя біля дерев. 

  • Зробіть механічну очистку кори дерев'яним скребком. Однак, дійте гранично акуратно, інакше можете пошкодити кору рослин, а це, в свою чергу, може привести до зараження рослини небезпечними бактеріями або грибками-паразитами. 

  • Обробіть дерево 5% розчином Залізного купоросу*. (500 г на 10 л води). 

  • Побіліть стовбур і скелетні гілки Фарбою для дерев або Садовою побілкою.

* Важливо! Залізний купорос ретельно розмішайте в невеликій кількості гарячої води, а потім, підливаючи холодну воду, доведіть до потрібного обсягу. Залізний купорос не накопичується в тканинах рослини. Через тиждень лишайники і мохи відпадуть з кори дерева. 


Гарного врожаю! 


Купити залізний купорос, фарбу садову і побілку для дерев, якісний секатор для обрізки доставкою поштою по Україні: Київ, Одеса, Миколаїв, Херсон, Полтава, Чернівці, Черкаси, Вінниця, Львів, Луцьк, Рівне, Житомир, Тернопіль, Івано-Франківськ, Кривий Ріг, Дніпро, Кіровоград, Хмельницький, Суми, Запоріжжя.

06.11.2016

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.