0

10 правил успішної посадки дерев навесні

10 правил удачной посадки деревьев весной

Весна - це початок ... Початок пробудження рослин, які позбулися пухнастого укриття, початок активізації людини після довгого зимового відпочинку, початок веселих пташиних трелей і витання приємних квіткових нот в легкому повітрі, початок тепла і світла, які до нас приходять разом з яскравим весняним сонечком .

Весна - це чудовий час, щоб дати початок життя спраглим впустити своє коріння в землю молодим і наповненим соком саджанцям дерев. Вони почнуть своє життя природним чином, навесні і будуть прокидатися разом з усією природою.

Якщо ця весна зародила у Вас бажання обзавестися прекрасним домашнім садом, то Вам обов'язково потрібно з'єднати своє натхнення з деякими правилами посадки дерев саме навесні. Знаючи основні рекомендації, Ви забезпечите легке приживлення рослини, її адаптацію та розвиток в подальшому. Адже як дитинство для людини, так і правильна посадка для рослини - це запорука подальшого успішного життя!

молоді саджанці
сад дорослих дерев

  Почнемо з основних правил, яких слід дотримуватися при посадці саджанців:

  • навесні, перед посадкою, обов'язково потрібно дочекатися щоб ґрунт відтанув;
  • рослини, які надають перевагу весняній посадці - кісточкові, тобто навесні краще садити абрикоси, вишні, черешні сливи і т.д.;
  • дерева краще приживуться якщо їх садити в нейтральну погоду. Таким чином, уникаємо морозів, спекотної сухої погоди. Затяжні дощові дні теж ігноруємо;
  • якщо Ви зважилися посадити теплолюбні рослини, наприклад, ківі, персик - потрібно почекати, коли пройдуть пізні весняні заморозки.

посадка дерев навесні
як правильно садити саджанці
як садити дерева
  Тепер перейдемо до конкретики:

Як і будь-який важливий процес, посадка дерев вимагає попередньої підготовки. Сам процес підготовки можна поділити на

6 етапів-правил:

1. Підготовка ґрунту – перед посадкою обов'язково необхідно розпушити грунт і внести в неї добрива. Таким чином, грунт насититься «повітряної вологістю», поживними речовинами і буде готова приймати до себе нового «жителя».

2. Підготовка саджанця – невідомо, скільки наше молоденьке деревце перебувало поза середовищем проживання і скільки вологи втратило, тому його потрібно помістити на кілька годин у воду. Це дозволить його кореневій системі насититися необхідною кількістю вологи.

3. Підготовка кореневої системи. Потрібно ретельно оглянути коріння обраного саджанця і позбавити їх від пошкоджених, вимерзлих або занадто довгих. Робимо це дуже акуратно, гладко зрізуючи все «непотрібне».

як обробити саджанець перед посадкою
посадкова яма
як удобрити посадкову яму

4. Визначаємося з розміром – дуже важливо, щоб посадкова яма була відповідного розміру. Потрібно врахувати той факт, що коріння дерева повинно бути розміщені в ямі вільно, воно не повинно скорочуватися і пригинатися.

5. Готуємо посадкову яму – дно посадкової ями необхідно розпушити, розпушений ґрунт залишаємо на дні і додаємо компост, також можна додати весняні добрива - органічні або мінеральні. Молода рослина - ласий шматочок для різного виду шкідників. Щоб захистити деревце - бажано покласти в посадкову яму 1 кульку «Ініціатора», який буде поступово розчинятися і захищати від шкідників протягом цілого року.

Важливо! Щоб не обпалити коріння молодої рослини, потрібно ретельно перемішати добриво з землею і засипати його на дно ями, щоб велика концентрація добрив не завдала шкоди саджанцю.

6. Готуємо ґрунт до «засипки» рослини – потрібно змішати землю з ями разом з добривами та піском. Добрива можуть бути мінеральними і органічними, але від гною краще відмовитися - він може надати занадто «агресивної» дії і травмувати молоді корінці.

як обробити саджанець перед посадкою
посадкова яма
як удобрити посадкову яму

Коли всі підготовчі роботи проведені і дотримані належним чином, саме час приступати безпосередньо до самої посадки.

  Нагадаємо, що нам залишилося дотриматися ще 4 правил:

7. розміщуємо саджанець - деревце в посадковій ямі повинно бути розміщено вертикально. Важливо також не забувати, що місце щеплення потрібно залишити на поверхні, приблизно в 10 см над землею.

8. Засипаємо яму – після того, як саджанець розміщений в посадковій ямі, засипаємо його ґрунтом, який ми заздалегідь підготували. В процесі посадки котролюємо, щоб ґрунт був рівномірно розподілений і ущільнений. Не забуваємо також про проміжні поливи.

9. Формуємо поливальне коло – по колу приблизно 5-7 сантиметрів робимо невеликий валик. Саме коло мульчуємо, для цієї мети підійдуть перепрілий гній, сирий компост або солома.

10. Фіксуємо результат – вже посаджене і готове до нового життя деревце рясно поливаємо і прив'язуємо до кілочка, який заздалегідь був укріплений.

як посадити саджанець дерева
схема як посадити дерево
Саджанець з кілочком

Не забувайте, що дуже важливо дотримуватися основних правил при посадці дерев, але важливо вкласти в рослину свою любов і турботу - тоді вона буде дякувати довгі роки Вам і Вашим близьким!

батьки і діти садять дерева
дереа,
13.04.2021

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.