Астильба - махрова королева квітника


Астильба – махрова королева квітника

Цю культуру варто відзначити за прекрасне зростання і незвичайні квіти, які прикрасять будь-який сад. Для правильного розуміння всіх нюансів вирощування астильби, слід розібратися, як за нею доглядати і висаджувати у відкритий ґрунт. Ця культура цінується завдяки тривалому і пишному цвітінню. Ажурне листя, розташоване на червоних черешках – незабутнє видовище.

Опис астильби

Астильбу зараховують до багаторічних трав'янистих культур сімейства ломикаменевих. Батьківщиною рослини вважають Японські острови, Східну Азію та Північну Америку. Місця з високою вологістю, широколисті ліси, береги струмків – родинний маєток прекрасної астильби.

Астильба купити

Ботанічні характеристики

АстильбаКультуру зараховують до кореневищних рослин. Під час зимового періоду спостерігається відмирання надземної частини астильби. Рослина характеризується прямостоячими стеблами, висота яких варіюється від 9 см до 2 м. Усі особливості певної рослини безпосередньо залежать від видового різноманіття. Листя астильби відрізняються цікавою формою. Характер може бути як пір'ястим або зубчастим, так і довгочерешковим або простим. Колірна палітра представлена зеленими відтінками з червоним або темним відливом.

Корненевища астильбЩорічно нові бруньки виникають на дерев'янистому кореневищі рослини, яке в залежності від видового різноманіття буває як щільним, так і пухким. Щороку рослина витягується приблизно на 3-4 см. З цієї причини слід додавати деяку кількість родючого ґрунту до оголеного кореневища.

Цвітіння астильби – ціле мистецтво. Невеликі ажурні квіти утворюють вертикальні суцвіття, цвітіння яких спостерігається в усі літні місяці. Це білі, бузкові, червоні, ніжно-рожеві, лілові гами квітучої рослини. Астильба представлена суцвіттями у формі ромбиків, волотей або пірамідок. Плодом рослини вважають коробочку.

Астильба ціна

Посадка та особливості догляду

Особливу увагу при посадці астильби слід приділити якості матеріалу для висадки. Стовідсоткова приживлюваність можлива лише при дотриманні деяких вимог:

Відмерлі та відгнивші частини кореневища слід видаляти перед посадкою.

Вкрай не рекомендується пересушувати або занадто зволожувати посадковий матеріал.

Потрібно уникати витягування і заламування молодих пагонів.

Ця рослина воліє виростати в півтіні, тому сильні сонячні промені можуть стати критичним фактором. Не рекомендуються для висадки відкриті та незахищені від яскравого світла простори. Спостерігається погана реакція культури на місця із надмірним вмістом ґрунтової вологи та її застоєм. Це може привести до деформації кореневища. Щоб уникнути такої ситуації, рекомендується облаштувати надійну дренажну систему. Якщо такий варіант не підходить, то потрібно підібрати підвищену ділянку для вирощування астильби.

Астильба купити в Україні

Під час посадки рослини у відкритий ґрунт слід враховувати розмір кореневої системи. Такий підбір відбувається для індивідуального визначення глибини посадкової лунки. Не слід надмірно заглиблювати кущ або засипати ґрунтом точку росту, адже вільне розміщення кореневища в лунці – запорука здорового росту.

Сорти астильбиРекомендується використання гідрогелю на дні лунки для збереження вологості ґрунту. Кісткове борошно, мінеральні склади та зола – чудові добрива для астильби в невеликих кількостях.

Рослину слід удобрювати після визначення вологості ґрунту:

Сухий грунт. Забороняються підживлення мінеральними речовинами. Найкращим живленням у такому випадку послужать компост і торф.

Вологий ґрунт. Рекомендуються комплексні добрива (20 грам поживної речовини і 10 грам сечовини на 10 літрів води). Коли рослина відцвіла, слід удобрити її фосфатним або калійним складом.

Потрібно стежити за пересиханням ґрунту. Полив вважається одним із вирішальних факторів у випадку зі зростанням астильби. Потреба у волозі коливається від середньої до високої. Залежить це від сорту і виду.

Переваги

Рослина чудово зростає у тінистих ділянках. Не всі культури можуть похвалитися такою особливістю.

Широко використовується як ліки. Ефективні медичні властивості спостерігаються у кореневища і листя рослини.

Висока стійкість до хвороб і паразитів.

Використання у ландшафтному дизайні

Астильба замовитиСтиль ландшафтного дизайну визначає використання астильби в оформленні садової ділянки. Рослина прикрасить сад протягом усього періоду цвітіння – від ранньої весни і до пізньої осені. Це пояснюється декоративним видом не тільки суцвіть, а й листя. Рослину можна висаджувати на клумбах або розглянути варіант посадки групами.

Для цієї рослини важливий пильний догляд у перші 2 роки зростання. В майбутньому її потреби знизяться і астильба порадує гарним цвітінням та неймовірним листям.

26.02.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.