Хвороби помідорів

Болезни помидоров

У цю прекрасну пору можна на вулицях, в автобусах почути такі діалоги: - «Галя, я таке лечо вчора зробила – обалдіти!!!» або «- Клава, дай мені рецепт тих помідорів, що ми куштували на ювілеї кума. Вони були божественні!». Чули таке? Напевне так. І головним героєм і основним інгредієнтом таких рецептів є ніхто інший, як «синьйор Помідор».

Але і у нашого успішного «синьйора» є ряд проблем, великих і не дуже, і назва цих проблем - «хвороба томатів».

Вирощувати томати можна і в тепличних умовах, і під відкритим небом (у ґрунті). Несвоєчасні профілактичні роботи і запізніле лікування хвороб може негативно позначитися на врожайності.

Хвороби помідорів лікування

Існує кілька видів хвороб помідорів.

Почнемо з грибної хвороби.

Грибні хвороби.

Фітофтороз (Phytophthora infestans). Ця «хвороба» може принести колосальну шкоду в неопалюваних приміщеннях (теплицях), а також на відкритій місцевості. Спочатку хворіють листочки, потім стебла, і зрештою - темніють і загнивають самі помідори.

Профілактика. Після посадки рослин потрібно обприскувати біологічними «ліками» - щойно з'являться перші ознаки хвороби, обприскуємо Фітоспорином, або Мікосаном.

Також не рекомендується підвищувати вологість у теплиці, і обов'язково видалити і утилізувати «хворі» рослини.

Альтернаріоз (Alternaria solani). Прояв хвороби характеризується появою на листі чорних плям, ідентичні цятки з'являються і на помідорах. Волога погода, і сире повітря - чудові партнери для процвітання цієї хвороби. Потрібно взяти до уваги, що інфекція (гриб) залишається на залишках рослини, після збирання врожаю.

Антракноз (Colletotrichum atramentarium). Хвороба проявляється спочатку на листі і потім вже безпосередньо на самому помідорі. У першому виді - спостерігається в'янення верхнього листя, як наслідок - оголюється стебло, у другому - уражаються плоди, на них з'являються вдавлені, бурі плями. В результаті помідор навіть може муміфікуватися.

Профілактика. Дуже ефективні препарати, основу яких складає сінна паличка, а також обробити насіння Агатом-25, обприскати у вегетаційний період Квадрісом і Стробі.

Сіра гниль (Botrytis cinerea Pers). Одна з найнебезпечніших хвороб помідорів. Може знищити до 50% врожаю і навіть більше. Поразка грибом призводить до некрозу тканин стебла, при цьому спостерігається сірувато-білий наліт, що призводить до в'янення та загибелі рослини. Висока концентрація вологості в повітрі сприяє загибелі продуктивних органів рослини.

Профілактика. Байлетон та Эупарен Мульті - це як раз ті препарати, які знищать цю напасть.

Хвороби помідорів

Бактеріальні хвороби.

Бактеріальний рак (Clavibacter michiganensis subsp. michiganensis (Smith) Davis et al).

Може «забрати» 30% усього врожаю, рослина інфікується повністю. На самому початку хвороби в'яне листя, вона починається із самого низу і піднімається вгору, на зрізі самого стебла добре проглядається порожня, пожовкла серцевина. На шкірці помідора з'являються плями молочного кольору (пташине око). Хвороба негативно впливає на смак плоду, в тому числі, і на зовнішній вигляд. Рак небезпечний тим, що на вигляд здорові помідори вже інфіковані, тобто насіннєвий матеріал вже заражений. Велика ймовірність ураження ґрунту.

Профілактика. Перед самою посадкою насіннєвий матеріал потрібно замочити в ТМТД (суспензія). У період вегетації є необхідність обприскувати фунгіцидами, які містять мідь.

Вірусні хвороби.

Аспермія (Безнасінинність) (Tomato aspermy cucumovirus – AsTV). Хвороба виражається в надмірному зростанні рослини, а також недорозвиненості продуктивних органів. Можна визначити по зрощенню квіток, а листя при цьому змінює колір і дрібніє. Переносником є комахи, або ж рослини-резерватори.

Профілактика. Потрібно нейтралізувати (знищити) комах, які розносять цю інфекцію.


25.07.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.