Бордюрні, поліантові й ґрунтопокривні троянди в саду

Бордюрные, полиантовые и почвопокровные розы в саду

Сьогодні ми хочемо вас познайомити зі ще одними неймовірно ніжними і ефектними представниками сімейства шипшинових: бордюрними і поліантовими трояндами. Вони, чомусь, не так відомі, як їх «поодинокі» гібридні сестри. Можливо, це відбувається через нестачу інформації, або хтось вважає, що ці троянди не такі вишукані (так би мовити «простіше»), або за ними потрібен якийсь особливий догляд.

Зовсім ні! Тому в цій статті, ми постараємося максимально розкрити їх, описати, і можливо ці красуні займуть у вашому житті свою «нішу» і стануть її невід'ємною частиною, а можливо і новими лідерами серед рослин у вашому саду.

бордюрні троянди
троянди маленькі

Бордюрна троянда


Перша згадка про бордюрні троянди з'явилося в XIX столітті. Батьківщиною куща вважається Китай. Сортове різноманіття бордюрних троянд пояснюється схрещуванням з гібридами чайних і поліантових культур.

Форма пелюсточків відрізняється від традіційніх троянд. Вони махрові, борти у них незвичайної форми з вигадливим кроєм. Пухнасті та ефектні суцвіття бордюрних троянд, в своєму арсеналі налічують величезний вибір тонів і забарвлень. Залежно від сорту - змінюється і зовнішній вигляд троянд. Саме з цієї причини, цей різновид дуже часто використовується в ландшафтному дизайні.

Уявіть собі на хвилиночку, як ефектно вони виглядатимуть уздовж садових доріжок, в рабатках. Або, наприклад, як троянди будуть «стікати» струмочком уздовж вінтажних сходів, а чого тільки варте квіткове обрамлення садової альтанки? Не менш стильне поєднання троянд з карликовими барбарисами, садовою брусницею або японською спіреєю.

прикраса арок трояндами
прикраса арок трояндами

Крім групових посадок, рослина відмінно зарекомендувала себе, як і «сольний» виконавець. Культура може висаджуватися в будинках, в контейнерах. До речі, в горщиках троянди можна виносити на вулицю і декорувати веранди, тераси або зони відпочинку і т.д. Іноді бордюрні троянди «величають» патіо. Це означає, що ними прикрашають і внутрішню частину двориків.

У висоту культура не більше шістдесяти сантиметрів. Що приємно, вона не дуже вимоглива в догляді, і добре переносить низькі температури (підходить для висаджування навіть в північних краях). Цвіте дуже рясно і тривало (починає цвітіння в травні і закінчує в жовтні), навіть можливе повторне цвітіння (червень і серпень).

Бордюрна троянда одиночна
Роза бордюрна купити

Рекомендації:


    По вибору ділянки:

  • Ґрунт не повинен бути пересушеним, заболоченим і щільним;
  • Необхідно вибирати місця під посадку в добре освячених місцях, без сильних протягів;
  • Висаджувати бордюрні троянди в місця, де раніше росли звичайні, категорично не можна (земля набирається «втоми» від розовоцвітних);
  • Перед висаджуванням культури в землю, її потрібно гарненько «підгодувати», не забувати це робити і в процесі росту.
Бордюрна троянда одиночна
Троянда бордюрна купити

    По посадці:

  • Висаджувати рекомендується навесні;
  • Ямка (посадкова), повинна бути трохи більша коренів троянди;
  • Коренева шийка заглиблюється на три-чотири сантиметри;
  • Коріння повинні бути добре розправленими;
  • І в кінці - обов'язковий полив.
Бордюрна троянда види
бордюрна троянда сорти

    По догляду:

  • Оперативне видалення бур'яну. Вона не тільки «викрадає» з ґрунту всі корисні мікроелементи і вологу, але ще може бути і переносником різних хвороб і вражена шкідниками;
  • Також потрібно вчасно позбуватися від сухих і пошкоджених гілок. Підлягають знищенню зів'яле литися і бутони (вони забирають багато поживних речовин);
  • У жаркий період часу рекомендується обприскування;
  • І звичайно-ж обрізка. Проводитися вона повинна своєчасно - це буде сприяти її правильному і акуратному росту. Ще один важливий нюанс - інструмент повинен бути ідеально чистим.
бордюрна троянда види
Бордюрна троянда сорти

Розмножуються бордюрні троянди насінням, живцями і діленням куща.

Найбільш популярні сорти - Жовта лялька (Yellow doll), Соня (Sonia), Фатертаг (Vatertag), Бидермейер (Biedermeier), Кордула (Cordula), Хоней Мілк (Honeymilk), Шуга Бейбі (Sugar Baby) і ін.

Поліантові троянди


Поліантові (багатоквіткові). Назва абсолютно точно характеризує цей сорт - в суцвітті можна нарахувати кілька квіток. Вивів сортову групу в XIX столітті французький селекціонер Гійо. «Батьками» цього прекрасного створіння стали троянди: карликова багатоквіткова і чайно-гібридна повторного цвітіння.

Квітки акуратні і невеликі - в діаметрі від трьох до чотирьох сантиметрів. Зелені листочки - дрібні і густі. У період цвітіння, дивлячись на кущ, складається враження, що листя взагалі відсутнє - все всипане неймовірно-красивими і ніжними квітками.

У висоту рослина може досягати від сорока до шістдесяти сантиметрів, дуже гіллясте, і практично без шипів. Стійко до грибкових інфекцій, рекомендується зимовий укривання.

поліантові троянди
поліантові троянди

Поліантові (багатоквіткові). Назва абсолютно точно характеризує цей сорт - в суцвітті можна нарахувати кілька квіток. Вивів сортову групу в XIX столітті французький селекціонер Гійо. «Батьками» цього прекрасного створення стали троянди: карликова багатоквіткова і чайно-гібридна повторного цвітіння.

Незаменимы розы под окошком спальни, в зонах отдыха, возле входа в беседку. Уже считается классикой их сочетание с хвойными растениями – елью, можжевельником, туей. Из вечнозеленых – магония, кизильник, пироканта.

А с помощью натуральных камней, гальки, декоративной мульчи вы сами сможете создать на участке стильную дизайнерскую композицию.

Розы
Виды гладиолусов

Рекомендованные сорта Лили Марлен (Lilli Marleen), Дагмар Шпет (Dagmar Spath), Гольштейн (Holstein), Мари Баумани (Marie Baumanni), Голден Веддинг (Golden Wedding).

Почвопокровные розы


Самый роскошный ковер, который можно себе вообразить – это нерукотворное чудо: цветущая поляна, густо усыпанная розами. Это великолепие впечатляет своей красотой, от которой невозможно отвести взгляд. Такой мини-розарий, устилающий землю бархатистой пестротой ярких цветов – вовсе не недосягаемая мечта и не фантастика. Цветущий «ковер» из роз – реальность, которая доступна каждому.

Почвопокровные розы – удивительная культура, которая сохранила в себе классическое очарование королевы цветов и открыла новую возможность – наслаждаться великолепием вьющихся по земле плетей, которые увенчиваются фееричными всплесками яркой красоты.

Высота кустов почвопокровных роз может колебаться от 35 до 75 см, побеги располагаются горизонтально над землей, словно «ползут» по ней. Длина ветвей может достигать от 3 до 5 м. Существуют и более высокорослые сорта, их побеги, как правило, не устилают землю, а имеют дугообразную форму.

розы почвопокровные виды
розы почвопокровные купить

    В чем преимущества почвопокровных роз:

  • Cтремительный и быстрый рост, благодаря чему в небольшой промежуток времени розы устилают необходимый участок земли и наполняют клумбу пышным цветением;
  • Они нетребовательны в уходе и неприхотливы к условиям выращивания – над ними не придется «труситься» и пылинки сдувать. Удобрили почву – высадили на светлом месте – теперь осталось подождать, когда они подрастут и начнут радовать нас своей красотой;
  • Устойчивость к заболеваниям и вредителям;
  • Их легко черенковать и размножать самостоятельно;
  • Расстилаясь по земле, уже с 2-летнего возраста почвопокровные розы подавляют рост сорняков.
розы полиантовые виды
розы полиантовые купить

Однако, есть у них небольшая слабость – они теплолюбивы и могут плохо реагировать на заморозки – поэтому для южных областей – это просто «маст хев» - ведь эти розы хорошо приживаются в южном климате. А для северных – необходимо обеспечить для этих растений укрытие на зиму с помощью лапника и агроволокна.

При посадке – не переборщите с густотой размещения саженцев, чтобы они не «дрались» за место под солнцем и не пошли от безвыходности в вертикальный рост (какие же они после этого будут почвопокровными). Обрезка – да, без нее не обойтись, как и со всеми розами. Срезаем все слабое, тонкое, старое и отцвевшее.

розы полиантовые виды
розы полиантовые купить

Почвопокровные розы в ландшафтном дизайне имеют самое разнообразное предназначение: они будут неотразимы в массовых посадках, как обрамление газона, в миксбордерах рядом с шалфеями и лиственными многолетниками.

Сорта: The Fairy, Seafoam, Rouge Meillandecor, Sonnensсhirm и множество других прелестных представителей почвопокровных роз. форму.

07.04.2020

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.