0

Черв’як в черешні, як позбутися: три ефективні методи боротьби

Черви в черешне, как избавиться: три эффективных метода борьбы

Білі черв’ячки в черешні – це личинки вишневої мухи. Дорослу комаху можна впізнати по смугастим крилам та жовтуватим лапкам. Літати вона починає, як тільки земля прогрівається до +10 °С, – а через два тижні відкладає яйця у незрілі плоди. Самка після цього гине. У черешні ж з’являється личинка, яка за двадцять діб виїдає ягоду. Згодом черв’як покидає дерево, заглиблюється в ґрунт і у формі лялечки зимує – щоб весною дати життя наступному поколінню шкідників.

Боротися з черв’яком в черешні слід комплексно. Треба не допустити розвитку личинок, знищити лялечок та позбавитися від попелиць, солодкими виділеннями яких харчуються зрілі вишневі мухи.

Весняні обприскування інсектицидами, щоб позбавитися черв’яка в черешні

borotba z cherviakamy v chereshni.jpg

Обробка інсектицидами весною – оптимальний спосіб, як позбавитися личинок вишневої мухи. Обприскування хімічними препаратами проводять двічі:

  • на 4-7-й день після початку льоту (зазвичай друга половина травня);

  • через 14-21 день після першої обробки (враховуючи інструкцію до інсектицидів від вишневої мухи).

Орієнтуватися можна на цвітіння акації. Комаха виходить із землі, коли на кущі з’являються суцвіття. Ефективні наступні інсектициди:

  1. Актеллік (гарантує захист до тижня і бореться з великою кількістю шкідників);

  2. Проклейм (малотоксичний інсектицид природного походження, що зберігає ефект до двох тижнів);

  3. Прованто Вернал (дає тривалий захист до місяця).

Найуразливіші до вишневої мухи середні та пізні сорти. Рання черешня майже встигає дозріти, перш ніж починається масовий літ шкідника. Але в будь-якому випадку слід збирати та знищувати всі уражені плоди: коли вони самі впадуть на землю, черв’як вже перейде на іншу стадію життя і продовжить розвиток…

В магазині «Світ Рослин» представлені й інші якісні препарати від вишневої мухи. Але для успішної обробки необхідно:

  • користуватися прилипачами (наприклад, підійде Глюстен), засіб додають до робочого розчину з тим, щоб інсектицид закріпився на поверхні рослини, препарат не стікає у ґрунт і краще знищує вишневих мух та інших шкідників.

  • проводити обробку спеціальним обприскувачем (таким як Оріон на 6 л), пристрій дозволяє безпечно та якісно нанести препарат від вишневої мухи на листя, без обприскувача неможливо досягти правильного тиску струменю і збалансованого розподілу речовини.

Перекопування пристовбурної площі, щоб позбутися черв’яка в черешні

Шкідник зимує під кроною тих дерев, на яких він харчувався в стані личинки. Лялечка залягає в поверхневому шарі землі – до 13 см, не більше. І найекологічніший спосіб знищення вишневої мухи:

  • перекопування ґрунту біля стовбура ранньою весною та пізньою осінню;

  • періодичне розрихлення землі влітку.

Опрацьовувати слід весь діаметр крони – той простір, куди могли потрапити черв’яки з черешні. Вже наступного сезону шкідників буде менше.

Боротьба з попелицями для захисту черешні від черв’яків

Оскільки дорослі особини вишневої мухи споживають солодкі виділення попелиць, то треба одночасно боротися і з цим шкідником.

Народний спосіб – змити комаху струменем води. Але більш дієві від попелиці інсектициди. Допомагають все ті ж препарати, що і від вишневої мухи (Актеллік, Прованто Вернал), або ж Енжіо.

Якщо вам потрібна порада щодо знищення в саду вишневої мухи, черв’яків в черешні, попелиць та інших комах, звертайтеся до нас. В магазині «Світ Рослин» вам допоможуть вибрати інсектицид та проконсультують щодо особливостей його використання.

borotba z vyshnevoiu mukhoiu.jpg
obpryskuvannia vid cheriaka v chereshni.jpg

21.04.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.