0

Чотири способи захистити ваш сад від шкідників

Четыре способа защитить ваш сад от вредителей

Шкідники живуть на всіх ділянках. Але комплексний підхід в обробці ділянки не дасть популяції надто вирости. При цьому правильна «городня» політика — регулювати популяцію шкідників, а не знищувати все живе.

1. Хімічний захист рослин від шкідників

чим обробити сад від попелиць.jpg

Інсектициди — препарати, що використовуються для захисту рослин від комах. Поряд із безліччю переваг, вони мають суттєві недоліки. Хімічні інсектициди дають швидкий та тривалий ефект — проте відрізняються агресивністю. Їх використовують через значні проміжки часу, щоб не вплинути на смакові якості плодів.

Варто пам'ятати, що хімічні засоби захисту рослин впливають не лише на шкідників, але і на корисних комах-ентомофагів, які харчуються попелицями, білокрилками, гусінню та іншими шкідниками саду.

Хімічні препарати розрізняють по способу дії. Існують інсектициди:

  • контактні — впливають на комах, на яких були розпилені;

  • системні — проникають вглиб рослини та отруюють комах, що харчуються соком, листям, пагонами, системні препарати менше контактних залежать від погодних умов та є більш результативними, але дають ефект не так скоро;

  • комбіновані — містять дві діючі речовини, поєднуючи переваги системних і контактних.

За типом впливу найчастіше зустрічаються кишкові інсектициди, які проникають в травну систему, а потім розносяться лімфою по організму. Фумігантні препарати потрапляють в комаху через органи дихання та провокують асфіксію — в основному ними обприскують зерносховища та склади.

Не всі інсектицид однаково ефективні відносно різновидів шкідників, тож окремо виділяють молюскоциди та акарициди.

Молюскоциди — інсектициди від слимаків

Молюскоциди — це препарати від молюсків, тобто слимаків та равликів. Наприклад, інсектицид від слимаків Улицид 60 г або інсектицид Слизнєстоп 30 г.

Молюскоциди, потрапляючи в організм слимака, провокують активне виділення слизу. Шкідник гине від зневоднення. Випускаються молюскоциди у вигляді гранул, пасток та рідини. Препарат розміщують у міжряддях, місцях скупчення та пересування слимаків.

Акарициди — інсектициди від кліщів

Акарициди — це препарати для боротьби з кліщами. Їх існує величезна кількість, а розробка не припиняється через дивовижну здатність павутинних кліщів формувати резистентність. Для досягнення бажаного ефекту доцільно:

  • проводити 2-3 обробки, змінюючи препарат;

  • використовувати інші тактики контролю популяції кліщів (провітрювати теплиці, обприскувати листя водою та висаджувати на ділянці рослини, що ворогують із кліщами);

  • активніше застосовувати біоакарициди.

На цей момент ефективними акарицидами є: інсектицид Вертімек 10 мл (захищає не лише від кліща, а й попелиць, білокрилки, колорадського жука), інсектицид Прованто Майт 5 мл, інсектицид інсектицид Цезар 10 мл (допомагає від величезної кількості шкідників).

2. Біологічні методи боротьби зі шкідниками

біоінсектициди.jpg

Біоінсектициди – препарати нового покоління, що розробленні для захисту урожаю. Біопрепарати використовують для отримання повністю екологічного, але значного урожаю. Хоча штучний вплив є (адже обробка рослин відбувається), все ж він ненав’язливий та неагресивний. По факту імітуються природні умови, за яких культура виростає максимально сильною та плодовитою.

Біоінсектициди безпечні для плодів, ґрунту, людей, бджіл. Вони не шкодять в період цвітіння, не викликають звикання, зміцнюють імунітет рослин — але мають трохи меншу результативність.

Біологічні препарати натуральні, відрізняються за складом та способом дії:

  1. бактеріальні (Бітоксибацилін, Лепідоцид) — бактерія виділяє речовини, що роблять рослину небезпечною для комахи;

  2. на основі грибів (Мезитропін, Боверин) — на міцелії хижого гриба розвиваються сітки та петлі, в які потрапляють комахи;

  3. багатокомпонентні (Метавайт) — містять і бактерії, і грибки;

  4. вірусні (МадексТвін) — вірус заражає шкідника;

  5. з рослинної витяжки (Біорейд) — отруюють комаху.

Біоінсектициди ефективно знищують величезну кількість шкідників, включаючи яблуневих плодожерок, колорадських жуків, плодову та яблуневу міль, вогнівку, різноманітну гусінь тощо. Існують також біоакарициди — безпечно від павутинного кліща рятує інсектицид Актоцид 30 мл.

Чим обробити ґрунт, щоб знищити личинки

Найбільшу загрозу несуть дротяники (личинки жуків-лускунів), несправжні дротяники (личинки чорнотілок), личинки хрущів і плодожерок.

Щоб не дати можливості новому поколінню проявити себе, землю обробляють:

  1. Мезитропіном — (Metharizium anisopliae) охоплює широкий спектр шкідників: капустянка, личинки травневого і колорадського жука, довгоносики, трипси і дротяники, є безпечним для корисних комах, дощових черв'яків та рослин;

  2. Метавайтом — (гриби – Metarhizium anisopliae, Beauveria bassiana + бактерії Bacillus pumilus, Bacillus thuringiensis) захистить ваші рослини від всіляких шкідників, таких як личинки хруща, гусениці, совки, інсектицид викликає порушення нервової системні і кишкового тракту, при цьому є безпечним для корисних комах, дощових черв'яків та рослин;

  3. Боверином — (Beauveria bassiana) ефективно бореться зі шкідниками ґрунту, такими як капустянка, личинки хруща, мурахи, трипси, плодожерка та інші шкідники декоративних і плодових дерев і чагарників, квіткових і сільськогосподарських культур.

3. Комахи-ентомофаги

корисні комахи для саду.jpg

Ентомофаги — це корисні комахи, які поїдають шкідників. Багато видів ентомофагів використовуються для біологічного контролю шкідників комах у всьому світі. Типові представники:

  1. сонечка — поїдають попелиць та інших комах;

  2. золотоочки — (личинки живляться попелицями, борошнистими червецями, щитівками, лялечками метеликів і дрібними гусеницями);

  3. дзюрчалки — знищують різні види попелиць;

  4. трихограми (відкладають свої яйця в яйця, личинки і тіло дорослих особин комах-шкідників і вбивають їх;

  5. турун, або жужелиця здатний за декілька місяців знищити близько тисячі шкідників кожен, причому інколи в декілька разів більших за них, ефективні проти слимаків, равликів, будь-якої гусені та лялечок метеликів;

  6. верблюдки, чи веслокрилі поїдають личинок короїдів, шовкопрядів та інших шкідників дерев – гусінь, попелиць, червців;

  7. жук-пожежник — харчується яйцями, личинками і м’якотілими комахами як на рослинах, так і на ґрунті - попелицями, червцями, кліщами, невеликою гусінню, слимаками.

Приманюють ентомофагів за допомогою «готелів для комах» або рослин на ділянці (звіробій, деревій, м’ята, череда, кульбаба, дзвіночки, малина, волошка, тим’ян, бузок, люпин, калина).

Можна придбати готових ентомофагів у капсулах або герметичних пакетах.

4. Рослини, які відлякують шкідників

рослини, які відлякують шкідників.jpg

Якщо ви не хочете використовувати хімічні засоби, є екологічніші способи захистити урожай. Можна висадити звичайні рослини, нескладні в догляді і вирощуванні, які відмінно допомагають в боротьбі з комахами-шкідниками вашого саду і городу, а також можуть захистити від деяких хвороб.

Допомагають:

  1. базилік — від морквяної мухи, комарів, білокрилки, тріщалки спаржевої;

  2. чорнобривці, висаджені між рядками капусти, відлякуватимуть білокрилку;

  3. котяча м’ята — від мурах, колорадського жука, капустяної совки, земляних блішок, довгоносиків, попелиць;

  4. хризантема — від мурах, кліщів, клопів, лусочниць, бліх;

  5. конюшина — від коваликів та попелиць;

  6. лаванда — від попелиць, слимаків, мурах;

  7. коріандр — від колорадського жука, попелиць, павутинного кліща;

  8. розмарин — від капустяної совки, комарів, слимаків, морквяної мухи.

Відлякують шкідників один від одного: цибуля і морква; шпинат і редис; квасоля і кукурудза; томати і капуста.

Комплексний підхід до обробок, обприскування ґрунту, залучення ентомофагів та розумне сусідство рослин збереже ваш урожай, а якщо не забувати й про профілактику, то у комах не буде шансу знищити врожай.


20.02.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.