Що таке інсектициди, чим вони небезпечні, таблиця сумісності

Что такое инсектициды, чем они опасны, таблица совместимости

Що таке інсектициди, чим вони небезпечні, таблиця сумісності

Кожен сезон городні культури піддаються негативному впливу шкідливих комах, що призводить до слабкого розвитку, втрати декоративного виду і навіть відсутності врожаю. Для вирішення даної проблеми використовуються спеціальні препарати – інсектициди, які підходять для профілактики та активної боротьби з шкідниками. Широкий вибір засобів захисту дозволяє підібрати відповідний препарат для ефективного результату. Про те, як підібрати і використовувати інсектициди можна дізнатися докладніше в нашій статті.

Що таке інсектициди

Інсектициди – це спеціальні хімічні або біологічні препарати, які використовуються для боротьби з комахами-шкідниками. Використання інсектицидів є запорукою здорового саду і якісного врожаю. Найчастіше захисні засоби впливають не тільки на дорослу особину комахи, а й на личинки і яйця. При виборі інсектициду слід звернути увагу на спектр дії, виробника, мету застосування, сумісність з культурою.

Класифікація

Застосування інсектицидів

Найпопулярніша класифікація ділить інсектициди за принципом дії і способу проникнення в організм комахи. Серед них розрізняють:

  1. Системний інсектицид вбирається надземною частиною і кореневою системою рослини і розноситься по її судинній системі. Це призводить до загибелі шкідників, що мешкають усередині, а також тих, хто поїдає стебла чи листя. Такі препарати мають тривалий захисну дію. Недоліком є уповільнена дія, тому паразити гинуть не відразу. До системних інсектицидів відносяться Актара, Прованто Максі.

  2. Кишкові інсектициди впливають на комахи через травну систему, куди поступають разом з соком або зеленню. Стане відмінним варіантом для знищення сисних або гризучих шкідників. До них відносяться гусениці, жуки і їхні личинки. При обробці компоненти рівномірно розносяться по рослині. Найпопулярніші засоби – Актоцід, Ратібор.

  3. Контактні інсектициди викликають загибель при взаємодії з різними частинами тіла шкідника. Основною перевагою є швидкий і ефективний результат, адже всі комахи, на яких потрапить препарат при обробці, гинуть. Популярні препарати – Актеллік, Вертімек.

  4. Фуміганти – хімікати, які призначені для обкурювання, діють через дихальну систему комах. Особливо ефективні при ураженні великої зеленої ділянки. З фумігантів часто застосовують Магтоксин, Фостоксин.

  5. Біоінсектициди в складі містять живі мікроорганізми, продукти їх життєдіяльності, спори грибів або екзотоксини, що також використовуються для знищення шкідливих комах. Особливий склад паралізує організм шкідників, руйнуючи внутрішні процеси, при цьому компоненти не накопичуються в рослинах і не чинять негативного впливу на людину, тварин і корисних комах. До біоінсектицидів відносяться Бітоксибацилін, Актофіт.

  6. Акарициди – препарати вузької дії, яка направлена на знищення рослинних кліщів. Серед них розрізняють інсектоакарициди, які згубно впливають на кліщів і комах, і специфічні акарициди, які знищують тільки кліща.

Залежно від характеру впливу інсектициди поділяють на препарати суцільного і виборчого типу. Дія перших може бути направлено одночасно на шкідників різного виду, другі впливають тільки на конкретного паразита.

Спосіб застосування залежить від форми випуску препарату. Тому обробка рослин може бути проведена наступним чином: фумігація, обприскування розчином, обпилювання, внесення в ґрунт з перекопкою, розпушуванням.

Користь інсектицидів

Інсектициди широко використовуються як в великих, так і в приватних господарствах з метою знищення шкідників і профілактики їх появи, що допомагає вберегти рослини і отримати хороший урожай. Однією з переваг є висока ефективність. Сучасні препарати здатні згубно впливати практично на всіх представників шкідників будь-якого виду. У той же час препарати мають відносно невисоку ціну. Якщо враховувати, що шкідники можуть знищити 30% врожаю, то застосування інсектицидів стане економічно виправданим рішенням.

Шкода інсектицидів

Користь інсектицидів

Якщо застосовувати засоби відповідно до інструкції і дотримуватися заходів безпеки, вони залишаються відносно безпечними для людини. При обробці рослин слід дотримуватися простих правил: застосовувати засоби захисту під час роботи ; вимити руки після роботи з хімікатами ; запобігати попадання компонентів на шкіру і слизові; не зберігати розведені розчини, відкриті упаковки з хімікатами в доступності для домашніх тварин і дітей.

Всі засоби поділяють на 4 класи небезпеки:

  • 1-й клас – це надзвичайно небезпечні речовини, які застосовуються тільки для обробки складських і нежитлових приміщень. Після обробки обов'язково слід провітрити;

  • 2-й клас – високонебезпечні хімікати, заборонені для обробки сільськогосподарських культур;

  • 3-й клас – помірно небезпечні інсектициди з низькою токсичністю для людини, які можуть застосовуватися на полях, в садах і городах;

  • 4-й клас – препараті з низьким рівнем токсичності, вони швидко руйнуються, тому підходить для обробки плодових культур.

Основні виробники інсектицидів

Інсектициди

Сьогодні на українському ринку представлений широкий вибір засобів захисту рослин, тому при виборі слід звертати увагу не тільки на вартість, але і якість товару, щоб купити дійсно ефективний засіб. У нашому каталозі представлена ​​продукція від Bayer, Bros, Syngenta, Protect Garden, Агромакс, Зелений щит, Презенс Технолоджи, Укравіт, Вассма і інших виробників. На сайті можна докладніше ознайомитися з товаром, а також отримати консультацію від наших спеціалістів. Високоякісні інсектициди допомагають не тільки вберегти садові, декоративні та сільськогосподарські культури від шкідників, але і збільшити обсяг і якість врожаю.

Таблиця сумісності інсектицидів і фунгіцидів

Препарат

Актара

Альбіт

Банкол

бордосская суміш

Децис

Сірка колоїдна

Ридоміл голд

Фуфанон

Топаз

Циркон

Актара

+

+

+

+

+

-

+

+

+

Альбіт

+

+

-

-

-

+

-

+

+

Банкол

+

-

-

-

-

+

-

+

+

Бордоська суміш

+

-

-

-

-

+

-

-

+

Децис

+

-

-

-

-

+

-

-

+

Сірка колоїдна

+

-

-

-

-

-

-

-

+

Ридоміл голд

+

+

+

+

+

-

-

-

+

Фуфанон

+

-

-

-

-

-

-

-

-

Топаз

+

+

+

-

-

-

-

-

-

Циркон

+

+

+

+

+

+

+

-

-

Рекомендується перевірити сумісність інсектицидів з фунгіцидами перед використанням експериментальним шляхом. Для цього в невеликій ємності змішують складові і спостерігають за реакцією. Якщо в результаті вийшов осад, розшарування, з'явилися пластівці або піна, значить, препарати несумісні.

Застосування інсектицидів допоможе убезпечити Ваш сад від небажаних комах. Вони заощадять час і сили на боротьбі з шкідниками, забезпечуючи здоровий вид рослин і багатий урожай. Купити інсектициди можна в інтернет-магазині « Світ рослин» за доступними цінами. У нашому каталозі представлений широкий асортимент засобів захисту рослин з фото і описом, завдяки чому можна підібрати підходящий товар для культур. Поділитися своїми думками і залишити відгук Ви можете на нашому сайті нижче в розділі коментарів. 

22.09.2021

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.