0

Чудо-рослини або підробка? Як не помилитись при виборі незвичайних рослин

Чудо-растения или подделка? Как не обмануться при выборе необычных растений

Сучасні досягнення селекціонерів не можуть не викликати захоплення - просто дивно, як на молекулярному рівні вчені створюють нові, унікальні сорти рослин.

Але, на жаль, поруч з вченими-селекціонерами, пліч-о-пліч йдуть всіх мастей шарлатани, недобросовісні продавці, і «майстри» фотошопа. Користуючись любов'ю довірливих покупців до всього незвичайного, в інтернет-магазинах, на ринках часто можна побачити у продажу дивовижні, і навіть фантастичні рослини.

Чому фантастичні? Тому, що в природі таких сортів взагалі не існує!

Фантастичні квіти


Тут можна побачити квітку троянди, в якій зібрані всі кольори веселки (Райдужна троянда). Продавці запевняють, що після такої вдалої покупки - ваша садова ділянка буде яскравою плямою, на тлі остогидлої флори ваших сусідів.

І що цікаво - троянда найбільше «натерпілася» від майстрів фотошопу. Тут є і кислотні різнокольорові троянди, і неоново-сині і бірюзові, і чорно-білі, і червоно-жовто-сині і т.д.

Троянда райдужного забарвлення
Орхідея чорного кольору


А хочете ще синю лілію, чорну орхідею, або може конвалія з різнокольоровими суцвіттями? Ось ще блакитні діцентри, півонії, райдужні тюльпанчики, чорнобривці, неповторного фіолетового відтінку... Будь ласка, псевдо-селекціонери, як то кажуть, працюють тільки на вас, і орієнтується виключно на ваші смаки і вподобання.

Деякі люди можуть заперечити, що бачили, в подарункових букетах всі перераховані квіти. Так це можливо. Але тільки перед вами була якісно зроблена підробка, а не виведений на генетичному рівні сорт.

У воду або в земельний субстрат додається спеціальний барвник, який перефарбовує суцвіття в потрібний колір. Після трьох-чотирьох днів букет засохне, а подарована в контейнері чорна орхідея, швидше за все, зацвіте на наступний рік білим кольором (вона спочатку найпростіше фарбується). Зустрічаються, звичайно ж, серед орхідей сорти дуже темного відтінку (винний, синій), але вугільно-чорного кольору не буває.

Троянда чорного кольору
Квіти лілії синьогокольору

Овочі та фрукти нереального забарвлення


Слідом за квітами, недбайливі торгові працівники пропонують чергові чудеса селекції - каскад овочів і фруктів з отруйними і яскравими забарвленнями.

Загалом, за стерпну ціну, вам продадуть насіння елітного, і дуже красивого «синього огірка». Ось ні у кого на грядках такого красеня не буде, а вам невимовно пощастило!

Іноді, при перефарбуванні овочів в інший колір, «умільці» не сильно і стараються - в результаті все виходить одного відтінку - і овоч, і листя, і ґрунт, і все що знаходиться поруч.

Не хочете синій огірок, тоді візьміть червоний! Так називають недбайливі продавці Гладіанту сумнівну (рід гарбузовий). Плід за формою чимось схожий на огірок, але менший за розміром, покритий пушком, і смаком більше нагадує гарбуз. Але фотошоп - велика сила. Пару рухів, і перед вами новий сорт овочу.

Якщо хочете на грядках ще більшої різноманітності - до вашої уваги різнокольорові помідори. З однієї гілочки весело звисають численні, «різнокольорові», завзяті плоди. Якщо покупець більш консервативний, то йому запропонують томати тільки одного відтінку - фіолетового.

Червоний огірок
Порічка різнобарвна


Для любителів полуниці, малини надається великий спектр кольорів на вибір - від ніжно-блакитного і до чорного. Іноді, фахівці фотошопу не сильно «заморочуються» і виставляють фото одного і того ж плоду, тільки в різних колірних рішеннях.

Або ще кучерява полуниця. Аграрії скептично ставляться до тверджень продавців, що це спеціально виведений сорт, який може вирощуватися тільки у вертикальній посадці (в трубах, мішках з землею). Але якщо розібратися, де гарантія, що під виглядом дуже дорогої полуниці, нам не продають звичайну?

А як щодо фіолетового або синього кавуна? Або може міні-кавун? Ну і що - що маленький (в діаметрі до трьох сантиметрів), зате цукровий. І в результаті ви отримуєте насіння не кавуна, а мелотрії шорсткої (сімейство - гарбузових). На смак, природно, кавуном і не «пахне», швидше за все, нагадує огірок. Але знову ж таки, рослина досить екзотична, і її запросто можна використовувати для декорування ділянки.

Цікаво! Любов людства до всього яскравого і незвичайного часом призводить до спроб штучно «розфарбувати» рослини і надати їм дивовижні забарвлення. Але часом природа створює дивовижні «витвори мистецтва» без втручання людини: на острові Мінданао виростає незвичайний вид евкаліпта з різнобарвною корою. Якщо здалека поглянути на подібне дерево - створюється враження, ніби хтось узяв пензлик і розфарбував стовбур смугами різних відтінків. Така особливість - наслідок того, що кора цього евкаліпта частково змінює своє забарвлення в міру старіння, проходячи поетапно практично по всій палітрі, починаючи від яскраво-зеленого і закінчуючи рожево-малиновою.

А ось ще одне «чудо-юдо» - волохатий лимон. За версією «горе-продавців» - це чудова, морозостійка і невибаглива рослина. У висоту вона досягає два з половиною метра, а жовті плоди (ви не повірите) можуть важити до двох кілограм! А м'якоть у плодів настільки соковита, і корисна, що навіть не сумнівайтеся - цей цитрусовий вартий тих величезних грошей, які ви заплатили.

Для інформації. Є така цитрусова рослина як Цитрон. Але у нього дуже товста шкірка і практично немає м'якоті. Використовується для приготування ароматних лікерів і цукатів.

Різнобарвна малина
Різнобарвні помідори

Розмір має значення?


Але ні що, звичайно, не може зрівнятися, з пропонованими розмірами вирощених культур.

Наприклад, морква з людський зріст. Уявіть собі, висівають один пакетик такого насіння, і вся ваша рідня до наступного сезону морквою забезпечена. Або цибулю, розміром з відро (якщо не більше). На які тільки хитрощі не йдуть шахраї, щоб залучити, і в кінцевому підсумку обдурити довірливого покупця.

На лотках у усміхнених бабусь, можна побачити цибулини лілійних дерева.

Всього одна цибулина, і ви отримуєте величезну, з правильною пірамідальною формою, двометрову рослину. Воно (як це мило) знизу доверху всипане великими, ароматними і яскравими суцвіттями. Але є одне «але», найвищі сорти лілій, не перевищують півтора метра (виняток- ОТ-гібриди). Хоча, крім високого зросту, гібриди більше нічого спільного з деревами не мають.

Якщо ви не встигли прикупити лілейне дерево - до вашої уваги полуничне і помідорне.

Створюється такий унікальний продукт теж за допомогою фотошопу. Ягідки/плоди вірізаються і наклеюються на соковиту і красиву (іноді взяту з іншого виду) стеблинку. Чим більше ягідок - тим більший попит.

Гігантська морква, лілове дерево
Мініатюрна диня

Будьте пильні


Як ви вже зрозуміли, армія хитрих "продавців" величезна. Щоб не потрапити в їх сіті - потрібно постійно вчитися і розвиватися. Ви повинні мати хоча б невелике уявлення про те, що таке фарбувальний пігмент, які рослини між собою схрещувати, які ні і т.д. Якщо у вас є сумніви, чи щось вас цікавить - ви можете завжди звернутися до наших фахівців, почитати інформацію на спеціалізованих сайтах і форумах.

Щоб не попастися на подібну "вудку" - замовляйте саджанці , насіння та інший посадковий матеріал тільки в професійних магазинах.


* * * 
А які найнезвичайніші рослини вам вдавалося виростити в своєму саду? І з якими цікавими випадками вам доводилося стикатися при купівлі рослин? Напишіть свою історію в коментарях до статті :)


26.02.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.