0

Для чого потрібно мульчування

Для чего нужно мульчирование

Мульчування - це прикриття верхніх шарів ґрунту органічними або мінеральними матеріалами. Може служити як захистом, так і прикрасою для рослин.

  Цікаво! Завдяки англійцю Кіру Бейкер-Мульчу, вперше цей термін з'явився в 1460 році. Кір перший почав заповнювати проміжки між рослинами корою, травою (скошеною) і т.д. Завдяки цьому винаходу, сад англійця став відомим не тільки своєю красою і вишуканістю, а й нестандартною прикрасою ґрунту. Як нагороду за свою працю, Бейкер-Мульча отримав звання Королівського садівника, а його однойменний метод знайшов назву «мульчування».

як мульчувати сад
правильне мульчування

Які у мульчі переваги?


  • запобігає випаровуванню вологи;
  • захищає кореневу систему від негативного впливу температур. У літній період - від перегріву, в зимовий - від переохолодження;
  • грамотне використання мульчі, допомагає збалансувати рівень кислотності в ґрунті, для кожної окремої культури;
  • збагачує і покращує будову ґрунту;
  • блокує вивітрювання, а також вимивання корисних мікроелементів з ґрунту;
  • пригнічується ріст бур'янів;
  • зменшує ущільнення земляної кірки;
  • під «прикриттям» мульчі, в землі активно розмножуються корисні мікроорганізми;
  • мульчування оберігає рослини від садових шкідників;
  • прекрасно декорує і покращує «зовнішню картинку» саду;
  • запобігає гниттю плодів на поверхні землі.
як мульчувати сад
Правильне мульчування

Мульчування можна розділити на два типи:


Функціональне мульчування – направлене виключно на поліпшення умов для вирощування культур. Тобто такий тип, в принципі, не повинен нести, ніякої естетики. В цьому випадку органічна мульча (компост, перегній або опале листя, кора і т.д.) викладається на ґрунт шаром від п'яти до п'ятнадцяти сантиметрів. І в обов'язковому порядку потрібно простежити, щоб біля стебел залишався незаповнений невеликий проміжок - повітря повинне циркулювати.

Декоративне – виконує не тільки функціональну, але ще і естетичну місію. Тут використовується декоративна (дерев'яна) тріска, мінеральні матеріали, кора хвойніков та ін.

Декоративна мульча наноситься між культурами на квіткових клумбах, в пристовбурних кругах дерев або чагарників, в паркових зонах (уздовж доріжок), і т.д. Перш, ніж провести мульчування, ґрунт попередньо потрібно прополоти, зволожити і підживити добривами.

Мульчують кущі та дерева - по радіусу крони. Навколо кущів - це приблизно сорок-п'ятдесят сантиметрів, навколо дерев - сімдесят-вісімдесят. Для мульчі підійдуть опале листя, трава (скошена), сіно/солома, папір або картон, агроволокно і т.д.

  Важливо! Не можна наносити мульчу горбком, або «пірамідкою». В іншому випадку в ній буде накопичуватися велика кількість вологи, що в свою чергу призведе до поширення гнилі, шкідливих комах і т.д.

функціональне мульчування
декоративне мульчування

Поливати культури, під якими знаходиться мульча, потрібно рідше, але рясніше - матеріал і ґрунт повинні бути добре зволожені.

Тепер більш детально, про те, який матеріал оптимально підійде для декорування пристовбурних кіл


Тирса або деревна стружка. Екологічно чистий продукт. При розкладанні матеріалу знижується доступ азоту до коріння, тому застосовувати потрібно тирсу дворічної витримки з додаванням азотних добрив, піску та доломітки. Стара тирса збережеться довше, якщо під неї застелити спанбонд (агроволокно).

Хвоя. Ідеально підходить для місць, де ґрунт зі зниженою кислотністю. Прекрасний засіб в боротьбі з гризунами, але смоли, які знаходяться в голках, можуть негативно впливати на ґрунт.

Кора (соснова). Прекрасний та естетичний природний матеріал. Добре дезінфікує простір. Мікроклімат, який розвивається під корою, сприяє розвитку дощових черв'яків, які, в свою чергу, збільшують родючість ґрунту, покращують його структуру і повітропроникність.

Галька, гравій. Надзвичайно ефектне і довговічне мульчування. Колірна палітра матеріалу дуже велика. Мульча має властивість, підтримувати теплообмін і необхідний рівень вологості навколо кореневої системи рослин.

види мульчування
мульчування каменем

Декоративне мульчування клумб


Квітники та клумби мульчують відразу ж після поливу або дощу. Ми пам'ятаємо, що між мульчею і стволами культур повинна залишатися необхідна для «провітрювання» відстань. Шар матеріалу при мульчуванні - від семи до п'ятнадцяти сантиметрів, на притемнених ділянках, він повинен бути тоншим.

Для декорування квітників, в основному, використовується тріска з соснових дерев. Забарвлюється вона стійкими, екологічно-нешкідливими барвниками. Декоративний матеріал виконує свого роду функцію «модного одягу» на клумбах, її яскраві і соковиті фарби, здатні створювати ефектні, дизайнерські композиції. Тріска може залишатися на ґрунті від двох до п'яти років. По весні її дуже легко оновити, досить тільки зверху досипати один сантиметр матеріалу.

Мульчування клумби
Красива клумба

Гравій, щебінь, галька, завдяки своїй неповторній природній текстурі і кольору, чудово задекорує будь-яку ділянку вашого саду. Використовуються ці матеріали для створення альпійських гірок, квітників, рокаріїв, патіо, сухих струмочків і т.д. Головною перевагою «кам'яних» матеріалів, є їх стійкість до негативних впливів навколишнього середовища, міцність і довговічність.

Чорне агроволокно (мульчуюче) для полуниці. Легкий, нетканий міцний матеріал. Забезпечує чудову циркуляцію повітря, не створює ефект «парника». Захищає культуру від природних катаклізмів (спека, зливи, урагани і т.д.), екологічний і чистий продукт. Прекрасно пропускає вологу, стійкий до променів ультрафіолету.




просте мульчування
мульчування ракушками
20.06.2022

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.