0

Для чого потрібні засоби захисту рослин

Для чего нужны средства защиты растений

У боротьбі зі шкідниками і хвороботворними мікроорганізмами необхідно застосовувати спеціальні засоби захисту рослин . В іншому випадку, всі ваші культури (разом з урожаєм) загинуть. Ці засоби об'єднують в собі безліч хімічних препаратів, які у напрямку дії відносяться до різних класів. Завдяки їх комплексному використанню, у шкідників не встигає вироблятися імунітет і захисна реакція.

Наприклад, якщо ви виявили, що у рослин на листочках з'явилися білі, жовті або бурі плями; або що плоди почали стрімко темніти, і в кінцевому рахунку всихати - то це перша ознака того, що ваші рослини уражені грибковою інфекцією.

Що таке фунгіциди
Купити фунгіциди

До таких інфекцій відносяться борошниста і борошнисто-помилкова роса, всякого роду гнилі, плямистості, антракноз та інші хвороби.

Фунгіциди


У цьому випадку необхідно використовувати фунгіциди. Застосування цих препаратів дуже токсичне для грибків - вони згубно діють на всі життєво важливі процеси (клітинні) грибка.

Дії препаратів можуть бути:

  • Контактними. Вони практично не проникають всередину рослин, і залишаються на поверхні. Контактні фунгіциди виконують профілактичну і захисну місію - лікувати рослини вони не можуть. При контакті з фунгіцидами, грибки гинуть на етапі, коли культура знаходиться ще в стадії проростання. Тому проводити ретельне обприскування потрібно до появи перших бруньок. Коли рослини вже зацвітуть, робити це категорично не можна. До контактних препаратів належать бордоська суміш, колоїдна сірка, Тіовіт джет і т.д. Під час випадання опадів, якась частина змивається, але захисна (хоча і знижена) дія залишається.
  • У зв'язку з цим, рекомендується багаторазове використання - від трьох до шести обприскувань за сезон. І при обприскуванні намагайтеся обробляти не тільки верхні пластини листя, але і нижні. Оскільки багато видів грибків, проростає саме звідти.

    Контактні препарати ще використовуються для обробки насіннєвого матеріалу. Це дозволяє в подальшому, отримати хороший і здоровий врожай.

  • Системними. Після застосування, препарати перерозподіляються не тільки на обробленої поверхні, але і проникають всередину рослин. Переміщаючись по судинах рослин «вбивають» всіх грибкових збудників. Тобто йде захист рослини як зовні, так і зсередини. До цієї серії відносяться препарати Квадріс, Ридоміл голд, Строби, Топаз і ін. У системних фунгіцидів є велика перевага - вони не змиваються опадами, і немає потреби в їх частому використанні (максимум дві обробок за сезон)

Для більш ефективної боротьби з хворобами, рекомендується поєднувати препарати контактної та системної дії.

Що таке інсектициди
Для чого потрібні інсектициди

Інсектициди


У боротьбі з комахами, необхідно застосовувати інсектициди . Вони знищують тлю, білокрилку, щитівки, довгоносика, колорадів (в тому числі, їх личинки і яйця). Без застосування цих хімічних препаратів зібрати хороший урожай навряд чи вийде - полчища комах здатні змести на своєму шляху всі рослини разом з плодами.

По впливу на комах (в тому числі методами попадання в їх організми) інсектициди діляться на чотири групи:

  • Контактні. Це препарати, які вбивають комах при зовнішньому, прямому зіткненні з будь-якими частинами їх тіла. До них відносяться препарати органічної сполуки з хімічним зв'язком фосфору і вуглеводу - фосфамид, карбофос, метафос; інсектициди синтетичні, застосування яких призводить до паралічу і загибелі комах - Актеллік і ін.
  • Кишкові. Вони потрапляють всередину комахи разом з їжею. В процесі перетравлення, отрута всмоктується в кишечник, і поступово отруює весь організм. Найбільш відомий препарат - Антихрущ.
  • Системні. Це отруйні препарати, які проникають в рослини, і тим самим роблять їх «плоть» смертельною для комах. Тобто шкідливі жучки, поїдаючи листя або інші частини культури, отримують смертельну порцію отрути і гинуть. З найбільш відомих препаратів - Актара, Базудин, Антиколорад і т.д. Велика частина інсектицидів може в собі поєднувати характеристику двох-трьох груп. Наприклад: Прованто Вернал і Ато Жук - це системні інсектициди контактно-кишкової дії.
  • Акарициди – це інсектициди вибіркової дії. Спрямовані вони на знищення кліщів. Поділяються вони на дві групи:

    Специфічні - які знищують тільки безпосередньо кліщів. Це Апполо, Омайт, Неорон, і Ніссоран.

    Інсектоакарициди – препарати (хімічні), які з однаковим успіхом вбивають як кліщів, так і комах. Їх найбільш популярних - Актеллік. Методи застосування всіх інсектицидів - обприскування, обробка аерозолями, внесення в ґрунт, обпилювання.

Засоби від колорадів
Купити інсектициди

Гербіциди


Боротьба з бур'янами. Кількість видів бур'янів налічує понад сотню тисяч. Вони здатні позбавити вологи, поживних речовин, і в кінцевому рахунку погубити великі площі культурних рослин. Для боротьби з бур'яном, розробленігербіциди. У них також є своя класифікація:

  • Суцільної дії. Це хімічні препарати, які використовуються для радикальної очищення ділянки від всіх рослин. В основному гербіциди суцільної дії застосовуються на дуже запущених і зарослих територіях (промислові об'єкти, аеродроми, залізниці і т.д.). Всі культури обприскуються висококонцентрованим хімічним препаратом, і через дві-три тижні вони повністю відмирають (разом з корінням).
  • Вибіркової дії Тут дія препаратів спрямована, на знищення тільки якогось певного рослини. Інші ж види культур, цією отрутою не пошкоджуються. Це найчисленніша група препаратів. Вони допомагають боротися великим фермерським господарствам, городникам з цієї численної напастю, наприклад - Гезагард.

Гербіциди бувають контактні і системні:

  • Контактні. Вони «працюють» тільки в точках (місцях) зіткнення з рослинами. Тобто всередину рослини вони не потрапляють.
  • Системні. Це дуже активні гербіциди. По листю, системні гербіциди спочатку потрапляють у внутрішні судини бур'янів, а потім добираються і до коренів. З найбільш популярних - Пермаклін Ліквід, Напалм Форте, Ураган Форте та ін.
Засоби від бур'янів
купити інсектициди

Родентициди


Боротьба з гризунами. Миші, щури (і не тільки) постійно атакують сільськогосподарські склади, льохи і просто житла людей. Вони знищують продовольчі запаси, пошкоджують рослини і завдають великої економічної шкоди. У цьому випадку застосовуютьродентициди. Це препарати (хімічні) можуть бути як органічного, так і синтетичного походження. Але найбільш ефективні останні.

Для того, щоб під час застосування їх не переплутати зі звичайною їжею людей, їх сильно видозмінюють - змінюється форма і забарвлення препарату, наноситься маркування. Часто випускаються родентициди вже в готовому вигляді: у вигляді приманок - гранул, зернових або брикетів.

Родентициди разділяють за часом дії на тварин на дві групи:

  • Гострої дії. Після застосування потрібної дози препарату, отрута швидко проникає в організм гризуна і перші ознаки отруєння з'являються від тридцяти хвилин і до двадцяти чотирьох годин. У отруйний склад входять миш'як, стрихнін, і ін. Тобто це препарати з високою токсичністю.
  • Хронічна дія.Ця група препаратів діє на тварин не так швидко. Отруєння відбувається, за рахунок накопичення в організмі тварин отруйних речовин. Підживлення гризунів проводиться регулярно і методично. Все це призводить до того, що у тварини починається задуха, кров погано згортається, і закінчується все рясним внутрішнім крововиливом. З препаратів - Антищур, Антикрот і ін.

При застосуванні пестицидів не забувайте і про свою безпеку. Подбайте про захисному одязі, рукавичках, окулярах, респіраторах або марлевих пов'язках і т.д. Недбале ставлення до свого здоров'я може обернутися сильним отруєнням, що може привести до серйозних і необоротних наслідків.

Засоби захисту рослин
Засоби захисту рослин

03.04.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.