0

Довгоочікуваний сезон наступає! Чим зайнятися дачникові в лютому

Работы в саду и огороде в феврале

На календарі ще тільки лютий місяць, але так вже хочеться вибратися з цих обридлих міських стін на свою рідну і улюблену дачу. Зимова бездіяльність вже порядком всіх втомила, а неспокійна душа дачника метається і рветься в бій, і тривожні думки не покидають його світлу голову.

Знайома ситуація? Тоді ми сьогодні дамо вам деякі рекомендації, які допоможуть вам поєднати приємне з корисним: і на свіжому повітрі побудете, і корисною справою займетеся.

Плодові культури. Уважно придивіться до плодових культур. Якщо там з'явився лишайник або мох - обробіть вапном (розчином).

Перевіряємо стан дерев. В кінці місяця вже можна визначити, дерево промерзло чи ні. Для цього потрібно обрізати пару гілок з кожної плодової культури, і залишити їх на пару годин в температурі десять градусів. Потім гілки вносяться в тепле житло і ставляться в ємність з водою. Через три доби, вони дістаються з водички, і на гілках робиться зріз (в ширину).

Якщо ви побачили, що деревина з серцевиною світлі - то дерево прекрасно перенесло зиму, якщо ж в зрізі ви побачили потемніння і переважання коричневого кольору, то цього дерева не так пощастило - воно підморожене. Якщо промерзання серйозне - то в березні слід провести обрізку, якщо немає - подивіться, можливо, дерево до червня відновиться.

Роботи зі снігом. Переконайтеся, що всі теплолюбні культури надійно прикриті. Адже морози ще можуть повертатися. Якщо є необхідність - додайте ще шар снігу. Ви пам'ятаєте, що наступний десятисантиметровий шар снігу, збільшує температуру ґрунту на 1 градус. І не забудьте струсити «великий» сніг з гілок.

Якщо ж в лютому дуже мало снігу - укрийте багаторічні культури ялиновим гіллям, соломою або агроволокном.

При рясному сніготаненні - зробіть на ділянці стік (весняний). Це робиться для того, щоб, при настанні заморозків, на ґрунті не з'явилося зледенілий панцир і не знищив ваші посіви.

Роботи в саду і городі в лютому
Роботи в саду і городі в лютому

Перевірте і поповніть годівниці. Пернаті вам за це віддячать. Крім того, що вони не будуть голодувати, вони ще вичистять дерева від шкідливих комах, які прекрасно провели зиму під корою ваших дерев.

Займіться розсадою. У цьому місяці висівається велика кількість овочевих і квіткових культур на розсаду. Проаналізуйте, які сорти у вас на ділянці зійшли добре, а які ні. Може, треба щось поміняти. Особливу увагу потрібно приділити ремонтантній полуниці. Якщо ви не встигнете її висадити в лютому, то розсада, до часу її висадки в ґрунт, не встигне набратися сил і в цьому сезоні плодоносити не буде. Не пропустіть терміни!

Перегляньте насіння. Перевірте і видаліть зіпсоване, необхідне докупіть. Нагадуємо ще раз, що серед посівного матеріалу немає місця пакетикам з простроченим терміном придатності.

Роботи в саду і городі в лютому
Роботи в саду і городі в лютому

Компост. Якщо ви компостну купу підготували ще з осені - накрийте поліетиленовою плівкою, утепліть листям і зверху накидайте землі. Для того, щоб зберегти теплоізоляційний ефект, періодично на верх купи накидають сніг.

Перевірте овочесховище. Переберіть і переглянете всі овочі. Все згниле і пересохле негайно видаліть. У картопляних бульб обриваються паростки, а до кінця місяця ранні сорти картоплі закладаються на яровизацію (охолодження).

Приділіть увагу фруктам. Згнилі плоди одразу ж викидайте, а ті фрукти, які були поряд, протріть і обгорніть в промаслений папір.

Квіткові культури. Не забудьте оглянути і квіткові культури. Подивіться, чи в порядку цибулини і кореневища, проведіть ревізію бульб - зморшкуваті, пошкоджені і порожні видаліть.

Роботи в саду і городі в лютому
Роботи в саду і городі в лютому

Займіться посадкою. Можете починати пророщувати бульби жоржин і інших рослин. Тільки потрібно точно дотримуватися світлового і температурного режиму.

Засоби і добрива. Переконайтеся, що у вас є всі необхідне засоби для рослин і добрива. Це важливо! Без хімікатів рослини будуть вражатися хвороботворними мікробами і шкідливими комахами, ну а без підгодівлі - культури будуть «кволими», і ви не отримають хоча б стерпного врожаю. Якщо ви хочете виростити екологічно чисті рослини - можна вибрати органічні добрива і природні засоби захисту - Біофунгіциди.

Проведіть ревізію садового начиння. Перевірте чи всі ваші «робочі» інструменти на місці. Чи достатня кількість у вас укривного матеріалу (нетканого), чи вистачить вам на сезон поліетиленової плівки. Поки є вільний час - докупити.

Підберіть робочий одяг і взуття. Пам'ятайте, що за час роботи ви не повинні відчувати дискомфорт. Одяг повинен оберігати ваше тіло від пилу, бруду та пошкоджень, він не повинен бути вузьким або занадто широким - вашим рухам нічого не повинно заважати. Взуття - тільки зручне і заодно, подумайте, в чому ви будете ходити по грядках під час дощу. Адже «шльопати» по бруду у відкритому або промокаючому взутті - це не найкращий варіант. Можливо, все-таки краще купити калоші?

Роботи в саду і городі в лютому
Роботи в саду і городі в лютому

І ще. Поки роботи на дачі не так багато, може вам варто зайнятися самоосвітою? Почитайте нову спеціалізовану літературу - журнали, газети. Пошукайте в просторах інтернету інформацію, якою діляться «бувалі» агрономи, або просто люди з великим досвідом. Що зацікавило - записуйте в зошит, або зберігайте в комп'ютері. Можливо, отримані нові знання, в цьому сезоні вам дуже знадобляться.


08.02.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.