Гід по сортам троянд

У чому відмінності в основних групах сортів і як зробити правильний вибір саджанців для свого саду?

 

Фото, описи і корисні поради

Про що говорять назви сортових груп троянд? Які особливості об'єднує поняття «чайно-гібридні», «флорибунда» та ін.? Що можна дізнатися про троянду, знаючи тільки її приналежність до певної групи сортів? Розберемося в цьому детальніше і навчимося отримувати максимальну користь з отриманих знань.

Класифікатор троянд

Сучасна класифікація троянд єдина для всього світу. Ознайомившись з каталогами сортів в будь-якій країні земної кулі, ми побачимо одні і ті ж загальноприйняті сортові групи. Багаторічна праця селекціонерів і накопичений століттями досвід виведення вдосконалених видів не залишився забутим, а набув вигляду впорядкованої загальноприйнятої класифікації, яка затверджується Всесвітньою федерацією поціновувачів троянд (WFRS) c 1976 року.

Заснована класифікація узагальненої сукупності біологічних і декоративних характеристиках кожної групи. Простіше кажучи, троянди зі схожими особливостями об'єднуються в єдиний для них клас.

Остання версія класифікації була опублікована в Modern Roses XI. The World Encyclopedia of Roses. Academic Press 2000.


Ознайомимося з деякими з найбільш популярних і поширених сортів ближче. 

Чайно-гібридні троянди 

Дуже часто, почувши слово «троянда», ми представляємо саме чайно-гібридну. Цей клас настільки універсальний і привабливий, що саме його «представниці» оточують нас всюди: в квіткових крамницях, святкових букетах і бутоньєрках.

Вам подарували квіти на честь дня народження або професійного свята? Придивіться, напевно він складається з витончених чайно-гібридних троянд. Ця група сортів улюблена всіма, перш за все, за свою красу і багатогранність: елегантні квіти на довгих міцних квітконосах ідеальні для зрізу, а також - бездоганно вписуються в ландшафт будь-якого квітника.

Відкривач чайно-гібридної трояндиПридбати чайно-гібридну троянду 

 

Перша чайно-гібридна троянда з'явилася на світ в 1867 році і отримала поетичну назва La France. Її творець, Жан-Батист Гійо, відкрив нову сторінку в історії селекції троянд, вдало схрестивши чайну троянду Rosa odorata з ремонтантною.

В елітних французьких і голландських каталогах Чайно-гібридні троянди зустрічаються під назвою «Крупноквіткові».   

Найголовніше відмінність класу - безперервне цвітіння в поєднанні з бездоганною високодекоративним якістю квітки.

  • Висота куща у середньорослих сортів, в середньому, становить 60-70 см, у високорослих - від 80 см до 1 м.

  • Квіти - бездоганної форми, розташовані поодиноко або суцвіттями. У діаметрі - від 10 до 14 см. Пелюстки мають ніжну атласну текстуру. У махрових сортах зосереджується від 25 до 35 пелюстків, а в густомахрових - від 50 до 60.

  • Аромат може бути різноманітним: від легкого до яскраво відчутного.

  • Листя - великі, насиченого темно зеленого кольору.

  • Цвітіння - ефектне і тривале. Традиційно, проходить в два етапи: 1-й - до 35 днів, потім настає невелика пауза (у пізніх сортів - на місяць, у ранніх - приблизно на 2 тижні). Далі стартує заключний 2-й етап, який триває до пізньої осені.

Призначення - найширше: вирощуються в розаріях, міксбордерах, рабатках і інших ландшафтних композиціях; відмінно підходять для зимової вигонки в теплицях. Бездоганні для зрізу.

 Чайно-гібридна троянда

Особливості догляду

Чайно-гібридні троянди вимагають ретельного догляду. Вони вимагають уваги і турботи, але щедро віддячать за Вашу працю феєричним цвітінням, якому немає рівних.

  1. Освітлення і місце посадки - добре освітлену ділянку, переважно з південно-східної сторони, з досить низьким розташуванням грунтових вод.

  2. Укриття на зиму: так, так, так і ще раз так! Чайно-гібридні троянди потрібно гарненько укутати до настання перших заморозків.

Посадіть чайно-гібридну троянду недалеко від невеликого деревця, яке буде захищати її від згубних для троянди вітру і протягу.

      3. Полив: постійний і ретельний. Але не допускати застою вологи і заболочування грунту. Поливати найкраще - пізнього вечора, щоб не спровокувати сонячні опіки рослини.

 

Грунтопокривні троянди

Унікальна сортова група, що представляє собою чагарник, що росте не вгору, як ми це собі завжди уявляли, а в сторону - пагони плавно розходяться на відстань до 1 м від кореня, покриваючи собою землю і створюючи ефект розкішного квітучого килима.

Грунтопокривні троянди з'явилися внаслідок схрещування плетистих і мініатюрних сортів. Від перших вони запозичили свою здатність стелитися по землі і обвивати її своїми міцними і еластичними пагонами, а від інших - витончені і акуратні квіточки.

  • Пагони - довгі, повзучі і дуже густо облистнені.

  • Квітки - невеликі, точені, елегантні. У діаметрі досягають 3-5 см.

  • Зимостійкість - дуже висока, морозостійкість грунтопокривних троянд - одне з численних переваг класу.

  • Догляд: ця сортова група на диво невибаглива. Навіть при мінімальному догляді будуть радувати рясним і тривалим цвітінням, стрімким зростанням. Це обумовлено також хорошим імунітетом до хвороб і шкідників. Досить буде своєчасної прополки, регулярного поливу і внесення добрив. Обрізка і формування бажані, але не так критичні, як для класичних плетистих.

  • Укриття на зиму. На відміну від інших більш вибагливих сортів, для грунтопокривних троянд укриття не так критично. Завдяки високій стійкості, в регіонах з несуровими зимами, вони можуть добре перезимувати і без сезонного утеплення. Якщо морози очікуються сильні, а зима - малосніжна, укрийте троянди за допомогою садового агроволокна.

 Придбати грунтопокривні троянди

Застосування: грунтопокривні троянди дозволять створювати багаторівневі ландшафтні рішення. Яскравий квітучий килим може стати цікавою альтернативою газонній траві. Розкішно виглядають троянди цього класу на схилах і підпірних стінках, близько альтанок і пергол. Класика - висаджування на передньому плані міксбордерів. Якщо на Вашій ділянці є декоративне озеро, посадіть ці троянди по периметру, і, відбиваючись у воді, вони створять дивно мальовничий ефект.

Плетисті троянди 

Найпластичніші і незамінні сорти для втілення найкрасивіших дизайнерських рішень. Плетиста трояндав руках умілого садівника може стати чарівним засобом для перетворення будь-якої ділянки в куточок райського цвітіння.

У сучасному вигляді плетісті або, як їх ще називають в народі - кучеряві сорти - з'явилися в результаті гібридизації відразу декількох видів. Свої кращі якості для цього класу запозичили такі види, як дрібноцвіткова мультифлора, дикоросла плетиста, флорибунда і чайно-гібридна.

Видатна відмінна риса класу - це з'єднання найважливіших для озеленення декоративних особливостей: гнучких довгих пагонів і найвищої якості кольорів.

  • Пагони: швидкорослі, гнучкі і довгі, можуть досягати від 3 до 6 і більше метрів. За структурою і напрямку росту - стеляться або дугоподібно піднімаються, здатні обвивати опору. При правильній обрізку і формуванні - приймають потрібну форму. Листя досить дрібні і жорсткі.

  • Квіти: в залежності від сорту, можуть бути як невеликими (2,5 - 5 см в діаметрі), так і великими, розташовуються по всій довжині пагонів.

  • Цвітіння: рясне і тривале: насичені зелені батоги щедро посипані контрастною густий розсипом квітів. Найчастіше, цвітіння одноразове, але дуже тривалий - до 170 днів.

  • Догляд. Найголовніше в вирощуванні в'юнких троянд - встановити опору: вона не тільки поставить необхідний напрям зростання, але і стане надійною основою, що підтримує чагарник. Плетисті троянди не дуже вимогливі у догляді. Вам потрібно буде лише стежити за тим, щоб грунт був досить зволожений. Прополка бур'янів і своєчасна підгодівля - запорука здоров'я і краси троянди. Плетисті сорти також потребують підрізуванні ліан в міру необхідності.

  • Зимостійкість кучерявих троянд - висока.

 Плетисті троянди

Застосування: в декоруванні саду плетисті троянди можуть використовуватися в найрізноманітніших варіаціях. Рясно квітуча жива огорожа, обвиті ошатними ланами альтанки і перголи, арки і колони - далеко не повний список ідей з використанням троянд цього класу.

 

Якщо у Вашому дворику є неприваблива ділянка забору або стіни господарської будівлі - сховайте її махровим килимом з плетистих троянд. Навіть в ансамблі зі старими і застарілими спорудами троянди створять цікавий дизайнерський ефект, витягуючи з непоказної старовини максимальну декоративну вигоду. У такому поєднанні навіть облізла фарба і підгнилий паркан буде виглядати «ніби так і було задумано».

Поліантових троянди 

Чарівні поліантові троянди - втілення ніжності і романтики. Плеяда трепетних мініатюрних квіточок, зосереджених на акуратному кущі - чудовий варіант прикраси присадибної ділянки.

Цей клас сортів з'явився ще в ХІХ столітті у Франції, внаслідок схрещування дрібноквіткової і китайської троянди.

Перевага сортової групи - «багатоквітковість» і здатність довго зберігати високі декоративні якості. Квіти довго не в'януть і тримають насиченість забарвлення.

  • Аромат: слабо виражений або відсутній.

  • Кущ: компактний, прямостоячий. Висота: 30-60 см.

  • Пагони: низькорослі, сильно гіллясті, з густо розташованим листям.

  • Квіти: невеликі, 3-4 см в діаметрі, зібрані в суцвіття, що надає особливого обсягу і виразності зовнішньому вигляду рослини. На одному кущі може розташовуватися до 100 квіточок.

  • Цвітіння: рясне, тривале, триває до перших заморозків.

  • Зимостійкість: висока.

Поліантові троянди

Застосування: бездоганно виглядають в бордюрах, можна висаджувати як у відкритий грунт, так і в контейнери. Відмінно виглядають і в групових, і в одиночних посадках.

 

Англійські троянди 

Одна з найбільш вишуканих і благородних сортових груп, яка підкорила світ своїми бездоганними якостями - аристократичні English Roses. Клас був створений селекціонером зі світовим ім'ям - Девідом Остіном. Завдяки багаторічній копіткій праці і неповторному таланту цієї людини, світове садівництво збагатилося принципово новим явищем. Селекціонер схрестив Французьку, Дамаську, бурбонську і інші старовинні сорти з сучасними чайно-гібридними і флорибунда. Результат вийшов вражаючий!

Новостворена англійська троянда поєднала в собі такі якості:

1.    переваги старовинних сортів: вінтажна чашоподібна форма квітки, складна пропорційна форма куща;

2.    виражене цвітіння чайно-гібридних (тривале або безперервне);

3.    надзвичайну повноту квітки, що досягається завдяки густомахровому розташуванню пелюсток у квітці і створює неперевершений оксамитовий ефект (у деяких сортів в 1 квітці зосереджується до 120 пелюсток!);

4.    більшість сортів можуть «похвалитися» сильним п'янким ароматом.

5.    Чагарник, в залежності від сорту, може бути різноманітного типажу: низький, високий, плетистий, розпростертий, густогілковий, розріджений і т.д. Найчастіше - пишний, з елегантним вигином гілок.

Квіти: дуже великі, махрові, оксамитові.

Цвітіння: тривале або безперервне.

Догляд: Англійські троянди створювалися в умовах нерозпещеного сонцем клімату Туманного Альбіону, тому деякі сорти відрізняються непоганою тіньовитривалістю. Однак, для того, щоб англійська троянда радувала гармонійним розвитком, її потрібно регулярно поливати і підживлювати, а також - не забувати про обробку від шкідників і хвороб.

Освітлення: Для гармонійного розвитку англійських троянд, необхідно, щоб вони знаходилися під прямими сонячними світлом приблизно 4-5 годин в день.

 Англійські троянди

Застосування в ландшафтному дизайні: ідеально виглядають як в одиночній посадці в якості «солістів» квітника, так і в масових посадках для створення вишуканих садових композицій. Часто висаджують в міксбордерах, на передньому плані чагарникової групи і живоплотів.

Паркові троянди

Вінтажна розкіш і природна простота цього класу троянд заворожує. Незважаючи на те, що щорічно селекціонери створюють свіжі новинки, класичні паркові троянди ніколи не вийдуть з моди. До цієї сортовий групи відносять старовинні троянди, культурні декоративні шипшини і деякі сучасні гібриди.

Переваги паркових троянд зосереджені в наступних характеристиках:

1.    Гарний великий і об'ємний кущ;

2.    Достаток зелені і різноманітність кольору;

3.    Багате і тривале цвітіння;

4.    Підвищена стійкість до холодів.

Кущ: у висоту може досягати до 2-3 м.

Цвітіння: з початку до середини літа.

Догляд: паркові троянди досить невибагливі і не вимогливі до частої обрізки. Квіти можуть утворюватися навіть на застарілих здерев'янілих пагонах.

Освітлення: переважне перебування під хорошим освітленням, можлива легка півтінь для «перепочинку», щоб квіти не вигорали під безперервно палючим сонцем, але при цьому отримували необхідну кількість сонячного світла.

 Паркові тороянди

Застосування: паркові троянди здатні змінити до невпізнання ландшафт будь-якої ділянки. Просто незамінні в дизайні природного стилю. Виглядають невимушено, ностальгічно і таємниче. Якщо ви бажаєте озеленити ділянку, наситивши його не тільки красивими квітами, а й додати для контрасту побільше зеленого листя - сміливо використовуйте паркові троянди. З їх допомогою Ви, немов, поринете в атмосферу старовинного саду.

 

Троянди Кордес

Ще в позаминулому столітті талановитий ентузіаст Вільгельм Кордес, будучи всього 22-х років від роду, заснував свою садову фірму, яка мала тоді ще вузьку спеціалізацію - вирощування троянд.

Чи міг подумати з діда-прадіда моряк, що цей прецедент увійде в історію як старт глобальної селекційної імперії троянд, а його ім'я буде носити не одна троянда, а ціла відособлена група сортів? Сьогодні справу Кордеса-старшого продовжують його нащадки, а чудові сорти троянд, виведені в його розсадниках, прикрашають елітні сади по всій земній кулі.

За які якості у всьому світі так популярні троянди Кордес?

  • Квітки: великорозмірні густомахрові, зібрані в об'ємні суцвіття;

  • Цвітіння: багата ремонтантна і безперервна тривалість цвітіння триває до перших осінніх холодів;

  • Листя: соковиті, глибокого темно-зеленого відтінку, з легким глянцевим відблиском;

  • Зимостійкість: відмінна стійкість до холодів і шкідників;

  • Кущ: значного розміру, з плетевидними пагонами.

 Троянди Кордес

Застосування: елітні сорти Кордес переважно використовуються в якості родзинки квітника. Їх висаджують на найвидніших і відкритих ділянках, щоб ніщо не затінюють красу вишуканих троянд. Плетисті сорти розташовують біля опор, при розміщенні прямостоячих кущів враховують максимальну і бажану висоту пагонів.

    

Троянда Флорибунда

Читаючи між рядків, можна дізнатися про головні особливості класу прямо з його назви, яке можна дослівно перекласти «рясноквіткова».

Ця сортова група може похвалитися дуже тривалим і буйним цвітінням.

Флорибунда займає проміжну позицію між чайно-гібридними і поліантовими трояндами і включає в себе широкий спектр сортів: низькорослі (до 40 см), середні (60-80 см) і високорослі (близько 1 м).

Грандіозне різноманіття кольорів перевершує навіть колірну палітру чайно-гібридних сортів.

  • Квітка: в діаметрі - від 4 до 8 см; в залежності від конкретного сорту, можуть бути простими, напівмахровими або сильномахровими. Форма квітки варіюється у різних сортів від плоскої чашоподібної до витягнутої бокаловидної.

  • Цвітіння: дуже тривале і щедре, найчастіше - безперервне. Період цвітіння флорибунди, як правило - довше, ніж у інших класів троянд.

  • Кущ: акуратний, з витонченою формою пагонів.

У деяких країнах замість назви «флорибунда» вживаються такі іменування, як «троянди з суцвіттями», «гибридно-поліантові» або «клумбові».

  • Догляд: висадка на добре освітленому місці, своєчасна прополка і рясний полив. Навесні рекомендується проводити планову обрізку.

  • Зимостійкість: висока, але, щоб не ризикувати, на зиму рекомендується вкривати агроволокном.

Троянда Флорибунда

Застосування: найпопулярніший спосіб дизайну квітника - висадка троянд.

 

Бордюрні троянди

Лаконічні невисокі кущики з милими акуратними квіточками - витончене обрамлення для квітників, майданчиків, зон відпочинку. Бордюрні троянди - ідеальна сортова група для створення ефектних ландшафтних обкантовок. «Живий» бордюр - свіже і оригінальне рішення для присадибної ділянки або паркової зони. Невисока мініатюрна огорожа, усипана яскравими квітами - барвистий і самодостатній акцент.

Такий зелений бордюрчик можна використовувати як в композиції з іншими сортами, так і як самостійну композицію, що обрамляє рівний акуратний газон.

Клас є середньо- і низькорослі рослини, висота яких, як правило, не перевищує 60 см.

  • Кущ: компактний;

  • Квітки - невеликі, пишні, махрові;

  • Цвітіння - тривале.

  • Догляд: дуже невибаглива сортова група, легко приживаються при пересадці, досить морозостійкі.

 Бордюрна троянда

Застосування: висадка на передньому плані клумб перед вищими рослинами (для створення різних 3Д-композицій, маскування голих або непривабливих пагонів кущів); одиночні і групові посадки; формування «живих бордюрів»; висадка в контейнери; створення «сухих квіткових струмків».

 

Дрібноквіткові троянди

Наймолодша і дуже незвичайна сортова група. Дрібноквіткові троянди вперше побачили світ не так давно - у другій половині ХХ століття. Клас виведений на основі флорибунди і має кілька «імен». Крім класичного найменування, ці троянди часто називають «спрей» або «рожеві бризки». У розмовній мові нерідко можна почути про них, як про «весільні троянди». Чому їх так називають? Про це - трохи пізніше.

Почнемо з характеристик класу:

  • Кущ: компактний, невисокий, в середньому - не вище півметра;

  • Аромат: легкий, ледь відчутний;

  • Пагони - міцні, прямостоячі, густо посипані квітами. На одному пагоні може зосередитися до 15 бутонів.

  • Квіти: мініатюрні, дуже акуратні і милі.

  • Догляд. Традиційний для троянд: підживлення і видалення бур'янів, ретельний полив. Мають гарну стійкість до захворювань і холодів.

Ці троянди дуже рясно і довго цвітуть: на одному кущику може розташовуватися більш 100 кольорів. Суцвіття нагадують бризки ніжного рожевого цвітіння, за що їх і називають «троянди спрей».

 Дрібноквіткові троянди

Застосування: одиночна або масова посадка в садах, парках, зонах відпочинку. Ідеальні для зрізу і створення букетів, ікебан, інших квіткових композицій. Використовуються для оформлення банкетних залів, урочистих церемоній. Завдяки своїй ніжній і романтичній фактурі, троянди дуже добре підходять до образу нареченої, за що і отримали альтернативну назву «весільні».

17.04.2018

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.