Гладіолуси в ландшафтному дизайні. Як створити гарний гладулярій

Гладиолусы в ландшафтном дизайне. Как создать красивый гладулярий

Гладіолуси можна віднести до розряду елітних, «царських» кольорів. Він має цікаву форму і стильну фактуру. Його спрямовані вгору суцвіття здатні прикрасити і наповнити сад абсолютно новими відтінками і створити неймовірну по красі композицію.

Але перш, ніж приступити до посадки гладіолусів і декоративного оформлення присадибної ділянки, потрібно знати деякі нюанси.

Ландшафтні дизайнери при проектуванні робіт з оформлення дачних ділянок використовують досить великий список рослин. Кому дістається головна роль (в даному випадку гладіолус), а комусь відводиться роль другого плану (обрамлення). На сьогоднішній день в світі налічується більше двохсот видів гладіолусів і більше тисячі сортів цієї культури. Але ландшафтні дизайнери гранично обережно «впроваджують» гладіолуси в загальні композиції - у них досить специфічна зовнішність.

насіння гладіодусов замовити
види гладіолусів

Якщо висадити квітку в одиничному екземплярі - вона може втратити свою монументальність і імпозантності. Якщо оформити «колективну» висадку - є загроза, що клумба буде виглядати дуже хаотично і безглуздо. Тому важливо, щоб при створенні ландшафтних композицій були враховані всі пропорції і особливості обраних рослин.

Щоб мати більш повне уявлення про розмаїття цього унікальної рослини, розглянемо цю культуру більш детально.


насіння гладіодусів замовити
Види гладіолусів

Завдяки своїй будові і загостреній формі, квітку «нагородили» другою назвою - «гладіолус». Належить він до сімейства ірисових, це багаторічна, бульбоцибульна рослина.

Щоб краще орієнтуватися по видових відмінностях гладіолусів, використовується класифікація за:


Терміни цвітіння.

Як і у більшості культур - це ранні, середні або пізні терміни. Від того, який це сорт гладіолуса, залежать і терміни вегетаційного періоду. Від посадки і до появи перших бутонів проходить приблизно від сімдесяти до дев'яноста п'яти днів.

Одні з найбільш високорослих гладіолусів виростають в довжину до метра сімдесяти сантиметрів. І цей факт дозволяє рослині створювати в загальній композиції на клумбі ефектний і барвистий акцент.

Градація за розмірами квітки:

1. Дрібний – в діаметрі шість-сім сантиметрів;

2. З дрібними суцвіттями до десяти сантиметрів;

3. Із середніми суцвіттями – до дванадцяти сантиметрів;

4. З великими – п'ятнадцять сантиметрів;

5. З гігантськими – можуть перевищувати сімнадцять сантиметрів.

Види великих гладіолусів
Види маленьких гладіолусів

Існує відмінність і по форми пелюсток. Край пелюстки може бути рівним або гофрованим. Забарвлення буває однотонним или комбинированим (всього одинадцять провідних груп). Є відмінності і по розташуванню суцвіть на стеблі. Це одностороннє або двостороннє, спиралевидне або колосовидное.

Тому при виборі гладіолусів, важливо ще раз переглянути каталоги, і переконатися, що це саме той сорт гладіолуса, який ви хочете у себе бачити

Тонкощі використання гладіолусів для прикраси саду


Рослина дуже примхливе, вимогливе у догляді. Але варто всього один раз використовувати гладіолус в ландшафтному дизайні, щоб переконатися, що це абсолютно правильне рішення. І що від цього загальна «картинка» саду тільки виграє.

При створенні гладулярія (так називається клумба з однойменною квіткою), важливо точно визначити, які рослини будуть оточувати високорослі гладіолуси, які потрібно підібрати кольори і відтінки, щоб клумба виглядала гармонійно і стильно. Як і при оформленні інших квіткових композицій, тут також діє основне правило - помірність при виборі кольорів і відтінків.

Ще один нюанс - тривалість цвітіння культури. Тому продумайте, чим ви заповните порожнечі після припинення цвітіння.

гладіолус в ландшафному дизайні
як прикрасити ділянку гладіолусами

    Отже, які квіти оптимально підійдуть для «супроводу» царської персони, щоб цвітіння на клумбі було безперервним:

  • В кінці весни - це гіацинти, і звичне комбінування: нарциси плюс тюльпани;
  • У першій половині літа - низькорослі півонії, іриси і, всіма улюблені ромашки;
  • Далі вся «влада» передається гладіолусу;
  • На початку осені - гортензії, айстри і хризантеми.

Для того, щоб якось збільшити час цвітіння гладуляріїв, можна висадити гладіолуси з різними періодами цвітіння. Це дозволить розтягнути "задоволення" і милуватися соковитими фарбами ще місяць.

з чим скомпонувати гладіолуси
клумба з гладіолусами

    Рекомендації фахівців:
  • При створенні клумби потрібно уникати сусідства гладіолусів і жоржин. По-перше - у них збігається період цвітіння. По - друге вони вже самі по собі досить яскраві «персони», і їх барвистість буде «забивати» один одного. А ми ж пам'ятаємо, що в квіткових композиціях повинен бути тільки один соліст;
  • Сорт гладіолусів, у яких комбіноване забарвлення, краще висаджувати окремо від загальної групи. Поодинці у них більше шансів розкритися і показати всі свої достоїнства;
  • Щоб клумба виглядала стильно, на задньому фоні рекомендується висаджувати рослини з однорідною структурою і кольоровою гамою. В ідеалі - це хвойники або вічнозелені рослини. Не менш гармонійно виглядатимуть «рослі» чагарники і екзотичні дерева;
  • Оскільки бульбоцибулини гладіолуси на зимовий період викопуються, то для обрамлення краще використовувати квіти-однорічники. Це полегшить процес викопування кореневої системи гладіолусів;
  • гладіолус в ландшафтному дизайні
    Як

  • Для оформлення доріжок і газонів використовуються низькорослі (бордюрні) сорти гладіолусів. Поєднання різних відтінків квітки, здатні створити неповторну і вишукану картинку;
  • Не рекомендується висаджувати в гладулярії гладіолуси різного «зростання». На тлі більш високих «побратимів», низькі сорти будуть втрачати свою індивідуальність і привабливість;
  • Якщо сорт гладіолусів високий і об'ємний, в обов'язковому порядку потрібно запастися підпорами. Інакше стебло, під вагою суцвіть не витримає і обламається;
  • При оформленні квіткових композиції, для «других ролей» використовують низькорослі хосту і лілійники. Не гірше виглядатимуть і флокси, рута, шавлія, материнка, майорця. При створенні міксбордерів, ідеальним рішенням буде використання природних каменів, хвойніков, ялівцю.
красиві гладіолуси купити
Замовити насіння гладіолусів

Сорти гладіолусів


Як писалося вище, у гладіолуса одинадцять основних колірних відтінки. Білі сорти в квіткових композиціях, будуть вносити нотку чистоти і невинності. Жовті сорти – асоціюються з променями сонця, і дарують вам тепло і світло. Червоні сорти - більш чуттєві, нагадають вам про такі почуття як любов і пристрасть і т.д.


Вибір місця для посадки


1. Ділянка повинна бути сонячною. Затінені ділянки «обмільчать» суцвіття і відсунутність термінів нормального формування;

2. Подбайте про ґрунт, і його родючост. Ідеальний варіант - чорнозем, легка суглинка;

3. Культура не любить надмірного зволоження. При виборі ділянки під клумбу, потрібно віддавати перевагу рівному рельєфу. Якщо вибрати таке місце проблематично, подбайте про хороший дренаж;

4. Пориви вітру – це смертельний вирок для гладіолусів. Виберіть для нього тихі, безвітряні місця.

5. Хоч яка б прекрасна не була в своєму цвітінні створена клумба, в наступному році розбивати її на цьому ж місці не рекомендується.

6. Не менш ефектно гладіолуси будуть виглядати в контейнерах біля будинку, веранди і т.д.

види гладіолусів
як прикрасити ділянку гладіолусами

Попередники


При виборі місця під гладулярій, потрібно точно знати, що до цього моменту на ньому росло. Добрими попередниками будуть жоржини, квасоля, цибуля, часник, чорнобривці і майорці. Не бажані ділянки, де культивувався картопля, буряк, морква, капуста, редис.

гладіолуси на клумбі
яскраві гладіолуси

    Поради по догляду


  • Не забувайте про органічну підгодівлю. Вноситься на самому початку вегетаційного періоду.
  • Мінеральна підгодівля вноситься на етапі розвитку бутонів і листя;
  • Полив своєчасний і тільки ввечері;
  • Рекомендується обприскування;
  • Для збереження в ґрунті вологи, проводиться мульчування;
  • Для безперешкодного доступу кисню до кореневої системи гладіолуса, необхідно розпушування;
  • Не допускайте появи бур'яну.
гладіолуси види
красиві комбінації з гладіолусами

При, здавалося б, деяких складнощах, гладіолус здатний створити на ділянці яскраву і ефектну композицію. Можливо, що це перспективна рослина, ще не один раз здивує і вразить наповал своїми неймовірними формами і відтінками.

11.04.2020

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.