Глінтвейн - як приготувати самостійно зігріваючий різдвяний напій

Как готовить глинтвейн в домашних условиях

Слово «глінтвейн» перекладається як «палаюче вино». Невідомо, хто першим додумався не тільки підігрівати вино, але ще і в гарячий ароматний напій додавати всілякі спеції і цукор. Ще Аліціус (давньоримський кулінар) видав книгу, в якій навчав гурманів тонкощів приготування цього чудодійного напою. Особливою любов'ю і популярністю напій користується у населення Чехії, Німеччини, Австрії, Угорщини - адже для них гарячий зимовий напій - такий же символ Різдва, як і прикрашена ялинка, святкові ярмарки, катання на ковзанах.

Гарячим вином насолоджуються не тільки в Різдвяні свята, його також часто роблять в прохолодну і вологу погоду: глінтвейн - «магічний» засіб при нездужанні і застуді (звичайно, якщо Ви не приймаєте антибіотики і не маєте протипоказань).

Як приготувати глінтвейн самостійно. Правила і рецепти


Рецептурних варіантів виготовлення глінтвейну - неймовірна кількість. Починаючи від класики - додається гвоздика, аніс, кардамон, мускатний горіх, кориця, і закінчуючи всілякими добавками у вигляді перцю (горошку), імбиру, свіжих фруктів і ягід. Хтось любить додавати сухофрукти і т.д. Є рецепти, де присутні міцні напої, сік, всілякі лікери.

Класичний напій включає: вино (червоне), мед/цукор, спеції, фрукти. Всі перераховані інгредієнти закидаються в каструлю, слідом вливається вино і далі все розігрівається до сімдесяти градусів. Здавалося б, все просто. Але перед тим як самостійно розпочати приготування гарячого вина, прочитайте і запам'ятайте основні вимоги та правила:

  • Глінтвейн не повинен кипіти! Якщо все-таки напій закипів - то він вже для вживання не придатний. Тому, як тільки пінка зникне - негайно вимикайте вогонь. Важливо! Якщо напій нагрівається вище зазначеної температури - спирт починає активно випаровуватися, а в напої з'являються домішки, які дуже шкодять здоров'ю.

  • Готується глінтвейн тільки з червоного сухого і молодого вина, спиртовмісний відсоток - від восьми з половиною до дванадцяти з половиною. Ніколи не готуйте глінтвейн з елітних, витриманих вин. Це дуже нерозумне використання дорогих, напоїв і в наявності всі ознаки несмаку. Чудово підходить домашнє - з винних сортів винограду.

  • Спеції повинні додаватися тільки в цілому вигляді. Якщо їх перемолоти, то вони розчиняться, і глінтвейн стане просто каламутним.

  • П'ється напій тільки в гарячому вигляді! Переважно щоб келихи були високими, так вино буде повільніше остигати.

Як готувати глінтвейн в домашніх умовах
Як готувати глінтвейн в домашніх умовах

Класичний рецепт глінтвейну


Складові

  • вино (червоне) – пляшечка (одна);

  • мед - одна стол. ложечка;

  • мускатний горіх - на ваш смак;

  • водичка - одна/третина стаканчика;

  • гвоздика - шість-сім штучок.

Як приготувати:

Потрібно висипати в місткість/турку мускатний горіх, гвоздику, все залити водою і довести до закипання (кипить одну хвилину). Далі в посуд вливається винний напій і підігрівається на невеликому вогнику. Як тільки вино підігріли, в нього вливається ввесь вміст турки і мед, і все нагрівається до сімдесяти градусів.

Рецепт приготування класичного глінтвейну
Рецепт приготування класичного глінтвейну

Глінтвейн з соком граната


Додасть напою оригінальний і незвичайний фруктовий смак.

Складові

  • вино (червоне) - дві пляшечки;

  • сік граната - півтора стаканчика;

  • апельсин - один шматочок/скибочку;

  • кориця - дві палички;

  • аніс - три зірочки;

  • гвоздичка - дві штучки;

  • імбир - скибочку;

  • цукор - на ваш смак.

Як приготувати:

Змішується вино, сік, цукор і приварюється до тих пір, поки цукор не розчиниться. Далі додається імбир, гвоздичка, кориця і апельсин. Потім потрібно довести напій до температури сімдесяти градусів і прибрати з вогню.

Рецепт приготування глінтвейну
Рецепт приготування глінтвейну

Кавовий Глінтвейн


Складові

  • вже приготована (зварена) кава «мокко» - двісті п'ятдесят мл;

  • вино (червоне) - одна пляшка;

  • бренді/коньяк - одна чарка;

  • цукор - сто п'ятдесят грамів;

  • гвоздика - на ваш смак;

  • апельсинова або лимонна цедра.

Як приготувати:

Всі компоненти змішати, і підігріти до сімдесяти градусів. Потім гарячий напій розлити по келихах.

Рецепт приготування глінтвейну
Рецепт приготування глінтвейну

Глінтвейн на вині білому


Складові

  • вино біле - дві пляшечки;

  • мед - половина стаканчика;

  • яблуко - одна скибочка;

  • лимонна цедра - три скоринки;

  • кориця - дві штучки (палички);

  • гвоздика - дві штучки.

Як приготувати:

Вино змішується з медом і гріється на маленькому вогні. Потім додається гвоздика, кориця, цедра і яблучко. Потім напій, традиційно, підігрівається до сімдесяти градусів і знімається з вогню. Нехай глінтвейн трішечки відстоїться, і можна подавати.

Рецепт приготування глінтвейну
Рецепт приготування глінтвейну

Ще раз нагадаємо, що рецептів приготування глінтвейну в домашніх умовах (і не тільки) дуже багато! І вони можуть бути дуже індивідуальні. Хтось любить робити напій з білого вина, хтось кладе більше східних спецій і прянощів, кому більше подобається додавати екзотичні фрукти. Тому експериментуйте, пробуйте, і порадуйте себе улюблених ще одним дуже смачним, і ароматним напоєм.


30.10.2023

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.