Слово «глінтвейн» перекладається як «палаюче вино». Невідомо, хто першим додумався не тільки підігрівати вино, але ще і в гарячий ароматний напій додавати всілякі спеції і цукор. Ще Аліціус (давньоримський кулінар) видав книгу, в якій навчав гурманів тонкощів приготування цього чудодійного напою. Особливою любов'ю і популярністю напій користується у населення Чехії, Німеччини, Австрії, Угорщини - адже для них гарячий зимовий напій - такий же символ Різдва, як і прикрашена ялинка, святкові ярмарки, катання на ковзанах.
Гарячим вином насолоджуються не тільки в Різдвяні свята, його також часто роблять в прохолодну і вологу погоду: глінтвейн - «магічний» засіб при нездужанні і застуді (звичайно, якщо Ви не приймаєте антибіотики і не маєте протипоказань).
Рецептурних варіантів виготовлення глінтвейну - неймовірна кількість. Починаючи від класики - додається гвоздика, аніс, кардамон, мускатний горіх, кориця, і закінчуючи всілякими добавками у вигляді перцю (горошку), імбиру, свіжих фруктів і ягід. Хтось любить додавати сухофрукти і т.д. Є рецепти, де присутні міцні напої, сік, всілякі лікери.
Класичний напій включає: вино (червоне), мед/цукор, спеції, фрукти. Всі перераховані інгредієнти закидаються в каструлю, слідом вливається вино і далі все розігрівається до сімдесяти градусів. Здавалося б, все просто. Але перед тим як самостійно розпочати приготування гарячого вина, прочитайте і запам'ятайте основні вимоги та правила:
Глінтвейн не повинен кипіти! Якщо все-таки напій закипів - то він вже для вживання не придатний. Тому, як тільки пінка зникне - негайно вимикайте вогонь. Важливо! Якщо напій нагрівається вище зазначеної температури - спирт починає активно випаровуватися, а в напої з'являються домішки, які дуже шкодять здоров'ю.
Готується глінтвейн тільки з червоного сухого і молодого вина, спиртовмісний відсоток - від восьми з половиною до дванадцяти з половиною. Ніколи не готуйте глінтвейн з елітних, витриманих вин. Це дуже нерозумне використання дорогих, напоїв і в наявності всі ознаки несмаку. Чудово підходить домашнє - з винних сортів винограду.
Спеції повинні додаватися тільки в цілому вигляді. Якщо їх перемолоти, то вони розчиняться, і глінтвейн стане просто каламутним.
П'ється напій тільки в гарячому вигляді! Переважно щоб келихи були високими, так вино буде повільніше остигати.
Складові
вино (червоне) – пляшечка (одна);
мед - одна стол. ложечка;
мускатний горіх - на ваш смак;
водичка - одна/третина стаканчика;
гвоздика - шість-сім штучок.
Як приготувати:
Потрібно висипати в місткість/турку мускатний горіх, гвоздику, все залити водою і довести до закипання (кипить одну хвилину). Далі в посуд вливається винний напій і підігрівається на невеликому вогнику. Як тільки вино підігріли, в нього вливається ввесь вміст турки і мед, і все нагрівається до сімдесяти градусів.
Додасть напою оригінальний і незвичайний фруктовий смак.
Складові
вино (червоне) - дві пляшечки;
сік граната - півтора стаканчика;
апельсин - один шматочок/скибочку;
кориця - дві палички;
аніс - три зірочки;
гвоздичка - дві штучки;
імбир - скибочку;
цукор - на ваш смак.
Як приготувати:
Змішується вино, сік, цукор і приварюється до тих пір, поки цукор не розчиниться. Далі додається імбир, гвоздичка, кориця і апельсин. Потім потрібно довести напій до температури сімдесяти градусів і прибрати з вогню.
Складові
вже приготована (зварена) кава «мокко» - двісті п'ятдесят мл;
вино (червоне) - одна пляшка;
бренді/коньяк - одна чарка;
цукор - сто п'ятдесят грамів;
гвоздика - на ваш смак;
апельсинова або лимонна цедра.
Як приготувати:
Всі компоненти змішати, і підігріти до сімдесяти градусів. Потім гарячий напій розлити по келихах.
Складові
вино біле - дві пляшечки;
мед - половина стаканчика;
яблуко - одна скибочка;
лимонна цедра - три скоринки;
кориця - дві штучки (палички);
гвоздика - дві штучки.
Як приготувати:
Вино змішується з медом і гріється на маленькому вогні. Потім додається гвоздика, кориця, цедра і яблучко. Потім напій, традиційно, підігрівається до сімдесяти градусів і знімається з вогню. Нехай глінтвейн трішечки відстоїться, і можна подавати.
Ще раз нагадаємо, що рецептів приготування глінтвейну в домашніх умовах (і не тільки) дуже багато! І вони можуть бути дуже індивідуальні. Хтось любить робити напій з білого вина, хтось кладе більше східних спецій і прянощів, кому більше подобається додавати екзотичні фрукти. Тому експериментуйте, пробуйте, і порадуйте себе улюблених ще одним дуже смачним, і ароматним напоєм.
Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті. Авторизація