0

Гортензія садова (макрофіла) посадка і догляд

Гортензія садова – чудова рослина, і за красою, і за різноманітністю палітри кольорів суцвіть! А скільки різновидів сортів! Будь-який садівник знайде собі красуню, що найбільше пасуватиме: волотисту, деревоподібну або садову гортензію. Найпопулярніша – гортензія Садова або Макрофіла. Ось про неї і поговоримо докладніше. 

Гортензія купити

Як обрати рослину? 

Краще обирати рослини в контейнері, при цьому повинні бути дотримані пропорції надземної частини куща і кореневої системи, коренева система і місце, відведене для неї, не повинно бути дуже маленьким. Висаджувати такі рослини можна протягом усього сезону. 

Посадка 

Гортензія садова – один із небагатьох квітучих чагарників, які добре ростуть у тіні і півтіні. Дуже любить рослина рясний полив, особливо в перший рік після висадки, поки не виросло вторинне коріння. А ось щоб процес адаптації (приживлюваності) рослини пройшов якомога швидше, потрібно обов'язково змішати ґрунт з посадкової ями зі спеціальним субстратом для азалій, придбати його можна в нашому інтернет-магазині

Підживлення 

Кущ Гортензії садової досить великий, тому для рясного цвітіння необхідне підживлення раз на 2-3 тижні, рекомендуємо добриво для азалій, рододендронів та вересових. Вони містять знижений вміст хлоридів і здатні змінювати кислотність ґрунту під потреби рослин. Зверніть увагу на спеціалізовані добрива, внесення яких сприяє зміні кольору суцвіть від ніжно-блакитного до насичено-фіолетового. В цьому немає нічого незвичайного. Забарвлення квітів (крім білих і кремових) залежить від кислотності ґрунту, на якій висаджено кущ. Рожеве забарвлення – лужні ґрунти, відтінки блакитного і синього кольору – на кислих ґрунтах. Чи можна на нейтральному ґрунті змінити колір гортензії? Можна, для цього необхідне підживлення спеціальними добривами Агрекол або Таргет для гортензій, вони сприяють зміні кольору гортензії на насичено-синій. 

Гортензія в ландшафтному дизайні 

Гортензія – дуже виразне рослина, і як правило, в квіткових композиціях займає головне місце, а ось щоб підкреслити її справжню красу, можна висадити в нижньому ярусі хосту. 

Обрізка 

Гортензія садова або макрофіла не підлягає обрізці! Кущі можна тільки омолоджувати. Якщо кущ дуже сильно великий, потрібно видалити кожну четверту гілку, або обрізати пошкоджені гілки. Якщо ж обрізати гілки, наприклад як гортензію волотисту, можемо отримати чудовий зелений пишний кущ, але без цвітіння. Це пов'язано з тим, що квіти у Гортензії садової цвітуть на торішніх здерев'янілих пагонах. Чого не скажеш про інші різновиди гортензій, наприклад, у гортензії волотистої і гортензії деревовидної, пагони дерев'яніють швидко, тому весняна обрізка їм тільки на користь.


Обов'язково посадіть у себе на ділянці кілька кущів гортензії!

Саджанці гортензії

13.06.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.