0

Гусінь на капусті: як позбутись непроханих гостей

Гусеницы на капусте: как избавиться от незваных гостей

Де росте капуста, там є шкідники. Комахи харчуються соком, під’їдають листя, погіршують якість урожаю. Але захистити капусту можна якісними інсектицидами.

Основні шкідники капусти

Попелиці, слимаки та блішки

popelytsi_na_kapusti.jpg

Попелиці та блішки пошкоджують капусту, редиску, ріпу, брукву. Комахи малі (до 2–3 мм), але небезпечні. Через попелиць листя засихає та скручується.

Дорослі капустяні блішки і їхні личинки живляться листям рослин, вони вигризають на капусті мереживні візерунки. Жучки невеликі, завдовжки від 1,5 до 3 мм з овально-довгастими тілами й вусиками, що складають третиниу довжини тіла. За допомогою задніх ніг капустяні блішки стрибають. «Допомагають» цим шкідникам слимаки, що харчуються майже всім.

Заходи боротьби передбачають обприскування:

Капустяна муха

kapustyana_muha.jpg

Весняна капустяна муха нагадує звичайну, але має прозоро-сірі крильця з темними смужками. Розмір комахи сягає 5–6,5 мм. Найнебезпечніше — перше покоління, оскільки його личинки шкодять розсаді та молодим рослинам капустяних культур.

Літ весняної мухи триває з середини квітня до кінця травня. Але вже з початку червня «на службу» заступає літня капустяна муха — вона трохи більша (7–8 мм в довжину), а її прозорі-сірі крильця мають жовтуваті прожилки. Личинки цієї комахи в основному шкодять пізнім сортам капусти.

Ознаки наявності капустяної мухи:

  • затримка в рості;

  • загнивання коріння;

  • в’янення та зміна кольору листя (стає синюшно-свинцевим).

Боротися з капустяною мухою можна за допомогою інсектицидів Енжіо або Актеллік.

Капустяна міль

kapustyana_mil.jpg

Капустяна міль — це сіро-коричневий метелик, небезпечний для капустяних культур. Гусениці — 8 – 11 мм, зелені, з невеликими чорними плямами й рідкими чорними щетинками. Літ метеликів продовжується з кінця квітня до середини вересня. За рік з’являється 4–5 поколінь. Гусениці пошкоджують капусту в період формування «сердечка», через що не розвиваються головки.

Ознаки активності капустяної молі:

  • дірки на капусті;

  • павутина в капусті;

  • засихання листя, загальна ослабленість.

Для регулування кількості шкідників на ділянці важливо прибирати рослинні рештеи, на яких змує шкідник. Від молі застосовують інсектициди Ампліго або Проклейм. Серед біопрепаратів рекомендований Актофіт.

Капустяна совка

kapustyana_sovka.jpg

Капустяна совка — це коричнево-жовтий метелик із «рябими» крилами. Літ першого покоління триває з травня до середини липня, другого — із середини липня до кінця серпня. Помітити комаху можна увечері та вночі, вдень вона ховається. Капустяній совці не подобається спека з низькою вологістю: за таких умов плодючість метелика знижується.

Гусениці першого покоління особливо шкодять капустяним та зернобобовим культурам, другого — цукровим бурякам (проте страждає і капуста середніх/пізніх сортів). Загалом капустяна совка харчується величезною кількістю овочевих, плодових, польових та лісових рослин.

Ознаки активності шкідника:

  • скелетування нижньої частини листків;

  • отвори неправильної форми на листі;

  • забруднені екскрементами ходи в качані.

Дієві проти совки — Ампліго або Проклейм, Прованто Профі. При незначному зараженні використовують біопрепарати: Лепідоцид чи Бітоксибацилін.

Капустяний білан

kapustyana_sovka_gusin_na_kapusti.jpg

Капустяний білан — гарний білий метелик з чорними плямами на крилах. Літати починає в квітні й особливо помітний в сонячні дні. За сезон розвивається 2–3 покоління. Шкоди комаха завдає капусті, ріпі, ріпаку, редисці, гірчиці тощо.

Ознаки активності капустяного білана:

  • павутинний поясок на стеблах, стовбурах, інших поверхнях (за його допомогою кріпляться зимуючі лялечки);

  • виїдене листя, від якого залишаються лише прожилки;

  • екскременти на рослині.

Чисельність капустяного білана знижують близько 40 видів природних ворогів. Кладки знищує яйцеїд, гусінь – їздці. За високої вологості повітря гусениці й лялечки часто гинуть від хвороб, спричинюваних мікроспоридіями, фляшеріями та іншими збудниками.

Для знищення білана чудово підходить Ампліго, а серед біоінсектицидів — Актофіт.

Білокрилка

bilokrylka_na_kapusti.jpg

Білокрилка — світла дрібна комаха (до 1,8 мм), трохи схожа на метелика. І дорослі особини, і личинки висмоктують сік рослин. Страждає ріпак, капуста (брюссельська, цвітна, броколі, чорна), а також полуниця, огірок, томати, перець.

Білокрилка переносить збудників вірусних хвороб й виділяє медяну росу (а через неї з’являється сажиста цвіль). За рік комаха дає 10–16 поколінь. Вона полюбляє теплиці, з яких потім розлітається по ділянці.

Ознаки активності білокрилки:

  • липка медяна роса на рослині;

  • білий наліт, який згодом чорніє;

  • пожовтіння та деформація листя;

  • відставання у рості.

Проти білокрилки застосовується Актара, Актеллік, Енжіо, Вертімек — дієвий препарат із невеликим терміном очікування (лише 7 діб), що дуже важливо для овочевих культур, адже білокрилка завдає шкоди впродовж усього сезону і перед збором урожаю також.

Рекомендовано використання препаратів у суміші з ад’ювантом Глюстен. Листя капусти має восковий наліт, тому важливо використовувати прилипач, який запобігатиме стіканню препарату. Обробка з ад’ювантом економить розчин, покращує ефективність обробки, а ще й подовжує захисний період препаратів.Важливо чергувати препарати, щоб уникнути резистентності.


Коли обробляти капусту від шкідників

Чекати засилля шкідників на капусті не варто. Захищати рослину потрібно ще до посадки й продовжувати в період вегетації:

  • розсаду замочують в розчині Актари, Антихруща, Матадора або пролити ґрунт перед посадкою розчином Твікса — це на місяць дасть захист від дротяників, капустянки, білокрилки, попелиці, совок тощо;

  • якщо обробка розсади була пропущена, то на етапі 5–6 листків обприскують рослини одним із препаратів: Енжіо, Прованто Вернал, Прованто Максі — це вбереже від попелиці, блішок, капустяної мухи;

  • у фазу утворення головок застосовують Проклейм, Матч, Прованто Профі — це допоможе від лускокрилих шкідників (капустяної молі, білана, совки);

  • після закінчення дії попереднього інсектициду повторно проводять обробку від лускокрилих — враховують інструкцію до конкретного засобу, а також змінюють препарат (щоб уникнути резистентності);

  • за 10 днів до збирання врожаю оброблюють капусту фунгіцидом Квадріс — він продовжує термін зберігання головок та загалом покращує якість плодів;

  • 2–3 рази за сезон підживлюють капусту біологічним добривом Ізабіон — так можна підвищити стійкість культури до посухи й інших несприятливих факторів;

  • створюють некомфортні умови для комах — глибоко проорюють ґрунт, видаляють бур’яни, прибирають рослинні рештки, періодично розпушують міжряддя.

Захист капусти ускладнюється неймовірною поширеністю шкідників. Але сучасні препарати значно зменшують популяцію попелиць, молі, білокрилки тощо. Головне — вчасно застосовувати інсектициди: вони єдині дозволяють зберегти урожай.


05.06.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.