0

Як зберігати контейнерні холодостійкі рослини взимку

Уличные растения в горшках

Декоративні контейнери і кашпо дивовижно прикрашають будь-який сад, а ще - вони прекрасні помічники в створенні певного стилю в ландшафтному дизайні. Ще один плюс в їх мобільності, їх можна переміщати і розставляти всюди - від порога будинку до найглухіших куточків саду. Але це ви і самі добре знаєте.

Сьогодні ми поговоримо про збереження багаторічних морозостійких контейнерних рослин в зимовий період.

Пересадка рослин з кашпо / контейнерів у відкриту землю

Пересадка рослин з кашпо / контейнерів у відкриту землю - найпоширеніший спосіб зберігати контейнерні рослини до весни. Але ми повинні внести поправку на те, що цей спосіб і самий клопіткий.

Щоб рослині було «зручніше» зимувати, в землі викопується рів (глибина залежить від довжини коренів), і закидається торфом. Щоб коріння «дихали», на дно (в ідеалі) засипається пісок з керамзитом.

Далі йде мульчування - опале листя, тирса, кора дерев.

Важливо! Кожен вид мульчі має свої, особливі характеристики. Приклад: кора дерев трохи підвищує кислотність грунту, і в підсумку може підійти не до всіх культур. Тому звертайте на це увагу.

Навесні всі багаторічники дружно перекочовують знову в контейнери. Тільки не забудьте їх перед посадкою правильно і грамотно обрізати.

пересадка рослин

Зимівля багаторічників в грунті, прямо в контейнерах

Значно спрощує процес збереження багаторічників. Тобто все просто - ви прикопуюте в грунті рослини прямо в ємностях. Робити це потрібно поки що земля не промерзла, щоб коренева система рослини «брала» тепло з відкритого грунту - вона не так буде промерзати.

Але і тут є свої нюанси:
  • Якість ємностей. Потрібно брати до уваги і морозостійкість ємностей, звертати увагу на особливості і якість. Є матеріали пористі, які занадто поглинають вологу, і взимку вони можуть просто лопнути. 
    Кліматичні особливості. Фахівці кажуть, що спокійно перезимують в грунті рослини, які за своєю характеристикою на дві позиції нижче кліматичної зони, в який ви проживаєте. Наприклад, якщо ви перебуваєте в п'ятій зоні (кліматичної), то сміливо можете висаджувати рослини, призначені для третьої зони.
  • Дренаж. Грунт тане набагато повільніше, ніж земля в контейнерах, і з цієї причини в горщиках може утворитися застій вологи. Всі ці фактори можуть призвести до гниття кореневої системи або до виникнення льоду. Цю проблему можна обійти, якщо горщик трохи нахилити.

вуличні рослини в горщиках

Зберігання (укриття) рослин під стіною з південного боку

Зберігання (укриття) рослин під стіною з південного боку - цей хід захистити ваші рослини від крижаного, пронизливого вітру. Зберіть в «купку» кілька контейнерів, і залиште їх так зимувати.

Важливо! Чим в контейнері менше землі, тим швидше замерзне коренева система.

Якщо ви не знайшли підходящого місця, де можна прикопати контейнер, то просто вставте горщик з рослинами в більш об'ємну ємність. А порожнечі засипте мульчею або грунтом.

До речі, в спеціалізованих магазинах можна придбати багато різних розбірних конструкцій, і всяких «штучок», які допоможуть захистити ваші рослини від холодів.

Якщо ви не маєте можливості їх придбати, існує багато народних пристосувань і хитрощів. Наведемо приклади.

  • Вставте навколо контейнерів кілочки, і обтягніть мішковиною. Лиття рослин торкатися матеріалу не повинні.

  • Сіточка для курчат. Оточіть нею ємності / контейнери і заповніть її мульчею / опалим листям. І як мало земля замерзне - додайте мульчу / листя до верху рослин;

  • Тепер хвойники. Вони витримують зниження температури до двадцяти п'яти градусів морозу. Але краще коріння захистити, особливо якщо рослини знаходяться на відкритій площі. Для цього потрібно ємність обгорнути  утеплювачем з фольги в пару шарів. Дивіться, щоб висота фольги була вище ємності / контейнера на 15 сантиметрів. 

Укривний матеріал

Зимівля рослин в спеціалізованих розплідниках

Має місце бути і така послуга. Ваші рослини всю зиму будуть під наглядом досвідчених фахівців, які будуть за ними доглядати, і гарантовано збережуть до весни.

Що робити з вивільненими на зиму контейнерами / кашпо?

Потрібно ретельно очистити їх від грунту, і провести дезінфекцію розчином марганцівки.

Якщо ж ви хочете прикрасити будинок до Новорічних свят, то кашпо можна задекорувати сосновими гілками, прикрасити шишечками, іграшками. І гарний настрій супроводжуватиме Вас всю зиму.

Як зберігати контейнери

Зимовий догляд за рослинами

16.11.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.