0

Як підготувати багаторічники до зими?

Многолетники

Зима завжди була, є і буде одним з найважчих і серйозних випробувань для садових культур, та й для всіх рослин в цілому. Тому сьогодні ми торкнемося одну дуже важливу тему - збереження і захист багаторічних рослин в зимовий період.

Як допомогти багаторічникам добре перенести холоднечі?

Перш за все, перед зимівлею рослини повинні зміцніти і набрати силу. Саме тому, поки квіточки не зів'яли, їх потрібно встигнути добряче підгодувати фосфорними, калійними добривами.

Проводиться процедура підживлення в осінній, теплий період. Саме завдяки цим добривам і підвищується морозостійкість багаторічних рослин. Ще потрібно встигнути вибрати хороший і сонячний день, для того щоб обробити грунт і обробити рослини препаратами від хвороб і шкідників. Потрібно пам'ятати, що тільки здорові і зміцнілі рослини можуть пережити сувору зиму.

 добрива для рослин

Потрібно провести обрізку

Головна і основна частина багаторічників - це звичайно ж корінь. «Надземні» ж частини з'являться в кожному новому сезоні. І саме зів'ялі стебла, квітки потрібно по осені зрізати, інакше вони завадять багаторічникам нормально перенести зиму, а по весні будуть заважати росту новим пагонам.

Вічнозелені багаторічники осінньої обрізки не потребують. Виняток - хворі або ослаблені рослини. 

Для чого потрібна осіння обрізка багаторічників? 

  • запобігає гниття коренів;

  • видаляє заражені вірусними і грибковими інфекціями надземні частини рослини;

  • винищує личинки всіляких шкідників;

  • спрощує процедуру мульчування;

  • сприяє більш надійному утепленню коренів і збереження ростових нирок.

Обрізка саду

Мульчування

Холодна і безсніжна зима - це найсерйозніша небезпека для мешканців саду. Навіть якщо мороз не великий (від -8 до -10 градусів), але тримається досить довго, - він здатний занапастити навіть самі загартовані багаторічники. А про молодняк ​​і говорити не доводиться. Нагадаємо, що ростові бруньки у багаторічників формуються зверху, і без надійного захисту вони загинуть. Тому єдиний спосіб захистити рослини від вимерзання - це провести мульчування. Замульчувати, бажано, не тільки теплокровні рослини, але і морозостійкі. Іноді заявлена ​​при покупці морозостійкість рослини сильно перебільшена.

Ідеальними матеріалами для мульчування вважаються перегній, готовий (перепрілий) компост або торф (сухий). Взимку така мульча захистить рослини від вимерзання, навесні - буде прекрасною підкормкою для зростання молодих, здорових рослин.

На другому місці - сидерати, мох, земля - ​​їх можна перемішувати в різних пропорціях.

У тих, у кого грунт кислий, хорошим рішенням буде замульчувати рослини хвойними голочками.

Не потрібно проводити мульчування культур свіжою тирсою або стружкою - спочатку вони повинні пройти процес компостування.

Так само фахівці не рекомендують мульчувати рослини дрібними тирсою. Вони можуть збитися / злежатися і утворити на поверхні землі щільну кірку.

Важливо! Не використовуйте для мульчі і приховування солому. Вона може зібрати на вашій ділянці непрошених і голодних гостей - мишей. Спочатку вони розправляться з соломою, а потім візьмуться за саму рослину.

Укривання багаторічників  

Укривання багаторічників

Теж одне з найважливіших заходів щодо захисту рослин від морозу. Можна використовувати опале листя, але тільки в тому випадку, якщо дерева не хворіють тими ж хворобами, що і багаторічники, у вигляді профілактики рекомендується її обробити сечовини розчином. Щоб листочки не здуло поривом вітру, зверху їх потрібно «придавити» очеретом, хмизом, ялиновим гіллям і т.д.

Для захисту можна використовувати і укривні неткані матеріали - агроволокно, всілякі ящики (дерев'яні), коробки або щільний папір.

Не можна вкривати і утеплювати рослини, які не проводять вологу і повітря матеріалами (руберойдом, поліетиленовою плівкою і т.д.).

06.11.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.