Як підготувати троянди до зими? Основні етапи

Как подготовить розы к зиме? Основные этапы
Ось і прийшла пора холодів, коли вся природа намагається утеплитися до зими. Ви вже підготували свій сад до морозів? Якщо ні, то поспішіть це зробити, щоб навесні ваша територія не втратила колишньої привабливості.

Що спільного у троянди з жінкою? І за королевою квітів, і за представницями прекрасної статі потрібно вміти правильно доглядати. Щоб милуватися райського красою трояндового саду, потрібно ретельно подбати про підготовку рослин до періоду припинення вегетації і зимівлі. Але в цьому питанні важливо знайти баланс: адже якщо ми зовсім не будемо приховувати кущики троянд на зиму, вони можуть підмерзнути, а якщо перестараємось з «зимовим одягом», троянди можуть в такій «лазні» запрівати і піддаватися зараженю бактеріальною і грибковою флорою.
Як підготувати троянди до зими
Як підготувати троянди до зими

Підготовка до холодів – не одноразова процедура, а ланцюжок послідовних заходів, які допоможуть трояндам поступово і найбільш безболісно зустріти морозний сезон. Найбільш уразливі і чутливі до морозів чайно-гібридні и деякі плетисті сорти: їм потрібно приділити особливу увагу. Мініатюрні, паркові і троянди флорибунда холоди переносять значно легше, при їх утепленні головне - не переборщити.

І етап - внесення осінніх добрив

Осінь - час змінити звичний «раціон» троянд і замість комплексних і органічних добрив здійснювати підживлення виключно калійно-фосфорними, такими як Екоплант и Суперфосфат подвійний. Спеціальний склад осінніх добрив наситить кореневу систему кущів поживними речовинами, підвищить їх стійкість до хвороб і холодів.

ІІ етап – проводимо обрізку

З кожного куща потрібно зрізати всі молоді пагони і листя. Навіть якщо Вам дуже шкода це робити, залишати листя і зелені молоді гілочки немає сенсу - вони все одно не перезимують, а тільки доставлять зайві проблеми. Перемерзле листя може загнивати і сприяти зараженню пагонів бактеріями і грибками. Здеревілі гілки просто укорочуємо для зручності при укритті. Зрілі пагони паркових сортів можна не обрізати. Крупноквіткові плетісті рекомендується зрізати на третину, а дрібноквіткові плетісті не вимагають особливого укорочення.


ІІІ етап – позбавляємося від зайвої і проводимо обприскування

Ретельно прибираємо різноманітне садове сміття навколо куща: невелике органічне сміття, стару траву і опале листя. Цей матеріал не просто вигрібаємо, а утилізуємо: в опалому листі більше шкоди, ніж користі, адже його так люблять шкідливі мікроорганізми, грибки і захворювання. Після того, як привели територію навколо кущика в акуратний доглянутий вигляд - обприскуємо троянду залізним купоросом, або бордоською сумішшю: це підвищить стійкість рослини до несприятливих факторів.

IV етап – відпочиваємо і чекаємо стійких холодів

Для того, щоб всі наші зусилля не виявилися марними, важливо вчасно зупинитися і дочекатися стабільно холодну погоду. У питанні укриття садових рослин краще трохи запізнитися, ніж надіти на них «шубку» передчасно. Невеликий мороз не тільки не зашкодить, а навіть загартує троянди. У разі ж занадто раннього укриття, цей захід може розбудити бруньки і спровокувати зростання нових пагонів. А це вкрай неприпустимо і дуже небезпечно для рослини в холодну пору року.

Як підготувати троянди до зими
Як підготувати троянди до зими

V етап: вкриваємо саджанець агроволокном

Про те, як правильно вкрити саджанець, в середовищі садівників не замовкають суперечки. І кожна з безлічі існуючих методик має свої переваги. Ми розповімо про один з найпростіших і в той же час ефективних способів укриття троянд. Отже, коли температура повітря стабільно не перевищує -6 С, виконайте наступні дії:
  • Для початку акуратно перекопайте землю навколо куща, не пошкодивши кореневу систему.
  • Укрийте землю ялиновим гіллям для захисту від гризунів.
  • Аккуратно пригните побеги к земле и зафиксируйте их проволокой.
  • Огорніть троянду, сформувавши над її основою конусоподібний насип висотою 20-30 см для аерації коренів і додаткового утеплення.
Як підготувати троянди до зими
Як підготувати троянди до зими

  • З сітчато-дротяного каркасу сформуйте невелику арку і накрийте її щільним білим агроволокном в 2 складання.
  • Зафіксуйте край агроволокна з трьох сторін за допомогою невеликого насипу землі або каміння. Одну сторону залишаємо відкритою до стійких морозів.
  • Коли зима в повній мірі вступить в свої права, фіксуємо четвертий край нашої міні-теплички і чекаємо рясних снігопадів.
Як підготувати троянди до зими
Як підготувати троянди до зими

Найголовніше в підготовці саду до зимівлі: не допускати основних помилок, які можуть нашкодити рослинам:
  • Не вкутуйте штамби дерев і пагони кущів агроволокном впритул, так як ефект утеплення створюється не від безпосереднього контакту утеплювального матеріалу і кори рослини, а від наявності повітряного прошарку між ними. Агроволокно не повинно бути намотаним «в обтяжку», а «сидіти вільно.
  • Якщо у вашому саду багато троянд, посаджених в безпосередній близькості один до одного, краще накрити їх міні-тепличкою разом: тоді повітряний прошарок буде ще більшим, і рослинам буде комфортніше зимувати.
  • Будьте обережні з поліетиленовою плівкою. Цей матеріал все рідше використовують для зимового утеплення саду з огляду на те, що подібна плівка не пропускає повітря, під нею утворюється конденсат і створюються сприятливі умови для розмноження хвороботворних бактерій і грибків.
Як підготувати троянди до зими
Як підготувати троянди до зими

Найголовнішим природним помічником утеплення саду є сніг. Рясні снігопади принесуть радість не тільки любителям покататися з гірки, а й усім вашим зимуючим рослинам. Чим більшим буде сніжний насип над утепленими кущами, тим легше буде трояндам перезимувати. Якщо зима не порадує традиційними для неї опадами в потрібній кількості, створіть над трояндами такі кучугури самостійно, зібравши випавший сніг і сформувавши над ними штучні снігові насипи.
Як підготувати троянди до зими
Як підготувати троянди до зими

Нехай зима буде лагідною для вас і вашого саду!
21.11.2019

Повернення до списку


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.