0

Як підготувати сад до весни

Как подготовить сад к весне

Час зимового відпочинку вже закінчується - дні стають все довшими, сонечко починає по-весняному пригрівати, пташині зграйки співають все веселіше і дзвінкіше. І разом з приходом весни, з'являються нові клопоти і турботи. Невгамовні дачники, з великим ентузіазмом і завзяттям прагнуть в свої улюблені сади і готові здійснювати нові трудові подвиги і звершення.

Отже, що потрібно зробити, щоб підготувати сад до зими?

Огляд рослин, що перезимували:


Можливо, хтось із садових жителів погано переніс зимівлю, і йому терміново потрібна допомога. Може бути, якийсь кущик потрібно пересадити в більш сприятливе місце, або десь потрібно поставити підпірку. Переглянули? Як тільки морози «підуть» - можна приступати до роботи.

Прибирання сміття


Всі органічні торішні відходи (гілки, листя і т. д.) спалюються. Пластикові пляшки, різні поліетиленові кульочки - вся «хімія» виноситься за межі ділянки і утилізується. Перегляньте плодові дерева, чагарники - можливо, там залишилися муміфіковані, висохлі плоди. Ви ж прекрасно знаєте, що в них можуть знаходитися гніздування шкідливих комах. Все це теж необхідно зібрати і спалити.

Далі очистіть водостоки, добряче перегляньте і помийте теплиці.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Побілка дерев


Не потрібно сліпо довіряти лютневим теплим дням і відлигам. Різкі стрибки температури можуть згубно позначитися на плодоносних деревах. Щоб цього уникнути, необхідна свіжа побілка.

Ви пам'ятаєте, що перед побілкою вапном, гілочки попередньо потрібно очистити від сміття і всіляких грибків. Ця процедура дозволяє знищити личинки шкідливих комах. Крім вапняних розчинів, зараз застосовується і багато інших сучасних препаратів. З їх допомогою агрономи ведуть боротьбу не тільки з шкідливими комахами, але і з гризунами, і іншими серйозними хворобами.

Захищаємо дерева від гризунів


Зайці і миші дуже люблять ласувати корою дерев. Тому уважно перегляньте обв'язку на штамбах плодоносних культур, якщо є необхідність - замініть. Якщо є сніг, притопчіть його навколо дерева.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Мульчування


Використовуйте мульчу для захисту пристовбурних кіл. Мульчування допомагає зберегти вологу і тепло (в разі заморозків), і не дозволяє бур'янам стрімко розростатися. Тільки є нюанс: мульча не повинна покривати штамб повністю, потрібно залишити невеликий зазор в пару сантиметрів. Інакше придушуватися будуть не тільки бур'яни, а й плодова культура.

Пристовбурні щеплення


Лютий - якраз той місяць, в якому і проводяться зимові прищеплення. Діставайте заготовлений з осені матеріал - підщепи і живці і приступайте до роботи.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Обрізка дерев


Обрізку потрібно зробити до того моменту, коли активно починають «бігти» деревні соки.

Спочатку дерева звільняються від укривного матеріалу і потім ретельно оглядаються. Якщо після зимівлі на дереві з'явилися мікротріщини, їх необхідно замазати спеціальними засобами - це або садовий вар, або штучна кора.

Обрізка проводиться відповідно до правил і вимог, які застосовуються для тієї чи іншої культури, і коли температурний режим не падає нижче двох градусів тепла.

Огляд посадкового матеріалу


Перегляньте, щоб посадковий матеріал не був зіпсованим, гнилим і не був вражений хвороботворними мікробами. Все забраковане - негайно видаліть. Відсутні сорти саджанців, цибулинних і насіння ви завжди можете докупити в спеціалізованих магазинах.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Огляд інвентарю


Чи все у вас є? Чи все зимувало в належному вигляді. Можливо, у вас ще немає культиватора або, наприклад, граблі вийшли з ладу. Все почистіть, якщо є необхідність «підлатайте» або купіть нові інструменти. В «гарячу» пору - вам буде зовсім не до цього.

Ремонтні работи


Перегляньте, в якому стані знаходяться шпалери, паркани та інші споруди. Можливо, десь вони вимагають ремонту. Якщо так, займіться цим якомога раніше, поки на це є вільний час. Так, ви будете менше завантажені в розпал сезону, до того ж, вірогідність того, що вам під ноги впаде паркан або шпалера, значно зменшується.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Установка ємності для збору води


Без неї не виживе жодна рослина, а талий сніг і дощова вода - ідеальний варіант для економії, адже для саду та городу завжди потрібен регулярний полив, і, якщо поливати виключно водою «з-під крана» - це істотно позначиться на платіжках. У бочку можна збирати талий сніг, а якщо її ще встановити біля водостічної труби, то в неї буде стікати і дощова вода.

Спорудження компостної купи


Знайдіть відповідне місце, і наповніть її минулорічною мульчею і листям - все це послужить основою для її створення. Не забувайте, що вона повинна знаходитися подалі від молодих саджанців - щоб на них не переходили мікроорганізми, які можуть залишитися в торішніх відходах.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Внесення добрив


Після затяжної і холодної зими, ґрунт, природно, виснажився. Тому він потребує підгодівлі - мінеральної і органічної. Тільки завдяки добривам молоді рослини зможуть набратися сил і продовжити своє зростання. Ідеальне підживлення для весни - органіка і добрива, що містять азот.

Вирішіть, що хочете посадити


Продумайте, що ви хочете посадити або пересадити в цьому сезоні. Саме завдяки таким планам посадок, ви будете вже підготовлені до нового сезону і, можливо, вбережете себе від помилок, які можуть виникнути при недостатньо продуманому плані дій.

Як підготувати сад до весни
Як підготувати сад до весни

Ну ось, всі необхідні рекомендації ми вам дали. І ми будемо дуже раді, якщо вони вам допоможуть у цьому сезоні виростити і отримати хороший і якісний урожай.


13.02.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.