0

Як підготувати теплицю до зими

Уборка теплицы осенью

Від того, як ви підготуєте теплицю до весни, які ви проведете в ній профілактичні роботи - від всіх цих дій напряму буде залежати ваш майбутній урожай.

Щоб теплицю підготувати до весняної висадки, потрібно з ґрунту видалити всі залишки засохлих рослин, добряче вичистити покриття і ретельно закріпити каркас.

Які «найбільш хворі» проблеми в теплиці?


  • Насамперед, теплиця – це невеликий і обмежений простір, де «уміщається», в принципі, велика кількість рослин. Цей простір закритий і захищений від природних катаклізмів (вітер, сонячні промені і т.д.), має непроливний ґрунт. Тобто це «будиночки» зі своїм специфічним мікрокліматом, де не тільки добре ростуть і розвиваються рослини, а й ще паралельно, на жаль, розмножується величезна армія шкідливих комах.
  • Дуже часто в телицю на одному місці висаджується постійно тільки одна культура (або огірки, або помідори і т.д.) - все це веде до виснаження ґрунту. Ця складність вирішується регулярними підживлення. Але знову ж - є й інша проблема. За час «житія» на одному місці, наприклад, помідори, накопичується величезна кількість шкідників, які «спеціалізуються» тільки на цьому овочі. І знищити цих «гурманів» дуже складно.
Прибирання теплиці восени
Прибирання теплиці восени
  • Далі, як вище писалося, збираємо все сміття, всі залишки рослин (коріння в тому числі). Бажано рослинні залишки не складати в компост, а знищувати. На вигляд рослини здорові, а там - чи мало.
  • Потім знімаємо трубочки, крапельниці, які використовувалися для крапельного поливу - їх можна застосувати і в наступному році.
  • Повязочний матеріал - позбавляємося від мотузочок, ниточок, шнурків. Від всього, що використовували для фіксації рослин.
  • Збір і винесення мульчі.
  • Перекопка, розпушування ґрунту.

Миття теплиці. Потрібно мити теплою водою з рідким миючим засобом. Хтось використовує розчин соди - на одне відро води дві столові ложки. При митті особливу увагу звертати на стики каркаса. У них чудово можуть перезимовують комахи, зберігаються гриби (спори), а також там може скупчуватися велика кількість пилу.

Прибирання в теплиці


Під час прибирання теплиці дотримуються загальноприйнятих правил. Розглянемо їх.

  • Якщо в теплиці ще залишився урожай, його потрібно зняти і перенести на дозарювання в підготовлене приміщення.

    Найкраще для прибирання використовувати м'яку губку. Якщо застосувати жорсткий матеріал - можна подряпати стіни. Особливо це стосується теплиць, де стіни покриті полікарбонатом. Заключний етап збирання - пройтися по внутрішній поверхні теплиці шлангом.

Прибирання теплиці восени
Прибирання теплиці восени

Дезінфекція


Біологічна. Застосуються тоді, коли «тваринний» світ теплиці не агресивний, і не доставляв вам великого клопоту. використовується біофунгіцид Фітоспорин, разводиться згідно з інструкцією.

Хімічна. Якщо вас за сезон замучили гнилі, фітофтороз, плямистості та інші захворювання рослин, вам набридли польоти білокрилки, павутинний кліщ та інші комахи, можна застосувати сірчану димову шашку.

Для початку потрібно розрахувати кількість засобу/препарату, який знадобиться для обробки. Тому уважно читайте інструкції, там все поетапно розписано.

Після обробки приміщення відкривається і провітрюється два-три дні.

Важливо! При загорянні шашки виділяються дуже отруйні речовини. Тому при обробці теплиці, в ній не повинно бути жодної людини, а також тварин.

Обрабка ґрунту


Не страшно, якщо ви розкидаєте гній, який не до кінця визрів, перепрів. За зиму він «дійде». Потім грядки потрібно ще раз перекопати. Буде чудово, якщо ви взимку накидаєте на грядки сніжок, товщиною не менше двадцяти сантиметрів. Навесні ґрунт насититься вологою і буде готова дати вам новий урожай.

Прибирання теплиці восени
Прибирання теплиці восени

20.11.2019

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.