0

Як отримати максимальний урожай малини

Як отримати максимальний урожай малини:

секрети вирощування та догляду

Саджанці малиниЖодна садова ділянка не обходиться без присутності хоча б маленького малиннику. І це не дивно адже малина - одна з найбільш смачних ягід, гарна, соковита, з ніжним ароматом сонячного літа. А головне, ягоди малини - це джерело корисних речовин таких як вітаміни С, А, В, йод, фолієва кислота, мікроелементи: залізо, цинк, кальцій, мідь. Малина - універсальні домашні ліки: нормалізує діяльність шлунково-кишкового тракту, покращує апетит, є потогінниму і жарознижуючим засобом. Такими «смачними ліками» із задоволенням лікуються діти. Ягоди малини, в складі яких є мідь, є гарним антидепресантом і легко можуть позбавити від пригніченого стану вашу нервову систему.

Якщо на вашій ділянці ще відсутній настільки корисний кущ, то поспішіть ним обзавестися. Знаючи кілька секретів з вирощування та догляду за малиною, якими ми поділимося в цій статті, ви отримаєте багатий корисний і смачний урожай вже незабаром після посадки.


Правильний вибір посадкового матеріалу - це важлива частина роботи на шляху до отримання максимального врожаю малини

Численні сорти садової малини поділяються на основні чотири види: 

традиційна (звичайна) - добре пристосовується до умов середовища на садовій ділянці, але врожайність невисока.
великоплідна - врожайність висока, плоди великі - 10-12 г.
штамбова («малинове дерево») - має товсті прямостоячі кремезні пагони, які після прищеплення нагадують деревце і відповідно не потребує опори й підв'язки.
ремонтантна - має дуже високу врожайність, плодоносить вже в рік посадки двічі на сезон.

Популярні серед садівників сорти малини: 

Як правилько посадити малину
Середньопізня: Тумалін, Феномен
Рання ремонтантна: Хімботоп, Зюгана, Геракл
Жовта малина: Ранкова роса, Жовтий Гігант, Ярославна.

Необхідно пам'ятати, що навіть вдало підібрані сорти малини з часом вироджуються. Це пов'язано зі зносом кореневої системи і впливом на них шкідників і захворювань. Тому посадки малини потрібно періодично оновлювати.

Особливості посадки. Кущі малини садять одним масивом зазвичай вздовж паркану, на сонячному місці з рихлим ґрунтом, багатим мінеральними і органічними добривами. По закінченню 9 років малину треба пересаджувати на інше місце. Поруч з малинником не висаджують помідори, перець, картоплю, суницю, оскільки ці рослини хворіють одними і тими ж захворюваннями і можуть заразити саджанці малини.
Правила обрізки. Правильная обрезка – залог обильного урожая малины. Правильна обрізка - запорука рясного врожаю малини. Проводиться вона у два етапи: ранньою весною і наприкінці літа/на початку осені.
  • кущ оглянути і видалити старі, пошкоджені хворобами, слабкі відростки;
  • кущ оглянути і видалити старі, пошкоджені хворобами, слабкі відростки;
  • прорідити кущ до 10 стебел на метр квадратний;
  • не залишати пеньки від стебел, усі вилучені пагони винести за межі ділянки і спалити;
  • залишені стебла обкопати і підв'язати до опори при необхідності.
Добриво. Для гарного розвитку і високого врожаю садову малину потрібно удобрювати. Для цього є багато різних засобів, знайти які можна в нашому магазині. Для осінньої посадки використовуйте добриво Екоплант або Суперфосфат. Для весняної - Агролайф або Біопон Універсальний.
Полив. Садову малину поливають багато і часто. При нестачі вологи ягоди будуть дрібні і стануть обсипатися на землю, а молоді пагони не наберуть силу і в наступному році будуть маловрожайні. При відсутності опадів поливати потрібно двічі на тиждень з розрахунку 6 відер на 1 м2.
Зимівля. Коренева система у малини морозостійка, а ось гілки на зиму необхідно вкривати. Пригнути гілки до землі, зв'язати їх пучком і прикрити лапником або присипати землею.

Ось і всі секрети. Використовуючи їх у вирощуванні свого малиннику, ви неодмінно порадієте його великими, соковитими і солодкими ягодами.

купити саджанці малини в Україні

Успіхів!

09.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.