0

Як правильно підібрати ґрунт для кімнатних рослин

Как правильно подобрать грунт для комнатных растений

Пересадка потрібна для створення комфортніших умов для рослин. І найголовніший фактор здорового зростання — якісний та відповідний ґрунт.

Як зрозуміти, що кімнатну рослину пора пересаджувати

добавки до ґрунту.jpg

Кімнатні рослини пересаджують з ранньої весни і протягом літа (але не в період цвітіння). Головні ознаки, що квітці пора «переїжджати»:

  • повільне зростання за умови, що у рослини «все добре» (є підгодівля, правильне освітлення, комфортна температура);

  • коренева система повністю заповнила горщик;

  • дуже швидке пересихання землі - проблема особливо характерна для нещодавно придбаних рослин, які так і залишилися в «рідному» горщику з транспортувальним субстратом, такий ґрунт погано утримує вологу — і його варто замінити.

Невідповідний ґрунт не дає можливості квітці розвиватися. Рослина «чахне»:

  1. змінює колір чи втрачає листя;

  2. не цвіте;

  3. зупиняється у розвитку;

  4. стає уразливою до хвороб та шкідників.

Як визначити якісний ґрунт для кімнатних рослин

Якісний ґрунт не має шкідників, неприємного запаху, ознак цвілі. В його склад входить торф:

  1. верховий — легкий, кислий, бідний на поживні речовини;

  2. низинний — поживний, але важкий, погано пропускає повітря та воду.

Основний компонент більшості сумішей — верховий торф, який може комбінуватися з низинним. Додатково в ґрунті мають бути присутні мікро- та макроелементи, дренажні компоненти, біологічні стимулятори росту… — тобто все, що допомагає створити комфортний мікроклімат для рослини.

Добре зарекомендували себе ґрунтосуміші Compo. Торф для них видобувається в Німеччині на території, яка ніколи не використовувалася для сільськогосподарських потреб.

Вибір ґрунту для різних кімнатних рослин

Який ґрунт потрібен ароїдним

grunt dlia spatyfiluma.jpg

Ароїдні рослини можуть бути як квітучими, так і декоративно-листяними. Це антуріум, спатифілум, монстера, філодендрон тощо. Ідеальний ґрунт для них:

  1. легкий;

  2. пухкий;

  3. повітропроникний;

  4. здатний добре утримувати вологу;

  5. зі слабкою кислотністю.

Готові ґрунти для ароїдних зустрічаються досить рідко, тож можна використовувати ґрунт для декоративно-листяних чи універсальний, зробити суміш пухкою допоможуть добавки:

  • кокосові чипси — виготовлені з кори кокосового горіха, добре утримують вологу та роблять ґрунтосуміш пухкішою;

  • кокосовий субстрат - не допускає ущільнення землі, сприяє її розпушуванню, регулює вологість, добре пропускає повітря;

  • мох-сфагнум - забезпечує рівномірне зволоження рослини, так як добре засвоює рідину, не утворюючи застою води;

  • перліт - термічно оброблене вулканічне скло, що робить ґрунт повітропроникним;

  • вермикуліт - утримує вологу та повільно вивільняє її разом з поживними речовинами. Підвищує показники аерації ґрунту;

  • соснова кора - підкислює, вбирає вологу та запобігає ущільненню ґрунту.


Який ґрунт потрібен фікусам та пальмам

grunt dlia fikusa.jpg

Фікуси та пальми розвиваються, якщо земля імітує природні сприятливі умови. Ґрунт вибирають:

  1. поживний;

  2. повітропроникний;

  3. вологий;

  4. слабокислий або нейтральний.

Молодим рослинам необхідна пухка земля, дорослим — більш щільна. Шар дренажу потрібен високий, щоб запобігти застою води в коренях.

Фікуси не люблять застою води, тож шар дженажу обов'язковий, використовують керамзит - гранули з розпушеної випеченої глини, глина має гарні гігроскопічні властивості, чудово вбиратиме зайву воду та збереже коріння від загнивання.

Суміш молодих пальм та фікусів має містити дернову землю, торф, перегній, пісок. Додають вугілля, воно має антибактеріальні властивості та запобігає розвитку кореневих гнилей.

Для пересадки фікусів та пальм використовують готові ґрунтосуміші - Субстрат Флорін для декоративно-листяних рослин 7 л, Торфосуміш Compo Sana для зелених рослин та пальм 20 л.


Який ґрунт потрібен кактусам, сукулентам

yak pidibtaty grut dlia kaktusiv.jpg

Кактуси та сукуленти невибагливі. Оптимальний ґрунт:

  1. пористий;

  2. швидко просочується;

  3. швидко сохне;

  4. добре дренований.

На 50–70 % ґрунтосуміш має складатися з мінеральної частини, решта компонентів — органіка.

Органічна складова субстрату для кактусів - торф, до якого домішують вапняк або доломітове борошно, щоб нейтралізувати природну високу кислотність. Верховий торф позбавлений поживних речовин і довго утримує вологу, що не потрібно кактусам. Низинний торф важчий і швидко злежується, тому вимішується з керамзитом і піском, і це кращий вибір для кактусів. Добре працює суміш верхового та низинного торфу.

Мінеральна частина - це гравій, перліт, цеоліт, пемза, відповідає за розсипчасту структуру ґрунту.

Готові ґрунтосуміші для кактусів та сукулентів Торфосуміш Compo Cactea для кактусів 5 л, Субстрат Флорін Кактус 3 л, Субстрат Кактус "Світ Рослин" 1 л дозволяють гарантовано виростити здорову рослину без особливих зусиль.


Який ґрунт потрібен орхідеям

грунт для орхідей своїми руками.jpg

Орхідеї не підходить звичайна земля. Їй потрібна суміш на основі кори (оскільки в природних умовах квітка розвивається на деревах). Чим старша рослина, тим більшого розміру фракція кори рекомендована.

Субстрат утворює навколо коренів стабільну кислотність, вологість, температуру. Розкладаючись, органічні субстрати стають додатковим джерелом поживних речовин.

Ідеальний ґрунт для орхідей:

  1. вологомісткий, але без застою води;

  2. повітропроникний;

  3. повільно розкладається.

Популярністю серед любителів орхідей користується пінія - кора середземноморської сосни, яка відрізняється щільною структурою і довго не розкладається, при регулярних поливах добре накопичує воду.

Нерідко в склад ґрунтосуміші додають вугілля - антисептик і абсорбент, що запобігає появі цвілі та грибка в горщику, мох-сфагнум, кокосові чипси.

Готові ґрунти Субстрат Флорин Орхідея 2 л, Пінія для орхідей Royal Mix 3 л, Субстрат для орхідей Royal Mix 2,5 л, Торфосуміш Compo Sana для орхідей 5 л та Субстрат для орхідей Світ Рослин 3 л.


Який ґрунт потрібен хижим рослинам

грунт для хижих рослин.jpg

Для хижих рослин зовсім не підходять ґрунти, призначені для звичайних кімнатних рослин. Як правило, хижі рослини потребують особливого кислого, малопоживного з гарним дренажем ґрунту.

Хороший ґрунт для хижих рослин:

  1. має високу кислотність;

  2. бідний на поживні речовини;

  3. має підвищену вологість;

  4. добре аерований.

Для повноцінного розвитку вашої сарраценії чи мухоловки достатньо суміші верхового торфу з агроперлітом. Верховий торф лекгий, повітропроникний, добре утримує вологу та має високий рівень кислотності, перліт вбиратиме зайву вологу. При потребі в дуже легкому ґрунті додаємо мох-сфагнум.

Винятком є непентес, для якого найкращим субстратом є суміш верхового торфу, перліту та соснової кори.

Не потрібно штучно годувати або удобрювати комахоїдні рослини. Вирощені на правильному субстраті та в хороших умовах, рослини будуть мати можливість зібрати достатню кількість комах своїми силами. Для того, щоб процвітати, більшості рослин потрібно всього лише кілька комах двічі на місяць.


Який ґрунт потрібен цитрусовим

грунт для лимонів.jpg

Цитрусові потребують ретельного вибору ґрунту, інакше коренева система загниє чи висохне. Хороший ґрунт:

  1. пухкий;

  2. легкий;

  3. поживний;

  4. з кислотністю на рівні 5,5–6,5 рН.

В склад ґрунтосуміші для цитрусових входить верховий та низинний торф, компостована соснова кора, гравій та добрива. Верхової торф пропускає повітря і вологу, що добре впливає на кореневу систему. Високу кислотність верхового торфу збалансовує низинний, він поліпшує структуру ґрунту, підвищує вологоємність і мікробіологічні показники. Основним розпушуючим компонентом субстрату для цитрусів є кора. Гравій в субстраті призначений для дренажу та поглинання надлишків води.

Хороші результати при вирощуванні лимонів дають торфосуміші Торфосуміш Compo Sana для цитрусових рослин 10 л та Субстрат Флорін Лимон 3 л.

Замовити готову ґрунтосуміш чи добавки, щоб змішати ґрунт для рослини своїми руками, можна онлайн в магазині "Світ Рослин". Якість гарантована — і рослини після пересадки почуватимуть себе чудово!

12.09.2023

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.