0

Як правильно вибрати садовий інструмент

Садові інструменти для обрізки і щеплення 

Акуратний і доглянутий сад - плід самовідданої делікатної роботи, що вимагає пильної уваги до всіх зелених насаджень. Цей непомітна на перший погляд, але дуже важлива праця завжди з лишком винагороджується благоліпної розкішшю цвітіння і яскравим смарагдовим сяйвом шелестячого на вітрі листя. Рослини завжди відчувають турботу свого господаря і щедро віддячують за це густим листям і соковитими плодами. 

Щоб забезпечити здорове зростання своїх улюбленців, господарі дбайливо плекають їх, поливаючи і удобрюючи. Але для гармонійного розвитку рослин необхідно здійснювати не тільки ці процедури, але і не забувати про регулярну обрізку і щеплення. Дотримання нескладного, але дуже важливого ритуалу омолодження культур допоможе регулювати їх зростання, а також - перетворить зовнішній вигляд всього ландшафту. 

Обрізка перешкоджає передчасному виснаженню насаджень, а також благотворно впливає на розподіл поживних речовин. Як наслідок - це гарантує зростання плодючості рослини, підвищує щедрість його цвітіння.

Садовий інструмент

Різновиди інструментів 

Кожен вид обрізки виконується інструментами, використання яких зробить вашу діяльність в саду максимально продуктивною і легкою.

Секатор

Купить секаторВін універсальний і простий у використанні, завдяки чому широко відомий і знаходиться в арсеналі всіх передбачливих садівників - як досвідчених гуру, так і новачків. Це своєрідні ножиці, вдаючись до допомоги яких, здійснюють надання кроні форми і обрізку гілок. Раціональне використання секатора дає гарний рівний зріз без загину і деформації країв кори. При підборі особистого інструменту рекомендуємо особливу увагу приділити тому, щоб секатор комфортно розташовувався в долоні, а ручки були доповнені м'яким амортизирующим покриттям для захисту від виникнення мозолів.

Для підрізання гнучких пружних гілок найбільш підходящим є секатор з викривленою формою леза і ріжучої пластини.

Інструмент з тонкими лезами - бездоганний варіант для зрізання трав'янистих рослин і квітів.

Секатор для садуЗ щільними, потовщеними гілками впорається великий секатор, в якому ручки суміщені зубчастою передачею.

Не можете дістатися до високих гілок? Секатор з подовженими ручками підходить для зрізання гілок, що знаходяться в глибині куща та інших важкодоступних місцях.

Чагарниковий секатор з серпоподібними лезами застосовується для роботи з живими соковитими гілками.

Для усунення старих затверділих гілок підійде секатор, влаштований за принципом одностороннього різання.

Незвичайний, але функціональний повітряний секатор добереться навіть до гілок, що знаходяться високо.

Неймовірно практичний секатор з трансформуючою телескопічною ручкою впорається з різноманітними завданнями зі зрізання гілок, так як довжина інструменту регулюється і фіксується в потрібному положенні.

Кущоріз

КущорізЦей вірний помічник садівника створений спеціально для легкого та ефективного видалення дуже потовщених грубих гілок. Кущоріз є особливим видом ножиць з довгими ручками і гостро заточеними міцними лезами. Він впорається навіть з тими рослинами, які звичайному секатору не по зубах.

Кущоріз одностороннього різання не мне листя і відмінно підійде для стрижки плетистих рослин, наприклад - плюща або хмелю.

Для гілок не товще 15 мм і фігурної стрижки знадобиться кущоріз подвійного різання.

Акуратну обрізку зелених огорож і хвойних дерев здійснить кущоріз з фігурними хвилеподібними лезами.

Сучкоріз

СучкорізЯкщо вам потрібно провести обрізку загрубівших або товстих гілок - скористайтеся сучкорізом. Наявність подовжених ручок дозволить безперешкодно дістатися до важкодоступних ділянок.

Сучкоріз з силовим приводом відрізняється вдосконаленою конструкцією для більш швидкої і продуктивної роботи. Ріжуча здатність сучкоріза даної моделі збільшується завдяки силовому механізму.

Залежно від виду виконуваних робіт, вибирайте сучкоріз відповідного розміру: чим товще заплановані до зрізу гілки - тим більший і потужніший повинен бути інструмент.

Ножі

НожіМаксимально точне зрізання пагонів і живих гілок можна здійснити за допомогою садового ножа. Даний інструмент підходить для виконання щеплення, яка інколи так необхідна чагарниках і плодовим деревам.

Копуліровачний ніж має пряме лезо і призначений для щеплення черешком; окуліровачний - із зігнутим - для щеплення на рослині бруньок; комбінований - універсальний інструмент, що підходить для всіх перерахованих вище операцій. Особливістю будови подібного ножа є наявність так званого відкривача - виступає елемента для розсовування кори після виконання надрізу.

Ножиці

НожиціДля якісного догляду за присадибною територією незамінні традиційні садові ножиці. Їх відмінними характеристиками є гострота лез і зручність у використанні. Суттєво полегшать процес формування зеленої огорожі ножиці, в яких можлива установка ріжучих елементів в різних режимах. Для підрізання крайових частин газону необхідні бордюрні ножиці, оснащені зручними подовженими ручками. Нарізку живців і нетовстих пагонів найкраще здійснювати за допомогою легких ножиць невеликого розміру.

Вирощування мальовничого саду неможливо без професійних інструментів. Неякісний або непристосований для садових робіт інвентар може не тільки істотно ускладнити процес догляду за насадженнями, а й завдати чимало клопоту. Неможливо уявити собі кухаря без каструль або художника без пензля. Так само і господар, який займається благоустроєм садиби поодинці не впорається навіть з найпростішими завданнями.

26.03.2018

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.