0

Як правильно виростити петунію

Как правильно вырастить петунию

petunia_11.jpg

Петунія — улюблениця саду багатьох садівників та квітникарів. Вона здатна оживити й надати яскравіших фарб навіть найтьмянішій ділянці, а її неперевершений аромат наповнює атмосферу ніжністю та романтичністю. Рослина невибаглива, впоратися зможе навіть новачок. Давайте розберемо основні правила посадки та догляду за улюбленицею саду!

Способи посадки петунії

Є два способи посадки — через розсаду і висів насіння прямо у відкритий грунт. Найпоширенішим способом вважається через розсаду. Для цього, нам потрібно вибрати якісне хороше насіння. Воно може бути двох видів - дражоване (покрите оболонкою) та чисте. Більшість садівників надають перевагу дражованому, адже воно має безліч переваг:

  • легко сіяти, через оболонку воно збільшене в розмірах, тому можна висадити на потрібну відстань;

  • не потрібно замочувати перед висівом, що заощаджує час;
  • вже оброблене фунгіцидами, інсектицидами та стимуляторами росту, сходи надійно захищені від хвороб та пошкоджень шкідниками.

Терміни посадки

На розсаду насіння петунії потрібно висівати із середини січня до середини березня. Для хороших сходів потрібно додаткове освітлення спочатку протягом 7-8 годин. При висіві потрібно враховувати, що ранні сорти починають цвісти через два місяці після появи сходів, а пізні  — через 3. Таким чином, якщо ви хочете, щоб рослина розцвіла у квітні, то насіння на розсаду потрібно висівати у січні, а якщо до кінця травня - то в середині березня.

Посадка насіння у відкритий ґрунт проводиться наприкінці травня, коли мине загроза нічних заморозків та встановиться тепла погода.

petunia_3.jpg

Вибір субстрату і місткості для посадки

Підійдуть торф'яні таблетки, касети для розсади, вазони з дренажним отвором заввишки не менше 10 сантиметрів та прозорі кришки , які виконуватимуть функцію міні-парника.

Важливо! Обов'язково тару потрібно продезінфікувати, особливо якщо вона вже була у використанні раніше. Для цього ємність можна обробити марганцівкою.

Субстрат потрібен пухкий, легкий, поживний із нейтральною кислотністю. Рекомендуємо використовуватися ґрунтосуміші для квітучих. Такі субстрати мають у своєму складі мікро- та макроелементи, які створюють оптимальні умови для вирощування петунії, допомагають створити відповідні умови для посіву насіння та пересадки.

Потім засипаємо субстрат у місткість, добре його зволожуємо та розкладаємо насіння. Для цього можна використовувати зубочистку, гострим кінцем підчепити насіння і перемістити на поверхню ґрунтосуміші. Місткість потрібно накрити прозорою кришкою або плівкою та залишити у добре освітленому та теплому місці при температурі 23-25°С.

Важливо! Не присипати зверху насіння субстратом, інакше воно просто не проросте!

Поява перших сходів

Перші сходи з'являються приблизно за тиждень. Тепер посіви потрібно провітрювати спочатку на 20 хвилин, потім поступово збільшувати час. Температуру в приміщенні теж поступово знижують до 20°С. Але освітлення має бути хорошим, якщо світла не вистачає, можна використовувати фітолампу. Коли з'являється сім'ядольне листя, то плівку або кришку потрібно повністю зняти. При цьому обов'язково потрібно контролювати вологість субстрату і зволожувати його при необхідності.

Пікірування розсади

Пікірування потрібно проводити, коли утворюється по 2-4 справжніх листочка. Для цього потрібно підготувати більшу об'ємну місткість або індивідуальні вазони для кожного кущика розсади. Ця процедура необхідна для кращого розвитку кореневої системи. Пікірують методом перевалювання, тобто пересаджують разом із грудкою землі, щоб не пошкодити коріння. Після пікірування рослина починає рости ще швидше.

petunia_4.jpg

Після процедури необхідно забезпечити повноцінний комплексний догляд за розсадою. Полив здійснюється водою кімнатної температури, робити це потрібно дуже акуратно, щоб не попадати на листочки. Важливо не допускати пересихання та перезволоження ґрунту, інакше можуть розвиватися захворювання, які можуть призвести до повного знищення розсади. Варто не забувати про комплексні добрива, якими потрібно підгодовувати розсаду раз на три тижні.

Загартовування розсади

Це процедура адаптації розсади до сонячних променів, вітру, погодних умов, тобто всіх умов навколишнього середовища. Після такої процедури кущики легко переносять різні погодні умови та ростуть міцними. Для цього температуру в приміщенні необхідно поступово знижувати до 10-15°С. Можна розсаду виносити на балкон або ставити на підвіконня з відкритим вікном. Загартовування потрібно починати з маленького часу до 20 хвилин на день. Потім з кожним днем ​​збільшуючи час загартування.

Прищипування розсади петунії

petunia_1.jpgПроцедура залежить від сорту рослини, якщо у вас сорт каскадний або кущовий, то слід дотримуватись певних правил:

  • розсада повинна мати міцний паросток. Якщо вона хирлява і слабка, то процедуру проводити не варто. Потрібно спочатку розібратися в причинах і спробувати  привести її до здорового вигляду;

  • наявність 5-6 справжніх листків, паросток, який має менше цієї кількості листків, прищипувати не варто, тому що є висока ймовірність, що він загине після процедури. Тому головне дотримуватися спокою та дочекатися повноцінного розвитку листків.

Ампельній петунії потрібно робити прищипку, коли вона досягне висоти близько 10 сантиметрів. Якщо маніпуляцію зробити раніше, то у дорослого куща може сформуватися «лиса» верхівка.

Процедуру прищипування можна проводити за допомогою пальців чи манікюрних ножиць. Сам процес передбачає відщипування або відрізання самої верхівки пагона, залишаючи при цьому два розвинені листочки. Місце зрізу повинно розташовуватися ближче до останнього листка, що залишається на кущику. Прищипку краще робити злегка навскіс від останнього листочка вниз, а не суворо поперек стебла.

Після цієї процедури у кущиків розпочнеться активний набір зеленої маси. Тому в цей час потрібно не забувати про підживлення комплексними мінеральними добривами.

Пересадка петунії у відкритий ґрунт

petunia_2.jpgРозсаду, що підросла, можна пересаджувати у вазони, кашпо або клумбу, коли мине загроза нічних заморозків, це може бути друга половина квітня або травень. Для висадки рослини потрібно визначитися з місцем, воно має бути добре освітлене. Ідеальним місцем для петунії вважається, коли з ранку і після обіду вона насолоджуватиметься сонячними променями, а в обід, коли самий пік спеки — трохи притінена. Ґрунт любить легкий родючий з нейтральною кислотністю. Висаджувати краще у вечірній час або у похмуру погоду.

Перед тим, як дістати розсаду з пікірувального стаканчика, потрібно ґрунт рясно полити водою. Після чого дістаємо розсаду із місткості дуже обережно, щоб не пошкодити кореневу систему. Посадка здійснюється разом із грудкою землі. Після посадки землю добре утрамбовують та поливають теплою водою. Відстань між великоквітковими петуніями має становити 20-25 сантиметрів, а між дрібноквітковими — 15-20 сантиметрів. Бажано перші два дні петунію укрити від прямих сонячних променів.

Після посадки за рослиною потрібен догляд, який складається з регулярного поливу, підживлення та формування кущика.

Посадка насіння у відкритий ґрунт

Технологія висіву насіння дуже проста, не складе багато клопоту. Для початку потрібно підготувати ґрунт, для цього добре його розпушуємо і поливаємо. Далі робимо однакові борозенки, в які потрібно висіяти насіння з пакетика. Засипати землею насіння не треба, достатньо сприснути водою з пульверизатора. Для хорошого сходу посів потрібно вкрити агроволокном. Далі посіви потрібно поливати за необхідності. За добрих погодних умов перші сходи з'являться вже за тиждень. Коли у рослин з'явиться по 3-4 справжні листочки, їх можна акуратно розсадити на відстань 25 см один від одного.

Схема внесення добрив для петунії

  • після появи парстків - полив розсади з додаванням фітоспорину;
  • після пікірування - добриво добриво для петуній та сурфіній чи Helprost для квітучих рослин;

  • друге підживлення після пікірування (через 7-10 днів) - нітроамофоска.

  • наступні підживлення (ще через 7-10 днів) - обприскування хелатом заліза та полив розчином будь-якого комплексного добрива, розведеного водою вдвічі;

  • після висадки в ґрунт через 10-15 днів - азотні добрива або азотовмісні компоненти.;

  • з появою суцвіть - фосфорні та калійні добрива

Посадка петунії в горщики

petunia_12.jpg

Результат хорошого зростання петуній залежить і від розміру місткості, в якій вона висаджена. Наприклад, для простих петуній підійде 3-літрова ємність, в яку поміститься 3-5 кущиків розсади. Для ампельних сортів знадобляться більші горщики, десь 5-літрові. Перед посадкою сіянці потрібно добре полити. На дно місткості потрібно обов'язково покласти дренаж, потім засипати субстратом і зробити невелике заглиблення для висадження розсади.

Після посадки місткість переносять на вулицю тільки в денний час, місце має бути добре захищене місце від прямих сонячних променів, дощу і вітру. Після адаптації квітів, можна проводити підживлення.

Корисні поради для вирощування гарної розсади:

  • не допускати пересихання та перезволоження ґрунту;
  • використання фітоламп, це допоможе отримати міцні паростки та гарну розсаду;
  • дуже добре розсада розвивається у торф'яних таблетках;
  • обов'язкові підживлення;
  • щоб зберегти яскравість і пишність цвітіння, потрібно прибирати вазони, коли йдуть зливи, і в обідню годину, коли інтенсивність сонячного проміння досить висока;
  • щоб продовжити цвітіння петуній, потрібно обрізати суцвіття, що відцвітають, і проводити підживлення.

Вирощування петунії в домашніх умовах не складний процес, але вимагає дотримання правил, які допоможуть виростити здорову розсаду і насолодитися найпрекраснішим тривалим цвітінням цих прекрасних рослин. Ознайомитись з широким асортиментом насіння петуній, а також ознайомитися з фото, ціною та описом можна на сайті інтернет-магазину «Світ Рослин». А ви вирощували петунії в домашніх умовах? Можете поділитися своїм відгуком на сайті у розділі коментарів.



24.02.2023

Повернення до списку

Светлана
Рейтинг комментария в товаре
Спасибо большое за очень подробные советы. Я ещё не выращивала петунию, но на следующий год хочу вырастить саженцы сама. Буду пользоваться вашими подсказками.
22.09.2022
Отзыв полезен? Да 0 Нет 0
Експерт Світ Рослин
Дякуємо за високу оцінку роботи наших працівників. Ми докладаємо багато зусиль, щоб знання та вміння наших фахівців відповідали очікуванням покупців.
27.09.2022

Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.