0

Як створити гарний смарагдовий газон. Покрокова інструкція.

Кінець серпня – вересень – ідеальний час для висіву газону. В цей час ґрунт достатньо насичився вологою. Ночі стають прохолодними, а температура повітря оптимальна для проростання насіння газонної суміші. Головне правило осінньої посадки - розрахувати термін посіву таким чином, щоб до настання заморозків трава була вже 10 см. При правильному догляді це буде через 8-10 тижнів після посіву. 

Насіння газона

Отже, з чого ж почати? Звичайно, з вибору місця. 

Вибір місця 

Місце для газону обираємо сонячне або частково в тіні дерев. Для красивого смарагдового кольору на газон має потрапляти сонце. Важливо! Шар рослинного ґрунту для газону повинен бути не менше 20-30 см. Погано впливає як застій вологи (обов'язково потрібен дренаж), так і його нестача (на піщаних ґрунтах під рослинним шаром зробіть глиняну подушку товщиною 10 см). Якщо землю на ділянку завезено, а також в місцях комунікацій, обов'язково потрібно ущільнити ґрунт (утрамбувати кожен шар, пролити водою), робити це бажано хоча б за місяць до посіву. Інакше після сильних злив або танення снігу ґрунт в таких місцях просяде, і виправити такий дефект на готовому газоні досить складно. 

Підготовка ділянки 

  1. Прибираємо всі бур'яни, це можна зробити вручну. Якщо бур'янів дуже багато, рекомендуємо обробити ділянку гербіцидами суцільної дії Ураган, Раундап, Напалм. Вони значно полегшать завдання з видалення бур'янів. Просто обробіть робочим розчином бур'яни (дуже важливо, щоб він «був» не вище 10-14 см, якщо вище – обов'язково скосіть!) І за два тижні ділянку перекопайте, ретельно вибираючи всі рослинні залишки. 

  2. Заправляємо землю добривами. Якщо ґрунт на ділянці дуже щільний, необхідно внести добриво Агролайф, якщо ґрунт досить пухкий –використовуйте добриво Агрекол або Фертика осіннє для газону. 

  3. Вирівнюємо ґрунт. Це робиться за допомогою спеціальних «правил», схожих на швабру, або зворотною стороною грабель. Тепер ґрунт необхідно закатати. Для цього підійде спеціальний каток або бочка наповнена водою або піском. 

Отже, ділянка підготовлена. 

Обираємо газонну траву 

При покупці газонної трави дуже важливим параметром є призначення газону. Якщо Ви плануєте закладку газону на спортивному майданчику, підійде Спортивний газон. У тіні дерев добре росте Тіньовий газон, проте пам'ятайте, що сонце все одно має на нього потрапляти хоча б кілька годин на день. А якщо на газоні Ви будете грати з дітками, але більшу частину часу він буде носити декоративний характер – підійде Універсальний газон. Для тих, хто облагороджує галявину на дачі, і косити немає можливості кожні 2 тижні – ідеально підійде Ліліпут. Дана травосуміш складається з трав, які повільно ростуть. І косити такий газон потрібно 1 раз на 3-4 тижні. 

Як розрахувати норму витрати трави? 

Класична норма витрати – 35-40 г на м². Однак купувати газонну траву потрібно із запасом, для того щоб була можливість підсіяти, якщо раптом сходи будуть не рівномірними. Якщо підсівання робити іншою травосумішшю, вона може помітно відрізняться на тлі всього газону. Відповідно 1 кг газонної трави достатньо, для ділянки в 30-35 м кв. або 0,3-0,35 сотки.  

Як правильно сіяти? 

Для красивих і рівномірних сходів газону необхідно дотримуватися кількох правил: 

  • Відсіваємо вручну краї газону. 

  • Половину насіння висіваємо вздовж газону (вручну або за допомогою сівалки), половину в поперек. 

  • Посіяне насіння потрібно присипаємо сумішшю землі і піску (2 частини землі 1 частина піску) в 1-2 см. 

  • Накочуємо ділянку катком. 

  • Поливаємо (поливати можна тільки за допомогою спеціальних розприскувачів, які дрібно розпилюють струмінь води, якщо поливати насадками з великим струменем, можна змити все насіння на одну сторону і сходи будуть не рівномірними). 

Через 4 тижні з'являться перші сходи. Якщо ділянка перед висіванням газону була погано звільнена від бур'янів, можуть з'явитися і перші бур'яни. Пам'ятайте, видаляти бур'яни на молодому газоні можна тільки вручну. Спеціальні препарати (наприклад Дикамба) можна використовувати тільки з другої половини наступного літа. 

Прислухайтеся до порад фахівців Агроцентр «Свiт Рослин» - і результат не змусить себе чекати! 

А ось про особливості догляду за газоном восени, а також про те що таке «Консервація газону», читайте в наших наступних статтях!

29.08.2016

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.