0

Як подвоїти врожай: вибираємо протруйник

Как удвоить урожай: выбираем протравитель

Протруйники — це знезаражуючі препарати, що дозволяють підвищити якість посадкового матеріалу. Ними обробляють насіння або цибулини для захисту від комах та/або захворювань.

Для чого потрібні протруйники

протруйник для чого потрібний.jpg

Протруйники на 50–55 % підвищують урожайність, тому їх застосовують майже завжди. Препарати два місяці захищають молоді рослини, не лише оберігаючи сходи від хвороб та шкідників, але й допомагаючи переносити стресові погодні умови.

При правильно вибраному протруйника коренева система виростає міцною, сходи підіймаються своєчасно, рослина розвивається здоровою та дає хороший урожай.

Протруйниками оброблюють:

  • цибулини квітів;

  • бульби картоплі;

  • розсаду овочів;

  • саджанці квітів та молодих дерев;

  • газон;

  • насіння помідорів, огірків, перцю, озимих культур тощо.

Зазвичай протруйники використовують саме перед посадкою, але також препарати можуть застосовуватися для зберігання посадкового матеріалу.

Як вибрати протруйник

Протруйник може бути як універсальним, так і призначеним для обробки лише насіння або бульб/цибулин. Далі враховують призначення препарату. Існують протруйники:

  • фунгіцидні (лише від хвороб);

  • інсектицидні (від комах);

  • бактерицидні (від бактерій);

  • комплексні (від кількох несприятливих факторів).

як вибрати протруйник.jpg

При цьому кожен препарат націлений на певний перелік хвороб або шкідників. Тому треба купувати протруйник, який ефективний в умовах конкретного саду чи городу. Наприклад, якщо в землю вносяться азотні добрива, то там — скоріш за все — активні кореневі гнилі, тифульоз, септоріоз, снігова пліснява, гельмінтоспоріоз (бура плямистість).

До того ж кожна культура за час свого життя сприяє появі у ґрунті грибкових хвороб:

  • фузаріози з’являються після кукурудзи, цукрового буряку, картоплі, багаторічних трав, гороху, сої, ріпаку, колосових;

  • чорна парша (ризоктоніоз) присутня у землі після картоплі, буряку, ріпаку, сої, гороху, кукурудзи, колосових;

  • грибок Пітіум, що провокує кореневу гниль, присутній у землі після колосових, кукурудзи, буряку, картоплі, ріпаку;

  • пліснява може вражати насіння, яке опиняється у ґрунті після колосових, кукурудзи, буряку, сої чи гороху;

  • альтернаріоз характерний після соняшнику та буряку;

  • бура плямистість часто селиться у ґрунті після колосових.

Серед найбільш розповсюджених в Україні комах — ґрунтові шкідники (хрущі, дротяники, хлібний турун та ін.), сисні (трипси, попелиці, цикадки та ін.), приховано живучі (стеблові хлібні блішки, злакові мухи та ін.)

Ці хвороби та комахи можуть знищити урожай. Тому хороший протруйник:

  1. має бути комплексним та захищати від всіх типових шкідників і захворювань;

  2. мати хоча б дві діючі речовини з різними механізмами дії (контактною та системною), часта комбінація — седаксан та флудиоксоніл;

  3. додатково мати у складі стимулятори росту для покращення якості рослин.

Добре себе зарекомендували :

протруйник для картоплі.jpg
  1. Максим – фунгіцидний протруйник, запобігає розвитку пліснявіння посадкового матеріалу, забезпечить захист картоплі, часнику, газону, гладіолусів, гіацинтів, тюльпанів. Діюча речовина препарату є аналогом природних протигрибкових речовин, завдяки чому впливає виключно на патогенну мікрофлору. Часто використовують для консерації газонів. Ефктивний проти фузаріозу, сірої гнилі, снігової плісняви, парші.

  2. Шедевр – комбінований протруйник, який надає інсектицидну і фунгіцидну дію. Виккористовують для обробки картоплі, розсади томатів, перцю, баклажанів, капусти. абезпечує надійний захист від дротяників, личинок хруща, гусениць совки, попелиці, трипсів протягом усього сезону. Запобігає розвитку звичайної парші, ризоктоніозу.

  3. Текстіо Велум – крім інсектицидної та фунгіцидноїдії, має антистесовий ефект стимуляції росту рослин. Препарат використовується для обробки бульб картоплі та кореневої системи овочевої розсади (перцю, томатів, баклажанів, капусти) чи плодових саджанців перед посадкою. Захисна дія триває не менше ніж до закінчення цвітіння картоплі. Протруйник є безпечним для корисних комах та навколишнього середовища.

  4. Селест Топ використовують для обробки картоплі та озимої пшениці, він ефективно захищає від сухої гнилі, парші, кореневих гнилей та збереже від личино хрущів, колорадського жука, та дротяників;

Вибрати та замовити якісні протруйники можна в нашому онлайн-магазині. Все препарати підходять до українських кліматичних умов й демонструють чудовий результат.


Як обробити посадковий матеріал

Протруйники зазвичай випускають у вигляді рідини або порошку. Обробка ж посадкового матеріалу може бути трьох основних типів:

  1. Сухе протруєння — порошком обсипаються зерна, цибулини, коренеплоди тощо. Метод простий технічно, але не дуже результативний. Порошку потрібно багато, оскільки він опадатиме з поверхні посівного матеріалу, утворюючи пилові хмарки.

  2. Напівсухе протруєння — поверхню посадкового матеріалу обприскують розчином протруйника, після чого насіння провітрюють та просушують.

  3. Мокре протруєння — посадковий матеріал буквально замочують у розчині або суспензії, потім просушують.

В інструкції до препарату обов’язково вказується, як його застосовувати. Слід лише дотримуватися цих правил — і протруювання дасть результат. Рослини матимуть міцний імунітет, а урожай вражатиме масштабністю.



06.02.2024

Повернення до списку

Відгуків поки що немає


Для написання відгуків потрібна авторизація на сайті.